Cukry - rodzaje, ich wpływ na organizm i występowanie
Cukry, czyli popularne węglowodany, są dla organizmu głównym źródłem energii. Niektórych należy całkowicie unikać, inne warto wprowadzić do zbilansowanej diety. Zwiększ swoją świadomość i zacznij zwracać większą uwagę na skład niektórych produktów.
Cukry - rodzaje i ich rola w organizmie
Cukry to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, przy czym 1 gram węglowodanów zawiera 4 kcal. Ponadto cukry dzielą się na:
Uważa się, że prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać ok. 40-55 proc. cukrów oraz że ich ilość powinna przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Należy mieć również świadomość, że dostarczone do organizmu węglowodany wchłaniane są do mięśni pod postacią glukozy oraz utleniają się w wodę i węgiel, które przetworzone zostają przez organizm na energię.
Oprócz tego cukry spełniają inne, ważne funkcje biologiczne m.in. utleniają kwasy tłuszczowe. Znajdują się także w strukturze organów, w tym w nerkach (w postaci glikogenu)
, krwi (w postaci glukozy) oraz mięśniach i w wątrobie.
Hormon insuliny a nadmiar cukrów
Cukrem jest również insulina będąca ważnym hormonem, który wytwarzany jest przez trzustkę, a jej zadaniem w organizmie jest zmniejszenie poziomu glukozy oraz transport do komórek i przetworzenie na energię.
Z tego powodu należy pamiętać, że nadmiar cukrów w jadłospisie, szczególnie tych zawartych w syropie glukozowo-fruktozowym oraz słodyczach (sacharoza), sprawia, że: częściej odczuwamy głód, mając apetyt na słodycze, nasz organizm spala większą ilość fruktozy oraz zwiększa się poziom glukozy we krwi.
Ponadto następuje znaczny przyrost masy ciała i przetworzenie cukrów w tłuszcze oraz intensywniejsze wytwarzanie insuliny przez trzustkę. Oprócz tego zbyt duża ilość spożywanych węglowodanów może powodować biegunki, wysoki poziom cholesterolu we krwi oraz bóle żołądkowo-jelitowe.
Cukry proste, czyli wewnętrzne
Cukry proste, które naturalnie znajdują się w składzie popularnych produktów spożywczych, nazywane są wewnętrznymi. Jednym z nich jest D-glukoza, która posiada charakterystyczny biały kolor, a jej cechą rozpoznawczą jest wchłanianie się do organizmu poprzez krew i przekształcenie się w wątrobie. Oprócz tego D-glukoza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a do jej właściwości należy dostarczanie energii do tkanek (krwinki czerwone i mózg)
.
Jeśli chodzi o występowanie, D-glukozę znajdziemy w miodzie i winogronach, gdzie odpowiada za słodki smak. Kolejnym cukrem wewnętrznym jest fruktoza, którą wyróżnia znacznie intensywniejszy smak niż w przypadku D-glukozy.
Mimo to podobnie jak ona ma biały kolor i najczęściej spotkamy ją w nektarze kwiatów, owocach oraz miodzie. Charakteryzuje ją również wolniejsze przyswajanie przez organizm oraz wykorzystanie m.in. w produktach dla diabetyków.
Cukier dodany - największe ryzyko
Do najgroźniejszych cukrów należy tzw. cukier dodany. Tym mianem określa się każdy rodzaj węglowodanów prostych dodanych podczas produkcji, gotowania albo bezpośrednio na talerzu. Z tego też powodu muszą być one ograniczone do minimum, dlatego zacznij zwracać większą uwagę na kupowane produkty.