Amaretto. Co to za alkohol i z czym go łączyć? Poznaj sekret słodkiego trunku
Amaretto to słodki napój alkoholowy zaliczany do kategorii likierów. Ma charakterystyczny smak migdałów, który wyróżnia go na tle innych podobnych napojów. Pochodzi z Włoch, gdzie święci triumfy do dzisiaj. Amaretto może być wytwarzane także z pestek moreli – zachowując przy tym swoje właściwości.
23.09.2020 13:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Amaretto idealnie pasuje do różnych deserów, aby podkreślić ich smak poprzez podbicie posmaku migdałowo-korzennym. Trunek stał się na tyle popularny, że obecnie jest produkowany nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach europejskich. Często stanowi także dodatek do innych deserów czy ciast. Co warto wiedzieć o amaretto?
Amaretto – jakie posiada właściwości?
Amaretto ma słodki smak z nieco gorzką nutą, która przywodzi na myśl migdały. W niektórych wariantach można poczuć także nutę wanilii albo domieszkę ziół. Amaretto zawiera w sobie od kilkunastu do 30% alkoholu. Posiada barwę ciemnobrązową wpadającą w bursztynowy odcień, a także migdałowy zapach. Oprócz tego w skład likieru wchodzą winogrona, orzechy, pestki moreli (brzoskwini albo wiśni) oraz dobrane przyprawy. Jednym z najpilniej strzeżonych sekretów amaretto jest tradycyjna receptura, według której łączy się migdały z destylatem winnym oraz syropem cukrowym.
Amaretto – z czym się pije?
Amaretto dosyć często dodawane jest do innych alkoholi lub jako baza do drinków. Można go serwować z kawą, czekoladą, a także do nasączania ciasta. Chcąc podać trunek w czystej postaci, musi on osiągnąć temperaturę pokojową – pije się go powoli, małymi łykami z niewielkiego kieliszka. Można dodać kilka kostek lodu do amaretto, ale wówczas najlepiej nalewać go do większych szklanek. Amaretto doskonale komponuje się z sokiem pomarańczowym albo wiśniowym, wystarczy zmieszać je ze sobą w proporcji 1:1.
Amaretto – jakie koktajle przygotować?
Można z amaretto stworzyć wiele ciekawych koktajli, które z łatwością wykonasz przy użyciu kilku dodatkowych składników.
Koktajle z amaretto:
- na ciepło – podgrzej amaretto z suszonymi śliwkami i morelami, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowy koktajl podaj z cząstkami pomarańczy;
- z wermutem – w tym przypadku sprawdzi się różowy wermut i sok wiśniowy;
- z whisky – wymieszaj amaretto, whisky i lód, a sporządzisz mocny, ale efektowny drink;
- z rumem – w takim połączeniu amaretto opada na dno kieliszka, a pijąc napój stopniowo odczuwa się wyraźniejszy posmak migdałów.