Cukry - rodzaje, ich wpływ na organizm i występowanie

Cukry, czyli popularne węglowodany, są dla organizmu głównym źródłem energii. Niektórych należy całkowicie unikać, inne warto wprowadzić do zbilansowanej diety. Zwiększ swoją świadomość i zacznij zwracać większą uwagę na skład niektórych produktów.

Cukry odpowiednio zbilansowane w jadłospisie mogą przynieść organizmowi wiele korzyści.
Źródło zdjęć: © 123RF

Cukry - rodzaje i ich rola w organizmie

Cukry to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, przy czym 1 gram węglowodanów zawiera 4 kcal. Ponadto cukry dzielą się na:

  • złożone, które znajdują się m.in. w kaszach lub pieczywie;
  • proste obecne w popularnych słodyczach i pieczywie cukierniczym.

Uważa się, że prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać ok. 40-55 proc. cukrów oraz że ich ilość powinna przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Należy mieć również świadomość, że dostarczone do organizmu węglowodany wchłaniane są do mięśni pod postacią glukozy oraz utleniają się w wodę i węgiel, które przetworzone zostają przez organizm na energię.

Oprócz tego cukry spełniają inne, ważne funkcje biologiczne m.in. utleniają kwasy tłuszczowe. Znajdują się także w strukturze organów, w tym w nerkach (w postaci glikogenu)
, krwi (w postaci glukozy) oraz mięśniach i w wątrobie.

Hormon insuliny a nadmiar cukrów

Cukrem jest również insulina będąca ważnym hormonem, który wytwarzany jest przez trzustkę, a jej zadaniem w organizmie jest zmniejszenie poziomu glukozy oraz transport do komórek i przetworzenie na energię.

Z tego powodu należy pamiętać, że nadmiar cukrów w jadłospisie, szczególnie tych zawartych w syropie glukozowo-fruktozowym oraz słodyczach (sacharoza), sprawia, że: częściej odczuwamy głód, mając apetyt na słodycze, nasz organizm spala większą ilość fruktozy oraz zwiększa się poziom glukozy we krwi.

Ponadto następuje znaczny przyrost masy ciała i przetworzenie cukrów w tłuszcze oraz intensywniejsze wytwarzanie insuliny przez trzustkę. Oprócz tego zbyt duża ilość spożywanych węglowodanów może powodować biegunki, wysoki poziom cholesterolu we krwi oraz bóle żołądkowo-jelitowe.

Cukry proste, czyli wewnętrzne

Cukry proste, które naturalnie znajdują się w składzie popularnych produktów spożywczych, nazywane są wewnętrznymi. Jednym z nich jest D-glukoza, która posiada charakterystyczny biały kolor, a jej cechą rozpoznawczą jest wchłanianie się do organizmu poprzez krew i przekształcenie się w wątrobie. Oprócz tego D-glukoza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a do jej właściwości należy dostarczanie energii do tkanek (krwinki czerwone i mózg)
.

Jeśli chodzi o występowanie, D-glukozę znajdziemy w miodzie i winogronach, gdzie odpowiada za słodki smak. Kolejnym cukrem wewnętrznym jest fruktoza, którą wyróżnia znacznie intensywniejszy smak niż w przypadku D-glukozy.

Mimo to podobnie jak ona ma biały kolor i najczęściej spotkamy ją w nektarze kwiatów, owocach oraz miodzie. Charakteryzuje ją również wolniejsze przyswajanie przez organizm oraz wykorzystanie m.in. w produktach dla diabetyków.

Cukier dodany - największe ryzyko

Do najgroźniejszych cukrów należy tzw. cukier dodany. Tym mianem określa się każdy rodzaj węglowodanów prostych dodanych podczas produkcji, gotowania albo bezpośrednio na talerzu. Z tego też powodu muszą być one ograniczone do minimum, dlatego zacznij zwracać większą uwagę na kupowane produkty.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś była znaną aktorką. Teraz odnajduje się w innej branży
Kiedyś była znaną aktorką. Teraz odnajduje się w innej branży
"Wylałam z siebie wszystko". Tak wspominała trudny moment w relacji
"Wylałam z siebie wszystko". Tak wspominała trudny moment w relacji
Nie ignoruj tego zapachu. Może wskazywać na pluskwy
Nie ignoruj tego zapachu. Może wskazywać na pluskwy
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Zadziwia młodym wyglądem. "Powiedział mi, ile ma lat. Byłem zaskoczony"
Zadziwia młodym wyglądem. "Powiedział mi, ile ma lat. Byłem zaskoczony"
Pierwszy raz pokazała męża. "Na początku mi to przeszkadzało"
Pierwszy raz pokazała męża. "Na początku mi to przeszkadzało"
Włożyła maxi z rozcięciem. Sukienka Sykut-Jeżyny to majstersztyk
Włożyła maxi z rozcięciem. Sukienka Sykut-Jeżyny to majstersztyk
Nagle trafił do szpitala. "Nie było już ratunku"
Nagle trafił do szpitala. "Nie było już ratunku"
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech