10 produktów idealnych, by przeprowadzić wiosenny detoks
Nagromadzone przez zimę toksyny negatywnie wpływają na wygląd i samopoczucie. Wprowadzenie do jadłospisu niektórych produktów pomoże w pozbyciu się szkodliwych substancji.
Nagromadzone przez zimę toksyny negatywnie wpływają na wygląd i samopoczucie. Wprowadzenie do jadłospisu niektórych produktów pomoże w pozbyciu się szkodliwych substancji.
Postaw na otręby owsiane. Są jednym z najlepszych naturalnych źródeł rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Pęcznieje w jelitach, przyspieszając ich perystaltykę, poprawiając ukrwienie i eliminując nagromadzone szkodliwe substancje, w tym niebezpieczne metale ciężkie. Zapobiega też zaparciom, a dodatkowo zmniejsza uczucie głodu.
Otręby owsiane to także skarbnica beta-glukanów, związków zwiększających odporność organizmu. Mają zdolność wiązania i usuwania złego cholesterolu LDL oraz zmniejszania poziomu cukru we krwi.
Brokuły
Są bogate w cenne związki, zwłaszcza flawonoidy, które - jak wykazały badania naukowe - sprzyjają pozbywaniu się szkodliwych toksyn. Neutralizują także komórki rakotwórcze i ograniczają ryzyko powstania nowotworów piersi, szyjki macicy czy jajników.
Zielone warzywo dostarcza także pokaźnej dawki folianów - związków, które po przedostaniu się do jelita cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy, szczególnie potrzebny kobietom w ciąży.
Zawiera też unikalną substancję organiczną - sulforan, zapobiegającą rozwojowi choroby wrzodowej.
Miód rzepakowy
Imponujące właściwości detoksykacyjne posiada miód, który powstaje z pozyskiwanego przez pszczoły nektaru z kwiatów rzepaku.
Miód rzepakowy zawiera mnóstwo aminokwasów oraz witamin, jest również łatwo przyswajalny przez wątrobę. Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia i wrzodów, a także obniża ciśnienie krwi. Jest bardzo słodki i smaczny.
Czosnek
Wystarczy kilka ząbków dodanych do posiłku, żeby pobudzić pracę wytwarzanych w wątrobie enzymów, które oczyszczają organizm z toksyn.
Czosnek okazuje się też skuteczny w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi oraz pasożytniczymi.
To zasługa allicyny - organicznego związku chemicznego, który wykazuje silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina, co udowodniono badaniami laboratoryjnymi.
Woda z cytryną
To jeden z podstawowych składników diety oczyszczającej organizm z toksyn. Picie sporych ilości wody (najlepiej mineralnej) z sokiem cytrynowym przyspiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się toksyn.
Cytryna zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, która wspomaga organizm w usuwaniu niekorzystnych dla zdrowia substancji.
Dla wzmocnienia efektów, wodę z dodatkiem dwóch plastrów tego owocu można sączyć przez cały dzień. Warto też wypijać rano kilka łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Kefir
Zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego, które chronią florę jelitową organizmu. Pomaga pozbyć się substancji toksycznych, wspiera proces trawienia i normalizuje pracę układu pokarmowego.
Wykazuje również silne właściwości antyzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu, szczególnie po przebytych chorobach czy kuracji antybiotykowej.
Dostarcza dużo cennego wapnia i witamin, zwłaszcza D, która chroni przed nowotworami.
Sok z brzozy
To jeden z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych. Brzozowy sok zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, jest także świetnym źródłem saponin, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Wspomaga pracę wątroby oraz nerek, silnie pobudza układ trawienny i wykazuje imponujące właściwości oczyszczające, odtruwając organizm i wymiatając zbędne produkty przemiany materii.
Przywraca także prawidłową perystaltykę jelit i wzmacnia układ odpornościowy.
Skrzyp polny
Powszechna na polskich łąkach roślina jest istotnym składnikiem wielu kuracji detoksykacyjnych. Dostarcza bardzo dużo cennego krzemu i saponin - substancji o właściwościach moczopędnych i przyspieszających metabolizm tłuszczów.
Skrzyp polny jest także bogaty we flawonoidy, związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym.
Odwar przygotowujemy, zalewając łyżkę suszonego skrzypu szklanką wody i gotując przez ok. 5 minut. Później parzymy pod przykryciem kolejne 10 minut, a następnie przecedzamy. Pijemy trzy razy dziennie.
Sok jabłkowy
Produkt znakomicie wspomagający wiosenny detoks i usuwanie substancji, które obciążają i zanieczyszczają wątrobę, czego konsekwencją bywa wolniejsza przemiana materii, nadwaga, chroniczne zmęczenie czy wahania nastroju.
Sok z jabłek jest skarbnicą pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz neutralizującego niebezpieczne substancje toksyczne.
Owoce wykazują też działanie zasadotwórcze. Dzięki temu sok pomaga poradzić sobie z dość powszechnym problemem współczesnych kobiet, czyli zakwaszeniem organizmu.
Zielona herbata
Stanowi niezwykle bogate źródło katechin, które przyspieszają przemianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, co sprzyja ich eliminacji z organizmu.
Zawarta w zielonej herbacie teina podkręca metabolizm i trawienie. Pomaga spalić tłuszcz, a po jedzeniu zapobiega jego wchłanianiu. Napój obniża także apetyt. Jednocześnie ma działanie moczopędne i oczyszczające.