Zajadasz się makowcem? Nie każdy wie, jak działa na organizm

Zajadasz się makowcem? Nie każdy wie, jak działa na organizm

Mak jest jednym z najważniejszych składników świątecznych dań
Mak jest jednym z najważniejszych składników świątecznych dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.12.2023 15:22, aktualizacja: 19.12.2023 16:50

Mak jest jednym z najważniejszych składników wielu świątecznych dań. Wśród nas są jednak osoby, które powinny uważać na jego działanie. Choć ma wiele właściwości zdrowotnych, jest kaloryczny i podnosi poziom cukru we krwi.

Od bożonarodzeniowych makowców i kutii po drożdżówki i rogale świętomarcińskie. Mak jest wszechobecny w tradycyjnej polskiej kuchni, a w szczególności w czasie nadchodzących świąt. Większość z nas nie wyobraża sobie, aby nie pojawił się na wigilijnym stole, będąc pyszną podstawą wielu dań. Mimo to, są osoby, które powinny na niego uważać. Mowa tu o cukrzykach, oraz osobach z insulinoopornością i otyłością.

Dlaczego warto jeść mak?

Niezależnie od tego, czy jesteś zwolennikiem maku białego czy niebieskiego, powinieneś wiedzieć, że posiada on wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim - łagodzi bóle, poprawia nastrój, uspokaja, rozluźnia napięcia mięśni, jak również pomaga zasnąć.

Dodatkowo, jest świetnym źródłem witamin i minerałów, począwszy od witamin A, E, B3, B6 i D po wapń, cynk, selen i potas. Zawiera również kwasy omega-3, fitosterole i aż 25 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego i mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie można także pominąć faktu, że mak obniża ciśnienie krwiwspiera metabolizm. Jest dobry przy zaparciach i problemach z układem pokarmowym po spożyciu ciężkiego posiłku. W przypadku osób z wysokim cholesterolem może pomóc w jego obniżeniu.

Kto nie powinien jeść maku?

W związku z właściwościami zdrowotnymi, mak spożywany w normalnych ilościach nie powinien nikomu zaszkodzić. Mogą go więc jeść nawet dzieci i kobiety w ciąży. Jeśli chodzi o jego częstsze spożywanie, dań i ciast z makiem powinny unikać osoby, które zmagają się z cukrzycą i insulinoopornością (szybko podnosi poziom cukru we krwi) i osoby będące na diecie, zmagające się z nadwagą i otyłością (jest wysokokaloryczny).

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta