FitnessCo jeść, żeby nie zachorować na raka?

Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Codziennie na raka umiera ponad 270 Polaków. Czy odpowiednie odżywianie może uchronić przed "plagą XXI wieku"?

1 / 10

Dieta może pomóc

Obraz

Codziennie na raka umiera średnio 274 Polaków. Nieprawidłowa dieta nawet o 50 proc. może zwiększyć ryzyko niektórych nowotworów złośliwych. Dowiedz się, co włączyć do swojego menu, a czego unikać.

Nie można jednoznacznie postawić tezy, że człowiek, który zdrowo się odżywia, uniknie raka. - Wpływ mają nie tylko czynniki żywieniowe i aktywny tryb życia, ale także aspekt socjoekonomiczny, środowiskowy czy genetyczny. W wielu przypadkach jednak prawidłowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania, a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą - tłumaczy onkolog dr Łukasz Grzęda, ekspert kampanii Rakoobrona, mającej na celu edukację z zakresu profilaktyki onkologicznej.

(gabi)/WP Kobieta

2 / 10

Superjedzenie

Obraz

Jedzenie, które zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, zyskało miano superfoods. - To stosunkowo nowe określenie znanych od wielu lat nieprzetworzonych produktów naturalnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm - wyjaśnia dr Łukasz Grzęda.
Ich regularne spożycie, w połączeniu z aktywnym wysiłkiem fizycznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i ich powikłań.

3 / 10

Flawonoidy w oregano, kapsaicyna w czosnku

Obraz
© 123RF

Aktualnie na całym świecie przeprowadzane są badania nad produktami ogólnodostępnymi, które zawierają w swoim składzie substancje mające działanie niszczące lub hamujące namnażanie komórek nowotworowych. Superjedzenie to nie tylko produkty egzotyczne, takie jak jagody Goji i grzyby shitake, ale także cytryna, pietruszka, oregano czy czosnek. - W każdej kuchni można znaleźć całą armię produktów aktywujących nasz układ odpornościowy w walce z chorobą, choćby oregano bogate we flawonoidy, pietruszkę z apigeniną, kapsaicynę w czosnku i papryce chili oraz bardzo popularną ostatnio kurkumę i szafran - wylicza dr Łukasz Grzęda.

4 / 10

Kapustą w raka

Obraz
© 123RF

Naukowcy odkryli, że kapusta zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Wszystko dzięki zawartej w jej soku substancji zwanej metylo-S-metionina. Badacze z USA udowodnili, że dzięki niej komórki rakowe nie rozwijają się. Podobne działanie ma także brukselka.

Sulforafan, który występuje w kapuście, hamuje działanie enzymów HDAC, wpływających na nasze DNA i odpowiadających za uaktywnianie w naszym organizmie genów odpowiedzialnych za nieprawidłowy wzrost komórek.

Dodatkowo, dzięki indolom, pomaga w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: prostaty i jąder. Przyspiesza przemianę estrogenu w organizmie kobiet, co może chronić przed rakiem piersi lub jajnika. Najwięcej odżywczych składników znajduje się w ciemnych, zewnętrznych liściach. Najlepiej spożywać kapustę na surowo.

5 / 10

Selen

Obraz

Zespół naukowców pod kierownictwem prof. Jana Lubińskiego w Klinice Genetyki szpitala na szczecińskich Pomorzanach przez 12 lat prowadził badania i testy kliniczne. Ich efektem jest suplement z selenem.

- Wiedza, do której doszliśmy jest kompletnie nowa na świecie - tłumaczy prof. Lubiński. - Nikt wcześniej nie doszedł do takich wniosków. Zanim powstanie standard w zaleceniach diety antyrakowej, minie na pewno wiele lat.

Poziom selenu u każdej osoby jest inny. By wiedzieć, jak go uregulować trzeba byłoby przeprowadzić badanie poziomu tego pierwiastka w organizmie. Okazuje się jednak, że i tak jego poziom u Polaków jest zbyt niski. O połowę mniejszy niż np. u mieszkańców USA. - Aż 95 proc. Polaków ma zbyt niski poziom selenu w organizmie - podkreśla prof. Lubiński.

Zdaniem szczecińskich naukowców poziom selenu można regulować także za pomocą produktów spożywczych. Najwięcej selenu jest w soczewicy, sproszkowanych borowikach (w świeżych jest go mniej) oraz w orzechach, głównie orzechach brazylijskich, włoskich i tzw. nerkowcach.

6 / 10

Kurkumina

Obraz
© 123RF

Składnik kurkumy, to najprawdopodobniej najsilniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy, jaki istnieje. Wyszukuje i unieszkodliwia złośliwe komórki, a równocześnie nie wywołuje efektów ubocznych, nie uszkadza DNA i nie zabija zdrowych komórek.

7 / 10

Awokado

Obraz
© 123RF

Glutationul, który można znaleźć w awokado, jest cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy, odgrywających ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej oraz spowalniających proces starzenia.

Awokado, dzięki polifenolom i flawonoidom, posiada właściwości przeciwzapalne, za pomocą kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a dzięki kwasowi foliowemu zmniejsza ryzyko udaru.

8 / 10

Spirulina

Obraz
© 123RF

Niebieskozielona alga, oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki, hamuje rozrost grzybów, drożdży i bakterii, a także obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dzięki niebieskiemu pigmentowi hamuje rozwój kolonii raka, zmniejsza skutki radioterapii i chemioterapii.

9 / 10

Zielona herbata

Obraz
© 123RF

Galusan epikatechiny, znajdujący się w zielonej herbacie, hamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym nowotwory się odżywiają i rosną. Dodatkowo zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów - substancji odpowiedzialnych za powstawanie zmian rakowych. Najlepiej pić 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

10 / 10

Tego jedzenia unikaj

Obraz
© 123RF

- Najwięcej mówi się o glutaminianie i benzoesanie sodu, będących integralną składową większości dostępnego gotowego pożywienia - zauważa dr Łukasz Grzęda. - Wszystkie produkty, których składnikami są jedynie sztuczne barwniki, zagęszczacze, nie dostarczają organizmowi niezbędnych ilości składników odżywczych, nie wspominając o cennych minerałach i witaminach potrzebnych do prawidłowego codziennego funkcjonowania - dodaje.

Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, zdrową dietę warto wzmocnić dodatkowymi czynnościami. - Wiedza na temat profilaktyki onkologicznej jest bardzo ważna. W szkole praktycznie się o tym nie mówi, a w mediach zdecydowanie za mało - zauważa Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szefowa projektu Rakoobrona. - Regularna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu, środowisko naturalne, stan emocjonalny - te wszystkie czynniki wpływają na stopień ryzyka zachorowania na raka - podsumowuje.

(gabi)/WP Kobieta

kapustadieta na rakaselen

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (32)