Blisko ludziCzekolada? Na zdrowie!

Czekolada? Na zdrowie!

Czekolada? Na zdrowie!
Źródło zdjęć: © Lindt
04.02.2016 16:30, aktualizacja: 06.02.2016 15:12

Jest źródłem flawonoidów i przeciwutleniaczy, a także zawiera dużą ilość magnezu, dzięki czemu pomaga zwalczać stres, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i wcale nie trzeba zupełnie wykluczać jej z jadłospisu podczas odchudzania. Przedstawiamy pięć najważniejszych powodów, dla których warto jeść czekoladę.

Wspomaga odchudzanie

Tak, dobrze czytacie.Nie musicie rezygnować z czekolady,nawet kiedy jesteście na diecie. Czekolada może wręcz przyczynić się do szybszego chudnięcia, i – choć brzmi to nieprawdopodobnie – jest prawdą. Dobrej jakości czekolada (taka, która zawiera minimum 60 proc. kakao) ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, oznacza to,że poziom cukru po jej spożyciu powoli rośnie i powoli spada, dzięki czemu nie odczuwamy nagłych napadów głodu.

Niektórzy dietetycy zalecają zjedzenie dwóch-trzech cząstek czekolady na 20-30 minut przed posiłkiem, dzięki czemuzasiądziemy do stołu z pewnym poczuciem sytości i zjemy mniej. Duża w tym zasługa kakao, które powoduje spadek apetytu i przyspiesza metabolizm.

Musimy oczywiście pamiętać, że czekolada ma być tylko miłym dodatkiem do dobrze zbilansowanej, zdrowej diety, którą najlepiej połączyć z aktywnością fizyczną.

Zapobiega starzeniu się skóry

Zawarte w czekoladzie flawonoidy mają niezwykłą moc, skutecznie hamują bowiem procesy starzenia skóry. To dlatego czekoladę warto nie tylko jeść. Świetnie sprawdza się ona podczas zabiegów kosmetycznych – można dodawać ją do maseczek i kremów lub potraktować jako kosmetyk do masażu.

Co ciekawe, czekolada chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dzieje się tak dlatego, że zawarte w roślinach flawonoidy pełnią rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Ich dobroczynne działanie dla skóry ludzkiej udowodnili badacze z Instytutu Dermatologii Eksperymentalnej z Universität Witten/Herdecke w Niemczech. Przeprowadzili oni eksperyment polegający na podawaniu dwóm grupom kobiet czekoladowych drinków. Jedna grupa dostawała drinki o dużej zawartości flawonoli(326 mg/dzień), a druga o małej (27 mg/dzień). Wszystkie panie zostały wystawione na działanie lamp imitujących światło słoneczne. Okazało się, że te, które piły więcej flawonoli, były odporne na oparzenia słoneczne.

Pozytywnie wpływa na układ krwionośny

Czekolada chroni serce, zmniejsza ryzyko udaru i poprawia ukrwienie mózgu, a do tego obniża ciśnienie krwi. Dzieje się tak za sprawą zawartych w czekoladzie przeciwutleniaczy, które mają działanie podobne do aspiryny. Rozrzedzają krew i zmniejszą lepkość płytek, co z kolei zmniejsza prawdopodobieństwozakrzepu i udaru.

Po czekoladę powinny sięgać osoby z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ badania dowodzą, że jedzenie kilku cząstek czekolady dziennie skutkuje spadkiem ciśnienia skurczowego średnio o 5,1 mm Hg, a rozkurczowego o 1,9 mm Hg.

Czekolada obniża też poziom złego cholesterolu. Badania pokazują, że optymalna ilość to około 7 gram czekolady dziennie. To niestety tylko jedna cząstka.

Poprawia nastrój

Co do tegonie trzeba chyba nikogo przekonywać. Pozytywny wpływ czekolady na nasze samopoczucie to zasługa magnezu, w który bogate jest kakao. Jedzenie czekolady sprawia,że nasz organizm wydziela endorfiny nazywane hormonami szczęścia. Potrafi ona również skutecznie łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. W dodatku uznawana jest za jeden z afrodyzjaków– pozytywnie wpływa na libido.

Chroni przed rakiem

Kakao, z którego powstaje czekolada, ma wiele składników, które mogą pozytywnie wpływać na stan zdrowia człowieka. Zawiera ono m.in. pentameryczne procyjanidyny, substancje, które, jak wykazały badania, powstrzymują podział komórek rakowych. Do takich wniosków doszli naukowcy z Comprehensive Cancer Center na Uniwersytecie Georgetown.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także