Ziemniaki w wersji eleganckiej

Z tego niezwykłego warzywa można wyczarować samodzielne dania nawet na eleganckie przyjęcia.

Obraz

Ziemniaki przybyły do Europy w XVI wieku, ale na stołach zagościły dopiero pod koniec XVIII w. Przez ten czas traktowano je raczej jako roślinę ozdobną i leczniczą.

Jak zaobserwowano, popularność ziemniaków związana jest ściśle z zamożnością społeczeństwa – bogatsze jedzą ich zwykle mniej. Ale wiele osób nie zważa na statystyki i je ziemniaki, bo lubi. I trudno się dziwić. Wszak dość neutralny smak tego warzywa sprawia, że można je łączyć z przeróżnymi dodatkami. Z mięsem, rybą, innymi warzywami, ziołami. A ponieważ ziemniaki równie dobrze nadają się do gotowania, duszenia, smażenia, jak i pieczenia, dają nam nieograniczone możliwości przyrządzania. Poza tym są zdrowe, lekkostrawne, tanie i dostępne przez cały rok. Jakie inne warzywo jest tak wszechstronne?

*Zapiekanka *Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 cukinia
- jajko
- 200 ml śmietany
- 5 dag żółtego sera
- łyżka orzeszków pinii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Cukinię i obrane ziemniaki pokroić na dość cienkie plasterki,
żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć w nim na sztorc plastry ziemniaków i cukinii,
jajko rozkłócić ze śmietaną, wymieszać ze startym serem, przyprawić,
masą zalać warzywa, posypać orzeszkami, zapiekać 30 min w 190°C.
*Nasza rada: *Plastry ziemniaków przed zapiekaniem można obgotować, co skróci czas pieczenia.

*Purée z groszkiem *Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag mrożonego zielonego groszku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sezamu
Obrane ziemniaki i groszek oddzielnie ugotować,
odcedzić, połączyć, zmiksować z oliwą z oliwek,
przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać sezamem,
podawać jako dodatek do potraw mięsnych.
*Nasza rada: *Purée najwygodniej nakładać na talerze łyżką zwilżaną w gorącej wodzie.
* Z porami i serem *Składniki:
- 4 ziemniaki
- por
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki startego sera
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przekroić na pół,
por pokroić na krążki, ułożyć na ziemniakach, oprószyć przyprawami, posypać serem,
zapiekać 20 min w 180°C.
*Nasza rada: *Krążki pora można poddusić na oleju.

*Ze szpinakiem *Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 50 dag świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- pomidor
- sól
- pieprz
- olej
Szpinak poddusić na maśle, dodać czosnek, przyprawić, ostudzić,
wymieszać z jajkami i śmietaną,
żaroodporne naczynie natłuścić, ułożyć
plastry ziemniaków, przykryć masą szpinakową i plastrami pomidora,
piec ok. 25 min w 190°C.
*Nasza rada: *Do masy szpinakowej można dodać pokrojony w małą kostkę ser feta.
* Z aromatycznym pesto *Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- sól
- słoiczek pesto z bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki obrać, upiec w folii aluminiowej,
każdy w 5-6 miejscach ponacinać do połowy, oprószyć solą,
nacięcia napełnić pastą pesto,
ziemniaki ułożyć w naczyniu z oliwą, piec ok. 20 min w 180°C.
*Nasza rada: *Pesto można zrobić z listków bazylii ucieranych z czosnkiem, orzechami, parmezanem i oliwą.
* Babeczki z ziołami *Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tymianek
- olej
Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić,
utrzeć z żółtkami, śmietaną i masłem, połączyć ze startym serem, dodać przyprawy, posiekany tymianek i natkę, delikatnie wymieszać z pianą z białek,
masę nakładać do dobrze natłuszczonych foremek, piec 30 min w 190°C,
podawać ze śmietaną i kawiorem.
*Nasza rada: *Masę ziemniaczaną można upiec w dużej formie i pokroić na kwadraty.

*Gnocchi z pomidorami *Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 5 dag mąki
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sos pomidorowy
- 2 łyżki startego ostrego sera
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę,
dodać mąkę, masło, żółtka i przyprawy,
wyrobić jednolite ciasto, uformować z niego wałki, pokroić na małe kawałki, zaokrąglić w dłoniach,
gotować ok. 5 min w osolonym wrzątku,
podawać z sosem i serem.
*Nasza rada: *Ugotowane gnocchi można posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.

*Zupa z porami *Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag porów
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietanki
- koperek
- kawałek pieczonego łososia
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę,
pory oczyścić, odciąć zieloną część liści, resztę pokroić na krążki, poddusić na maśle,
ziemniaki i pory zalać ok. 3/4 l wrzątku, zagotować, dodać sól,
gotować, aż warzywa będą miękkie,
przyprawić, zaprawić śmietanką,
posypać koperkiem, podawać z plastrami ryby.
*Nasza rada: *Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeśli doda się do niej kostkę rosołową.
* Pyszne dania - Chrupiące placki *Ziemniaki przeznaczone na placki zetrzyj na tarce z większymi oczkami. Placki smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
*- Zupa do odgrzewania *Jeśli gotujesz zupę na zapas, ziemniaki ugotuj oddzielnie
i dodaj do niej przed podaniem. Inaczej będą twarde.
*- Kolorowe i zdrowe *Potrawy z ziemniaków można posypać siekanym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, tymiankiem, sezamem.

Renata Rowicka

Wybrane dla Ciebie

Ich związek wywołał skandal. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Ich związek wywołał skandal. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Justyna Steczkowska: "Z siebie też trzeba się śmiać"
Justyna Steczkowska: "Z siebie też trzeba się śmiać"
"Przeproś prezydenta". Protest przed spektaklem Joanny Szczepkowskiej
"Przeproś prezydenta". Protest przed spektaklem Joanny Szczepkowskiej
"Cennik jest bardzo prosty". Otwarcie mówi o swoich zarobkach
"Cennik jest bardzo prosty". Otwarcie mówi o swoich zarobkach
"Sorry, muszę, bo się uduszę". Zaapelowała w sprawie Zillmann
"Sorry, muszę, bo się uduszę". Zaapelowała w sprawie Zillmann
Zarabia miliony w Hollywood. Jego matka żyje w biedzie
Zarabia miliony w Hollywood. Jego matka żyje w biedzie
To nie były plotki. "Kiedy doszłam do ściany, spakowałam walizki"
To nie były plotki. "Kiedy doszłam do ściany, spakowałam walizki"
Olśniła w Paryżu. Kreacja z piórami zrobiła wrażenie
Olśniła w Paryżu. Kreacja z piórami zrobiła wrażenie
"Rokowania są bardzo złe". Bliscy ujawnili, jak to przyjęła
"Rokowania są bardzo złe". Bliscy ujawnili, jak to przyjęła
3600 sekund. Tyle wystarczyło, aby jej życie odmieniło się na zawsze
3600 sekund. Tyle wystarczyło, aby jej życie odmieniło się na zawsze
Przyznała, że kocha seks. "Trafiłam na partnera, który też to lubi"
Przyznała, że kocha seks. "Trafiłam na partnera, który też to lubi"
Przyszła na premierę w białym garniturze. Na ściance pozowała z mężem
Przyszła na premierę w białym garniturze. Na ściance pozowała z mężem