Badania pokazują, że kobiety, które dostarczają organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż te, które nie spożywają mlecznych wyrobów. Dlatego właśnie warto jeść jogurt. Jakie jeszcze produkty, które masz w kuchni, pomogą ci szybko schudnąć? Po raz pierwszy terminu „superfoods” użył w 2004 roku dr Steven Pratt, autor książki "SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Will Change Your Life". Według Pratta wybór pożywienia opierał się na trzech kluczowych zasadach: po pierwsze: jedzenie powinno być łatwo dostępne dla społeczeństwa, po drugie: musi zawierać składniki odżywcze, które zwiększą żywotność, a po trzecie: jego zdrowotne korzyści muszą być poparte odpowiednimi badaniami naukowymi.
Badania pokazują, że kobiety, które dostarczają organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż te, które nie spożywają mlecznych wyrobów. Dlatego właśnie warto jeść jogurt. Jakie jeszcze produkty, które masz w kuchni, pomogą ci szybko schudnąć?
Po raz pierwszy terminu "superfoods" użył w 2004 roku dr Steven Pratt, autor książki "SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Will Change Your Life". Według Pratta wybór pożywienia opierał się na trzech kluczowych zasadach: po pierwsze: jedzenie powinno być łatwo dostępne dla społeczeństwa, po drugie: musi zawierać składniki odżywcze, które zwiększą żywotność, a po trzecie: jego zdrowotne korzyści muszą być poparte odpowiednimi badaniami naukowymi.
– Produkty, które zostały wybrane, są bogate w składniki odżywcze, a z drugiej strony, co istotne w odchudzaniu, zawierają mało kalorii. Uwzględnione pokarmy mają cenne właściwości, które zostały udowodnione przez naukowców: nie tylko pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, ale walczą także z efektami starzenia, chorobami krążenia, cukrzycą, a nawet z niektórymi nowotworami – wyjaśnia dr Steven Pratt.
Jagody
Jagody pomagają nie tylko w odchudzaniu (przyspieszają przemianę materii), ale przede wszystkim zapobiegają nowotworom i skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Poza tym truskawki, maliny, porzeczki czy jeżyny zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki i cenne substancje odżywcze oraz wiele witamin. Dlatego warto je włączyć do naszego jadłospisu.
Tekst: Monika Stypułkowska (ms/ags), na podst. CNN
Łosoś
Łosoś zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają spalić kalorie i jednocześnie ograniczają apetyt. Poza tym, jak potwierdzają badania, obniża ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 likwidują stan zapalny i zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki temu przeciwdziałają miażdżycy czy zawałom serca. Łosoś jest bogatym źródłem białka, witamin A, D i E oraz minerałów: selenu, fosforu i magnezu.
Jajka
Dostarczenie organizmowi dużej ilość białka podczas śniadania jest bardzo ważne, bo dzięki temu dłużej będziesz czuła się nasycona. Jajka zawierają cholinę - to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała, która dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie oraz pełni funkcję detoksykacyjną. Cholina nie tylko skutecznie walczy z nadwagą, ale również poprawia koncentrację.
Orzechy
Część dietetyków nie zaleca spożywania orzechów, gdyż twierdzą, że są wysokokaloryczne. Tymczasem badania pokazują, że spożywanie kilku garści orzechów w ciągu tygodnia (np. jako przekąski między posiłkami) może pomóc pozbyć się dodatkowych kilogramów i zapobiec chorobom serca. Orzechy są bogate w białko, błonnik i tłuszcze zdrowe dla serca. Zwłaszcza migdały zawierają duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Zielona herbata
Zielona herbata przyspiesza metabolizm i pomaga spalić tłuszcz w okolicach brzucha. Dodatkowo flawonoidy, które znajdują się w zielonej herbacie, zapobiegają niektórym nowotworom oraz wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Wspomaga ona także walkę organizmu z bakteriami, pomaga leczyć cukrzycę oraz poprawia elastyczność skóry.
Brokuły
Brokuły są bogatym źródłem wielu składników mineralnych – potasu, wapnia, żelaza, chromu oraz witamin – B1, B2, C i beta-karotenu. Potrafią hamować łaknienie i zawierają antyoksydanty, które usuwają z organizmu toksyny i wolne rodniki. Poza tym naukowcy z Johns Hopkins University potwierdzają, że brokuły zapobiegają wielu groźnym nowotworom i obniżają poziom cholesterolu.
Komosa ryżowa (ziarna quinoa)
Pochodząca z Peru komosa ryżowa (quinoa), jest cennym źródłem białka, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, manganu, witamin z grupy B oraz witaminy E. Posiłki zawierające ziarna quinoa sprawią, że dłużej będziesz czuła się nasycona. Quinoa jest produktem niezwykle niskokalorycznym, dlatego należy ją włączyć do zdrowej diety. Poza tym dzięki zawartości saponin jej ziarna mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe.
Jogurt
Badania pokazują, że kobiety, które dostarczają organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż te, które nie spożywają mlecznych produktów. Zwłaszcza jogurt pomaga zatrzymać produkcję kortyzolu, hormonu, który zwalnia metabolizm. Poza tym proteiny zawarte w jogurcie są dłużej trawione, czyli potęgują uczucie sytości. Zatem niskotłuszczowe przetwory mleczne dzięki bogatej zawartości wapnia skutecznie wspomagają walkę z nadwagą.
Fasola
Fasola jest cennym źródłem błonnika, protein i żelaza, które pomagają w budowie mięśni, regulują trawienie i spalają tłuszcz. Fasola jest niskokaloryczna i szybko zaspokaja głód. Zapobiega nie tylko otyłości, ale także chorobom serca i nadciśnieniu, a dzięki zawartości lecytyny poprawia koncentrację i zapamiętywanie.
Gorzka czekolada
Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach może pomóc w walce z nadwagą. Zawiera antyoksydanty, ma także właściwości przeciwzapalne. Niektórzy naukowcy potwierdzają, że kofeina znajdująca się w gorzkiej czekoladzie zwiększa tempo przemiany materii. Gorzka czekolada ma też działanie antystresowe, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo czekoladowa jest cennym źródłem magnezu, żelaza i potasu, które są bardzo ważne dla zdrowia każdej kobiety.
Tekst: Monika Stypułkowska (ms/ags), na podst. CNN