Wsyp trzy łyżeczki do czajnika. Wyżre kamień w mig
Regularne czyszczenie czajnika z kamienia to podstawa. Chronimy w ten sposób nasze zdrowie i przedłużamy żywotność sprzętu. Na szczęście nie trzeba stosować do tego agresywnej chemii, wystarczy jeden składnik.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 16:28
Wodę w czajniku gotujemy wielokrotnie w ciągu dnia – zwłaszcza w zimie, gdy zależy nam, żeby się ogrzać ciepłym naparem. Urządzenie powinniśmy zawsze utrzymywać w czystości, co dotyczy szczególnie osób mających w domu twardą wodę. Obecne w niej jony wapnia i magnezu wytrącają się w postaci węglanów i w ten sposób na ściankach czajnika powstaje charakterystyczny osad. Podczas każdego cyklu gotowania część z niego się odrywa i ląduje w herbacie. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że lepiej tego unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kamień z czajnika szkodzi zdrowiu? Rozwiewamy wątpliwości
Proces wytrącania się kamienia jest zjawiskiem naturalnym, więc taka woda jest absolutnie bezpieczna i zdatna do picia. Ale czy smaczna? To już zupełnie inna kwestia, ponieważ picie kawy, która z powodu kamienia "chrupie", nie należy do specjalnie przyjemnych doświadczeń. Aby tego uniknąć, trzeba dbać o stan czajnika. O ile osady nie są groźne dla ludzi, to już dla elementów grzewczych sprzętu jak najbardziej tak. Zakamieniony czajnik posłuży nam znacznie krócej, a w skrajnych przypadkach może się nawet spalić.
Jak skutecznie odkamienić czajnik? Wystarczy jeden składnik
Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ odkamienianie czajnika należy do jednej z najprostszych czynności. Nie musimy stosować silnych chemicznych środków ani nawet iść na zakupy, żeby kupić specjalnie do tego przeznaczony preparat. Potrzebny składnik mamy już w kuchni, wystarczy po niego sięgnąć. Aby skutecznie usunąć osad z czajnika, wystarczy zagotować w nim wodę, a następnie wsypać do wrzątku 3-4 łyżki sody oczyszczonej. Później odstawiamy urządzenie na ok. 15 minut, żeby soda miała szansę zadziałać. Po wszystkim starannie myjemy czajnik – przynajmniej dwa razy – i gotowe!
Co zrobić, żeby kamień tak szybko nie wrócił? Sprawdzone rady
Odkamienianie powinniśmy przeprowadzać co najmniej raz na 2 tygodnie, ale wiele zależy od jakości wody, jaką mamy w domu. Aby zmniejszyć ilość osadu, warto przed użyciem przefiltrować wodę (np. za pomocą łatwo dostępnego dzbanka z filtrem węglowym). W ten sposób usuniemy większość cząsteczek tworzących kamień i zanieczyszczenia. Niektóre nowoczesne czajniki elektryczne mają już tę funkcję standardowo wbudowaną. Można również pomyśleć o zainstalowaniu w kranie zmyślnego systemu zmiękczającego wodę, jednak jest to już spory wydatek.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!