FitnessCynk - właściwości i najlepsze źródła

Cynk - właściwości i najlepsze źródła

Cynk to pierwiastek, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki, przyspieszenie metabolizmu czy zwiększenie odporności. Jednak to nie wszystko. Jakie są właściwości cynku i w czym można go znaleźć?

Cynk - właściwości i najlepsze źródła
Źródło zdjęć: © 123RF

08.10.2018 | aktual.: 19.01.2019 21:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cynk – najważniejsze informacje

Cynk jest pierwiastkiem, który do organizmu człowieka dociera poprzez produkty, które spożywamy. Historia jego odkrycia sięga niemal 1500 lat p.n.e., kiedy po raz pierwszy na właściwości pierwiastka zwrócono uwagę w Indiach (niektóre źródła mówią również o Chinach). Od tego czasu uważany za niezbędny do przeżycia cynk zaliczany jest do tzw. metali przejściowych, które znajdziemy w takich produktach jak: orzechy, pestki dyni, małże, groszek oraz niektórych mięsach jak np. wołowina.

Źródła cynku

W jakich produktach znajdziemy najwięcej cynku?

Produkt Zawartość cynku (mg/100 g)
wątroba cielęca 8,4
pestki dyni 7,5
kakao w proszku 6,56
wątroba wieprzowa 4,51
ser ementaler tłusty 4,05
biała fasola 3,77
kasza gryczana 3,5
migdały 3,19
płatki owsiane 3,1
nasiona słonecznika 2,69
chleb żytni razowy 2,54
orzechy laskowe 2,44
czekolada gorzka 2,43
ser brie pełnotłusty 2,28
wieprzowina, szynka surowa 1,88
czekolada mleczna 1,83
jaja kurze całe 1,76
ryż biały 1,73
bób 1,62
groszek zielony 1,4

Cynk – właściwości

Cynk regularnie spożywany dostarcza organizmowi takich korzyści jak: poprawa metabolizmu, przemian węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Oprócz tego pierwiastek odpowiada za zwiększoną produkcję aminokwasów.

Co więcej, podobnie jak np. miedź, cynk zalicza się do antyoksydantów, które biorą udział w bardzo ważnej z punktu widzenia organizmu dysmutazie ponadtlenkowej (SOD), dzięki czemu komórki są znacznie lepiej chronione przed negatywnym wpływem wolnych rodników, których działanie może powodować obniżoną odporność organizmu. Inną zaletą regularnego spożywania produktów bogatych w cynk jest pobudzenie narządów trzustki do zwiększonego wydzielania insuliny, co reguluje poziom cukru we krwi.

Oprócz tego obecność chromu w połączeniu z cynkiem wpływa pozytywnie na wykorzystanie glukozy przez narząd wzroku, dlatego niedobory cynku mogą prowadzić np. do katarakty. W przypadku mężczyzn cynk wpływa również na zwiększenie produkcji testosteronu oraz utrzymania go na wysokim poziomie, co przekłada się również na jakość plemników.

Cynk organiczny – czym jest?

Cynk organiczny to bardzo dobrze przyswajalna odmiana cynku spotykana najczęściej w formie tabletek do ssania lub pigułek. Poleca się go przede wszystkim osobom zmagającym się z przypadłością nieświeżego oddechu oraz niedoborami cynku.

Za najskuteczniejszy sposób dawkowania cynku organicznego uważa się przyjmowanie ok. 3 pastylek na dobę. Warto mieć również świadomość, że aby pierwiastek wchłonął się jeszcze lepiej, nie zaleca się spożywania wszelkich pokarmów lub płynów przez kolejne 30 minut. Warto mieć również świadomość, że najważniejsza jest regularność, czyli przyjmowanie cynku codziennie, nie przekraczając jednak dobowej dawki 100 gramów. W przeciwnym razie możemy narazić się na negatywne skutki nadmiaru pierwiastka w postaci: zmniejszonego apetytu, bólów żołądka, nudności czy biegunki.

Cynk – zastosowanie

Dzięki uniwersalnej strukturze cynk wykorzystać można w wielu dolegliwościach i chorobach. Do najpopularniejszych zastosowań tego pierwiastka zaliczają się m.in. pomoc w leczeniu: cukrzycy, przerostu prostaty, obniżenia odporności, zmniejszenia zawartości plemników w nasieniu, bezpłodności (kobiety), zaburzeń odżywiania i braku apetytu.

Komentarze (0)