Amaretto. Co to za alkohol i z czym go łączyć? Poznaj sekret słodkiego trunku
23.09.2020 13:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Amaretto to słodki napój alkoholowy zaliczany do kategorii likierów. Ma charakterystyczny smak migdałów, który wyróżnia go na tle innych podobnych napojów. Pochodzi z Włoch, gdzie święci triumfy do dzisiaj. Amaretto może być wytwarzane także z pestek moreli – zachowując przy tym swoje właściwości.
Amaretto idealnie pasuje do różnych deserów, aby podkreślić ich smak poprzez podbicie posmaku migdałowo-korzennym. Trunek stał się na tyle popularny, że obecnie jest produkowany nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach europejskich. Często stanowi także dodatek do innych deserów czy ciast. Co warto wiedzieć o amaretto?
Amaretto – jakie posiada właściwości?
Amaretto ma słodki smak z nieco gorzką nutą, która przywodzi na myśl migdały. W niektórych wariantach można poczuć także nutę wanilii albo domieszkę ziół. Amaretto zawiera w sobie od kilkunastu do 30% alkoholu. Posiada barwę ciemnobrązową wpadającą w bursztynowy odcień, a także migdałowy zapach. Oprócz tego w skład likieru wchodzą winogrona, orzechy, pestki moreli (brzoskwini albo wiśni) oraz dobrane przyprawy. Jednym z najpilniej strzeżonych sekretów amaretto jest tradycyjna receptura, według której łączy się migdały z destylatem winnym oraz syropem cukrowym.
Amaretto – z czym się pije?
Amaretto dosyć często dodawane jest do innych alkoholi lub jako baza do drinków. Można go serwować z kawą, czekoladą, a także do nasączania ciasta. Chcąc podać trunek w czystej postaci, musi on osiągnąć temperaturę pokojową – pije się go powoli, małymi łykami z niewielkiego kieliszka. Można dodać kilka kostek lodu do amaretto, ale wówczas najlepiej nalewać go do większych szklanek. Amaretto doskonale komponuje się z sokiem pomarańczowym albo wiśniowym, wystarczy zmieszać je ze sobą w proporcji 1:1.
Amaretto – jakie koktajle przygotować?
Można z amaretto stworzyć wiele ciekawych koktajli, które z łatwością wykonasz przy użyciu kilku dodatkowych składników.
Koktajle z amaretto:
- na ciepło – podgrzej amaretto z suszonymi śliwkami i morelami, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowy koktajl podaj z cząstkami pomarańczy;
- z wermutem – w tym przypadku sprawdzi się różowy wermut i sok wiśniowy;
- z whisky – wymieszaj amaretto, whisky i lód, a sporządzisz mocny, ale efektowny drink;
- z rumem – w takim połączeniu amaretto opada na dno kieliszka, a pijąc napój stopniowo odczuwa się wyraźniejszy posmak migdałów.