Zatrzęsienie grzybów w polskich lasach. Podpowiadamy, gdzie szukać
Polacy uwielbiają zbierać grzyby. Okazuje się, że po ostatnich deszczach można już znaleźć w lasach różne okazy, z których później można stworzyć prawdziwe pyszności. Zdradzamy, jakich gatunków warto szukać w czerwcu.
Zbieranie grzybów to w naszym kraju niemal "sport" narodowy. Do ich wzrostu potrzebna jest nie tylko odpowiednia temperatura, ale również deszcz. Właśnie po pierwszych ulewach grzybiarze ochoczo wybierają się do lasów w poszukiwaniu kolejnych okazów. W czerwcu można spotkać m.in. dwa uwielbiane przez Polaków gatunki.
Grzybobranie 2023: podgrzybek brunatny
Czerwiec to miesiąc, kiedy po dłuższej przerwie możemy rozpocząć wyprawy na grzyby. Za nami pierwsze opady deszczu, dlatego grzybiarze donoszą o coraz większych wysypach najróżniejszych okazów.
Okazuje się, że teraz najczęściej spotykanym grzybem w lesie jest podgrzybek brunatny. Można go rozpoznać po ciemnobrązowym kapeluszu, którego średnica zazwyczaj nie przekracza 15 cm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oprócz tego warto zwrócić uwagę także na jego trzon. W tym przypadku jest on beżowy, delikatnie "podpalony" lub jasnobrązowy. Zdarza się, że w uszkodzonych miejsca przybiera ciemnoniebieską barwę.
Warto wiedzieć także, że podgrzybek brunatny wywodzi się z rodziny borowikowatych. Najlepiej czuje się w towarzystwie drzew iglastych oraz mieszanych. Doświadczeni grzybiarze najczęściej szukają go przy sosnach.
Wysyp kurek w polskich lasach
Podgrzybek brunatny to niejedyny grzyb, który cieszy się sporą popularnością o tej porze roku. Okazuje się, że w lasach pojawiły się już również pieprzniki jadalne, czyli uwielbiane przez wielu kurki.
Gatunek ten jest szalenie charakterystyczny w porównaniu z innymi grzybami. Można go rozpoznać po żółtym kolorze. Warto jednak pamiętać, że kurki przybierają różne odcienie tej barwy, dlatego mogą być jaśniejsze, a nawet ciemniejsze. Ich wypukłe kapelusze są pofalowane i w lejkowatym kształcie, co stało się ich znakiem charakterystycznym.
Pieprzników jadalnych należy szukać w lasach iglastych lub mieszanych. Szczególnie upodobały sobie miejsca obrośnięte mchem lub wśród liści.
Niestety przez swój wygląd często są mylone z lisówką pomarańczową, która jest trująca. Kurki nie posiadają blaszek. Mają za to tzw. Listewki. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na miąższ grzyba. W przypadku jadalnego gatunku jest on żółty lub jasnożółty. Jeśli okaz, który znaleźliśmy, ma pomarańczowe wnętrze, to znak, że nie powinniśmy go jeść.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl