FitnessComber jagnięcy. Jak go przechowywać i przygotowywać?

Comber jagnięcy. Jak go przechowywać i przygotowywać?

Comber jagnięcy to mięso najwyższej jakości o bardzo delikatnym, łagodnym i soczystym smaku. Sprawdza się w daniach obiadowych jako potrawa pieczona, duszona, smażona czy grillowana. Co warto wiedzieć o combrze jagnięcym? Jak przygotować comber jagnięcy, żeby obiad smakował jak z najdroższej restauracji?

Comber jagnięcy. Jak go przechowywać i przygotowywać?
Źródło zdjęć: © 123RF

20.11.2018 19:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co to jest comber jagnięcy?

Comber jagnięcy to część półtuszy, która pochodzi z odcinka lędźwiowo-krzyżowego. Nazywany jest także krzyżówką lub częścią krzyżową. Comber składa się z mięśnia pokrytego grubą i sztywną błoną oraz warstwą tłuszczu. Mięso combra jagnięcego jest delikatne i soczyste, choć może wydawać się lekko twardawe.

Comber jagnięcy najwyższej jakości charakteryzuje się czerwonym kolorem oraz charakterystycznym, swoistym, mięsnym zapachem. Comber jagnięcy najczęściej podaje się jako duszoną pieczeń, steki, medaliony, a także w postaci kotletów czy szaszłyków.

Comber jagnięcy - wartości odżywcze

Comber jagnięcy to mięso, które jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin i składników mineralnych. 100 g combra jagnięcego dostarcza naszemu organizmowi ok. 143 kcal. 21 proc. ładunku energetycznego pochodzi właśnie z białka. Comber jagnięcy dostarcza cennych aminokwasów, a w tym leucynę, walinę, argininę, alaninę, glicynę, a także [kwas asparaginowy i glutaminowy.

Mięso z combra jagnięcego to także źródło kwasu foliowego, niacyny i witamin B1, B2 i B12. Wśród składników mineralnych zawartych w combrze jagnięcym warto wymienić fosfor, potas, sód, magnez, wapń, żelazo i cynk.

Comber jagnięcy - przechowywanie

Comber jagnięcy to delikatne mięso, które trzeba odpowiednio przechowywać i przygotowywać. Małe kawałki combra jagnięcego można przechowywać jeden dzień w temperaturze do 4 stopni C. Natomiast duże kawałki combra nie dłużej niż 3 dni. Zamrożony comber jagnięcy w temperaturze od -10 do -18 stopni C zachowuje ważność maksymalnie do 5 miesięcy.

Jak przygotować comber jagnięcy?

Najsłynniejszymi metodami przygotowania combra jagnięcego są duszenie, smażenie, pieczenie i grillowanie mięsa. Z combra jagnięcego przygotowuje się duszoną pieczeń, kotlety saute, filety, zrazy, wędliny oraz tatara.

Comber jagnięcy - kotlety jagnięce a la Dickhaut

Składniki:

  • 3 kotlety cielęce z combra jagnięcego (po ok. 9 dag),
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek ziół (tymianek, rozmaryn, liście laurowe),
  • ½ łyżki oliwy,
  • sól i zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Wyjmij mięso z lodówki i poczekaj aż nabierze pokojowej temperatury. Następnie odkrój tłuszcz do kości i drobno posiekaj. Obierz i przekrój na pół czosnek, umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki poszczególne gałązki ziół. Rozgrzej oliwę na patelni i dołóż rozdrobniony tłuszcz jagnięcy, smaż przez ok. 3 minuty. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową, a na patelnię wrzuć czosnek z ziołami i podgrzewaj dalej przez 2 minuty. Zwiększ płomień, wyłóż kotlety i smaż je po minucie z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem i smaż każdą stronę po minucie. Tak przygotowane kotlety jagnięce możesz podawać z ratatouille przyrządzonym w piecu.

Komentarze (1)