GotowaniePrzepisyCo za mało, to niezdrowo

Co za mało, to niezdrowo

Co za mało, to niezdrowo
21.02.2006 10:21, aktualizacja: 29.06.2010 18:38

Kupując mięso, zwracamy uwagę, by było chude, wybieramy też odtłuszczony nabiał. Nie popadajmy jednak w przesadę.

Wiadomo, że nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do otyłości i wielu chorób, m.in. miażdżycy. Ale z drugiej strony, pewne jego ilości są niezbędne dla organizmu. *
Dostarcza bowiem energii, chroni przed utratą ciepła, wchodzi w skład hormonów (wyeliminowanie go z diety prowadzi do zatrzymania menstruacji!), dostarcza *
nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
potrzebnych do prawidłowego działania mózgu i serca. Istotne jest jednak ile i jaki tłuszcz jemy. Najzdrowszy jest nienasycony, który występuje w oliwie, oleju, rybach. Ograniczać zaś powinniśmy tłuszcze nasycone, a więc smalec, masło, tłuste mięso i nabiał.

*Pamiętaj o ukrytym *W niektórych produktach znajduje się tzw. tłuszcz ukryty. Często sięgamy po nie, nie mając nawet świadomości, że są bardzo kaloryczne. Tymczasem powinniśmy je ograniczać. Do takich produktów należą m.in.: wieprzowina i jej przetwory (np. parówki, mortadela), podroby, żółty ser, awokado, orzechy. Z kolei najmniejsze ilości tłuszczu zawierają owoce, warzywa i ich przetwory, a także kasze, ryż, makaron, drób.

*Czy wiesz, że... *- Tłuszcz to ważny nośnik smaku. Dlatego smaczniejsze i bardziej aromatyczne są zupy i sosy z dodatkiem masła czy oliwy. Tłuszcz ułatwia też przełykanie jedzenia.
- Dzięki tłuszczowi nasz organizm łatwiej przyswaja rozpuszczalne w nim witaminy: A, D, E i K. Jednocześnie wit. E jest nieodłącznym składnikiem oleju, a wit. D masła.
- Jedzenie tłustych ryb (np. śledź, makrela, łosoś) co najmniej 2 razy w tygodniu chroni przed zaburzeniami rytmu serca i zapobiega zespołowi suchego oka.
- Dieta bogata w tłuszcz i uboga w węglowodany spowalnia w mózgu zmiany typowe dla choroby Alzheimera.
- Tłuszcz występujący w mleku może hamować stany zapalne towarzyszące m.in. chorobie reumatoidalnej stawów.

Jaki tłuszcz do czego *Tłuszcz jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury. Gdy zaczyna dymić na patelni, powstają rakotwórcze związki. Dlatego nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażysz.
*
Oliwa z oliwek
– to najzdrowszy tłuszcz, bogaty w witaminę E i NNKT, zwłaszcza jeśli jest surowa, tłoczona na zimno (extra virgin i virgin).
- By skorzystać z zawartych w niej składników, najlepiej dodawać ją do sałatek i surówek, czyli jeść na zimno. Na rektyfikowanej można smażyć, ale jest to drogi tłuszcz.

Olej – dostarcza witaminy E i NNKT. W zależności od tego, z czego został wyprodukowany (z jakich nasion tłoczony), ma nieco inny smak i zastosowanie.
- Do smażenia i pieczenia najlepszy jest olej rzepakowy i sojowy. Słonecznikowy, kukurydziany czy orzechowy najzdrowsze są na zimno, np. w sałatkach, sosach.

Masło – zawiera sporo cholesterolu, ale też witaminy A i D. Dlatego jest zalecane dzieciom, a osoby starsze powinny go unikać lub jadać w ograniczonych ilościach.
- Można na nim smażyć, ale możliwie krótko, np. jajecznicę, omlet. Jest dobrym dodatkiem do ciast i deserów, można go używać do gotowania, np. zup, sosów.

Margaryna – to mieszanina olejów jadalnych i wody, zwykle wzbogacana wit. A i E. Ma charakterystyczny smak.
- Margaryny miękkie (w kubeczkach) przeznaczone są do smarowania pieczywa, a twarde (w kostkach) do pieczenia i smażenia.

Smalec – zawiera tłuszcze nasycone i sporo cholesterolu.
- Jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego można używać go do smażenia. Najlepiej smażyć na nim mięso, a na głębokim tłuszczu – pączki i faworki (smakują lepiej niż na oleju).