FitnessCukier jest równie groźny co alkohol?

Cukier jest równie groźny co alkohol?

Cukier jest równie groźny co alkohol?
Źródło zdjęć: © 123RF
18.12.2013 14:25, aktualizacja: 21.01.2014 16:39

Bezpieczna dzienna dawka spożycia cukru wynosi 50 g, czyli ok. 10 łyżeczek. Tymczasem w okresie świąteczno-sylwestrowym zazwyczaj spożywamy go trzykrotnie więcej, czyli ok. 32 łyżeczki - szacuje Brytyjska Fundacja Kardiologiczna. Stale wzrastająca ilość "słodyczy" w naszej diecie może prowadzić nie tylko do nadwagi, ale także demencji, zawału serca i uszkodzenia wątroby.

Bezpieczna dzienna dawka spożycia cukru wynosi 50 g, czyli ok. 10 łyżeczek. Tymczasem w okresie świąteczno-sylwestrowym zazwyczaj spożywamy go trzykrotnie więcej, czyli ok. 32 łyżeczki - szacuje Brytyjska Fundacja Kardiologiczna. Stale wzrastająca ilość słodyczy w naszej diecie może prowadzić nie tylko do nadwagi i próchnicy, ale także do demencji, zawału serca i uszkodzenia wątroby.

Wiadomo, że cukier to skarbnica pustych kalorii, przyczyniająca się do otyłości w tak samo równym stopniu, co tłuszcz. Naukowcy zwracają jednak uwagę, że kaloryczność cukru nie stanowi tak wielkiego zagrożenia, jak fakt, iż zaburza on gospodarkę hormonalną organizmu.

Doktor Mark Vanderpump z londyńskiej kliniki endokrynologicznej, obawia się, że nachodzące tygodnie okażą się zgubne dla tych konsumentów świątecznych smakołyków, którzy znajdują się na granicy zachorowalności na cukrzycę. Każdy kawałek sernika i kolejny kieliszek alkoholu może się przyczynić do pogorszenia ich zdrowia,

Inny specjalista, doktor Aseem Malhotra z Medycznej Akademii Królewskiej, uważa, że - podobnie jak alkohol - spożycie cukru powinno być regulowane, ponieważ "spełnia on wszystkie warunki niebezpiecznej substancji: jest uzależniający, toksyczny, wszechobecny w przemyśle spożywczym oraz wywiera negatywny wpływ na społeczeństwo".

Badania sugerują, że cukier sprawia, że wątroba wytwarza większą ilości kwasu moczowego, a to prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi - głównej przyczyny śmierci na całym świecie, ponieważ ono z kolei podnosi ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Cukier przyczynia się również do podniesienia poziomu cholesterolu. Lekarze zauważyli, że powstała nowa grupa chorujących na serce ludzi: mają oni prawidłowe BMI ani nie zmagają się z cukrzycą, a jednak trafiają do szpitala na zawał serca.

Jednymi z pierwszych objawów spożywania zbyt dużej ilości cukru jest częste oddawanie moczu oraz nawracające infekcje grzybiczne. Problemy z wątrobą wcale nie muszą się wiązać z alkoholem, ponieważ każda nieprzetworzona na energię kaloria w organizmie, magazynuje się w organizmie w postaci tłuszczu. Uzależnieni od słodkich łakoci i ogólnie przetworzonego jedzenia, ryzykują, że zachorują na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Na podst. Dailymail (mtr/sr), kobieta.wpl.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (61)
Zobacz także