FitnessZamrażanie komórek jajowych pogarsza wyniki in vitro

Zamrażanie komórek jajowych pogarsza wyniki in vitro

Stosowanie do in vitro zamrożonych komórek jajowych zmniejsza szanse na urodzenie żywego dziecka w porównaniu ze świeżo pobranymi - informuje pismo JAMA.

Zamrażanie komórek jajowych pogarsza wyniki in vitro
Źródło zdjęć: © 123RF

12.08.2015 | aktual.: 12.08.2015 09:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Stosowanie do in vitro zamrożonych komórek jajowych zmniejsza szanse na urodzenie żywego dziecka w porównaniu ze świeżo pobranymi - informuje pismo JAMA.

W ostatnich latach do zapłodnienia metodą in vitro coraz częściej wykorzystywane są komórki jajowe pobrane od innej dawczyni. Tradycyjnie komórki zapładniane były zaraz po pobraniu, a zarodki wprowadzane do macicy biorczyni, przy czym nadmiarowe zarodki zamrażano do ewentualnego późniejszego wykorzystania.

W styczniu roku 2013 American Society for Reproductive Medicine uznało, że zamrażanie komórek jajowych nie jest już techniką eksperymentalną, jednocześnie wzywając do zbierania danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności tej metody – zanim podejmie decyzję dotyczącą przechowywania ich w odpowiednich bankach.

Niektóre ośrodki zajmujące się in vitro utworzyły banki zamrożonych komórek jajowych, uważając, że mają taką samą wartość jak świeżo pobrane. Dotychczas nie publikowano danych dotyczących wyników uzyskiwanych w praktyce klinicznej.

Dr Vitaly A. Kuchni i jego koledzy z Center for Human Reproduktor w Nowym Jorku wykorzystali dane z raportu za rok 2013 opublikowanego przez Society for Assisted Reproductive Technology. Dane te są oparte na wynikach dobrowolnie podawanych przez 380 z 467 ośrodków w USA (co stanowi 81 proc. wszystkich ośrodków w USA). Te 380 ośrodków w roku 2013 wykonało razem 92 proc. wszystkich cykli in vitro.

Z 11 148 cykli pobrań oocytu od dawczyni w 2 227 przypadkach (20 proc.) komórki te były zamrażane. Zdrowe dziecko rodziło się w 50 proc. przypadków przy zastosowaniu świeżego oocytu, zaś w 43 proc. – gdy chodziło o oocyty zamrożone.

Autorzy zaznaczają, że nie wiadomo, czy zastosowanie mrożonej komórki jajowej obniża szansę na urodzenie zdrowego dziecka. Być może chodzi o mniejszą możliwość selekcji zarodków ze względu na mniejszą liczbę oocytów, a co za tym idzie - zarodków. Także samo zamrożenie oraz rozmrożenie mogłyby uszkadzać zarodki.

Z drugiej strony stosowanie zamrożonych oocytów jest wygodniejsze i obniża koszty.

Jak wskazują autorzy, do uzyskanych wyników trzeba podchodzić ostrożnie, ponieważ są one oparte na zbiorczych anonimowych danych, co nie pozwala na uwzględnienie takich mogących wpływać na powodzenie zapłodnienia cech pacjentek jak wiek dawczyni i biorczyni, rozpoznana przyczyna niepłodności czy stadium zarodka.

(PAP)/(mtr), WP Kobieta

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (0)