WAŻNE
TERAZ

Święczkowski złamał prawo? Jest wniosek ministra sprawiedliwości

Bezwartościowe? Nieprawda! Oto, dlaczego warto jeść grzyby

Większość z nas jest przekonana, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych – w polskiej kuchni cenione są głównie ze względu na swoje walory smakowe. Tymczasem te na wpół zwierzęce, na wpół roślinne organizmy obfitują w liczne witaminy i minerały, występujące w małych ilościach w innych produktach spożywczych. Poza tym, dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów, są one świetnym urozmaiceniem diety. Grzyby są więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Większość z nas jest przekonana, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych – w polskiej kuchni cenione są głównie ze względu na swoje walory smakowe. Tymczasem te na wpół zwierzęce, na wpół roślinne organizmy obfitują w liczne witaminy i minerały, występujące w małych ilościach w innych produktach spożywczych. Poza tym, dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów, są one świetnym urozmaiceniem diety. Grzyby są więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Cudowny składnik diety odchudzającej – sycą pomimo małej zawartości kalorii
Grzyby w 80 procentach składają się z wody i są niskokaloryczne (do 35 kcal na 100 gram, w zależności od gatunku grzyba). Zawierają też niewielką ilość tłuszczów oraz węglowodany. Dlaczego więc nie tuczą? Ponieważ węglowodany w nich zawarte należą do grupy glukanów, które są słabo przyswajane przez nasz organizm (w związku z czym zostają szybko wydalone) i dzięki temu nie powodują tycia. Dlatego warto dodawać grzyby do potraw w celu urozmaicenia dań, zwłaszcza, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej – nie wpłynie to na przyrost naszej wagi, my zaś w ten sposób bardziej się najemy.

Jeśli jednak nie chcemy utyć, powinniśmy pamiętać, aby podczas przyrządzania grzybów ograniczyć ilość tłuszczu, a także nie serwować ich w połączeniu z mięsem, a raczej w jego zastępstwie. Ci, którzy mają słabe żołądki, także powinni uważać. Zawarta w grzybach chityna źle się trawi, dlatego nie należy łączyć ich z tłustymi śmietanowymi sosami (takie połączenie, choć jest najbardziej smakowite, tuczy a w dodatku obciąża przewód pokarmowy). Jeśli więc chcemy traktować grzyby jako element diety odchudzającej, przyrządzać powinniśmy je poprzez gotowanie bądź duszenie.

Zawierają niezbędne nam witaminy i minerały

Grzyby odznaczają się przede wszystkim dużą zawartością witamin z grupy B, które potrzebne nam są do dobrego funkcjonowania układu nerwowego, a także dodają nam urody – spożywanie tych witamin poprawia wygląd skóry. Poza tym grzyby bogate są w rzadką witaminę K, której obecność wspomaga proces krzepnięcia krwi oraz poprawia elastyczność ścięgien – dla osób cierpiących na anemię, u których proces koagulacji krwi jest zaburzony, grzyby to doskonały suplement diety.

W niektórych gatunkach grzybów znajdziemy również niewielkie ilości witaminy D, niezwykle cennej dla budowy naszego układu kostnego oraz wspomagającej układ krwionośny. Ale to nie wszystko! Jedząc grzyby, dostarczamy sobie ponadto pierwiastków i minerałów, takich jak fosfor (od 100 do 120mg na 100g) czy potas (zawartość tego składnika to aż 300-500mg na 100g) – ten ostatni składnik, jak dowiodły badania, opublikowane w 2013 roku na łamach pisma naukowego British Medical Journal, zapobiega powstawaniu nadciśnienia, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia wylewu krwi do mózgu. Poza tym grzyby obfitują w mangan, miedź, jod, fluor, a także selen, który poprawia działanie systemu immunologicznego oraz bierze udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy. Inne pierwiastki występują w różnych dawkach, w zależności od gatunku grzyba – kurki dla przykładu zawierają dość sporo żelaza, boczniaki z kolei bogate są w cynk.

Mają działanie lecznicze

Dowiedziono, że spośród 2000 gatunków grzybów jadalnych, występujących na całym świecie, aż 500 posiada właściwości lecznicze. Nawet najbardziej znane i popularne grzyby są zdrowe – na przykład pieczarki wywierają pozytywny wpływ na system immunologiczny. Zawarte w nich substancje powodują zwiększenie odporności organizmu na bakterie i wirusy, a także zmniejszają podatność na reakcje alergiczne. Podobne właściwości ma borowik – spożywanie tego grzyba polepsza działanie układu odpornościowego. Kurki z kolei bogate są w witaminę A, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę: zwiększa jej elastyczność oraz zapobiega przesuszaniu się naskórka, a poza tym dodatnio wpływa na proces gojenia się ran.

Prawdziwym remedium na dolegliwości okazują się jednak grzyby pochodzenia azjatyckiego, a spośród nich najbardziej wyróżniają się japońskie grzyby shitake, które ze względu na swe cudowne właściwości stały się przedmiotem wielu badań naukowych. I jak się okazało, nie bez przyczyny Japończycy nazywają shitake „receptą na zdrowie i długowieczność”. Biochemicy z Quebecu dowiedli, że grzyby te posiadają właściwości hamujące rozwój komórek rakowych. „Zawarte w shitake złożone molekuły spowalniają rozrost guzów pochodzenia nowotworowego, zwłaszcza u pacjentów cierpiących na raka żołądka i trzustki”, mówi Richard Béliveau, szef grupy badawczej z Uniwersytetu w Quebecu, dodając, że niektórzy onkolodzy zachęcają pacjentów do jedzenia tych grzybów w celu wspomożenia chemioterapii. W dodatku zawarte w shitake substancje stymulują produkcję krwinek białych w organizmie.

W Polsce grzyby te dostępne są w sklepach z orientalną żywnością, a dla amatorów ogrodnictwa możliwe jest zakupienie grzybni shitake w balotach w celu samodzielnego ich wyhodowania – małą plantację tych grzybków założyć można nawet w domu.

Na podst.: Marie Claire Anna Loska (al/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Odchodził na oczach widzów. Na antenie pojawił się tuż przed śmiercią
Odchodził na oczach widzów. Na antenie pojawił się tuż przed śmiercią
Florence Welch wspomina poronienie. "Byłam na krawędzi śmierci"
Florence Welch wspomina poronienie. "Byłam na krawędzi śmierci"
Nie dołożyła się do wesela syna. Próbowała ingerować w listę gości
Nie dołożyła się do wesela syna. Próbowała ingerować w listę gości
Zrzuciła habit po 15 latach. Znana zakonnica dziś jest nie do poznania
Zrzuciła habit po 15 latach. Znana zakonnica dziś jest nie do poznania
Brylowała na pokazie mody. Jej stylizacja nie każdemu przypadnie do gustu
Brylowała na pokazie mody. Jej stylizacja nie każdemu przypadnie do gustu
Ich związek wywołał skandal. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Ich związek wywołał skandal. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Justyna Steczkowska: "Z siebie też trzeba się śmiać"
Justyna Steczkowska: "Z siebie też trzeba się śmiać"
"Przeproś prezydenta". Protest przed spektaklem Joanny Szczepkowskiej
"Przeproś prezydenta". Protest przed spektaklem Joanny Szczepkowskiej
"Cennik jest bardzo prosty". Otwarcie mówi o swoich zarobkach
"Cennik jest bardzo prosty". Otwarcie mówi o swoich zarobkach
"Sorry, muszę, bo się uduszę". Zaapelowała w sprawie Zillmann
"Sorry, muszę, bo się uduszę". Zaapelowała w sprawie Zillmann
Zarabia miliony w Hollywood. Jego matka żyje w biedzie
Zarabia miliony w Hollywood. Jego matka żyje w biedzie
To nie były plotki. "Kiedy doszłam do ściany, spakowałam walizki"
To nie były plotki. "Kiedy doszłam do ściany, spakowałam walizki"