10 super produktów, które pomogą ci schudnąć
Jagody
Badania pokazują, że kobiety, które dostarczają organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż te, które nie spożywają mlecznych wyrobów. Dlatego właśnie warto jeść jogurt. Jakie jeszcze produkty, które masz w kuchni, pomogą ci szybko schudnąć? Po raz pierwszy terminu „superfoods” użył w 2004 roku dr Steven Pratt, autor książki "SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Will Change Your Life". Według Pratta wybór pożywienia opierał się na trzech kluczowych zasadach: po pierwsze: jedzenie powinno być łatwo dostępne dla społeczeństwa, po drugie: musi zawierać składniki odżywcze, które zwiększą żywotność, a po trzecie: jego zdrowotne korzyści muszą być poparte odpowiednimi badaniami naukowymi.
Badania pokazują, że kobiety, które dostarczają organizmowi przynajmniej 1400 mg wapnia dziennie, spalają więcej tłuszczu niż te, które nie spożywają mlecznych wyrobów. Dlatego właśnie warto jeść jogurt. Jakie jeszcze produkty, które masz w kuchni, pomogą ci szybko schudnąć?
Po raz pierwszy terminu "superfoods" użył w 2004 roku dr Steven Pratt, autor książki "SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Will Change Your Life". Według Pratta wybór pożywienia opierał się na trzech kluczowych zasadach: po pierwsze: jedzenie powinno być łatwo dostępne dla społeczeństwa, po drugie: musi zawierać składniki odżywcze, które zwiększą żywotność, a po trzecie: jego zdrowotne korzyści muszą być poparte odpowiednimi badaniami naukowymi.
– Produkty, które zostały wybrane, są bogate w składniki odżywcze, a z drugiej strony, co istotne w odchudzaniu, zawierają mało kalorii. Uwzględnione pokarmy mają cenne właściwości, które zostały udowodnione przez naukowców: nie tylko pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, ale walczą także z efektami starzenia, chorobami krążenia, cukrzycą, a nawet z niektórymi nowotworami – wyjaśnia dr Steven Pratt.
Jagody
Jagody pomagają nie tylko w odchudzaniu (przyspieszają przemianę materii), ale przede wszystkim zapobiegają nowotworom i skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Poza tym truskawki, maliny, porzeczki czy jeżyny zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki i cenne substancje odżywcze oraz wiele witamin. Dlatego warto je włączyć do naszego jadłospisu.
Tekst: Monika Stypułkowska (ms/ags), na podst. CNN