Zielona herbata dla zdrowia i urody
Picie zielonej herbaty dla Chińczyków jest swego rodzaju filozofią - drogą doprowadzającą do harmonii, spokoju ducha i prostoty. Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku, a jej spożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii w ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie. Co cennego daje nam zielona herbata?
19.09.2011 | aktual.: 07.09.2018 12:09
Parzenie zielonej herbaty
Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat, herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza.
Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4 minutach ma 90 stopni, a po 12-14 minutach spada do 75.
Czas parzenia zielonej herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści, tak i twardość wody wydłuża czas parzenia.
Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.
Herbatę zieloną parzy się dwu-, a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm (dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia). Dobrze zaparzona herbata ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.
Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny. My podajemy zaledwie kilkanaście.
Właściwości zielonej herbaty
● Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco i zawiera dużo teiny; z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
● Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
● Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
● Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
● Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
● Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
● Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
● Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
● Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
● Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, ale długotrwale pobudza.
● Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
● Antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
● Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
● Działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
(jj/ma)