Dobre, bo kwaśne
Gdy układ immunologiczny jest osłabiony, prawdopodobieństwo pojawienia się zakażenia wzrasta. Aby temu zapobiec, należy włączyć do naszej diety produkty bogate w witaminę C, takie, jak cytrusy. Jednak trzeba zaznaczyć, że powinniśmy wybierać te kwaśne owoce, bo słodkie zawierają dużo cukrów prostych, które są dobrą pożywką dla bakterii. Warto pamiętać, że kapusta i kiszone ogórki również są naturalnym źródłem witaminy C oraz pałeczek kwasu mlekowego.
Czosnek i przyprawy, takie, jak oregano, cynamon, szałwia i goździki działają grzybobójczo, co oznacza, że niszczą też drożdżaki z gatunku Candida albicans, odpowiedzialne za infekcje dróg rodnych (np. grzybicę pochwy). Dlatego pamiętaj, że dodając te przyprawy do posiłków możesz nie tylko poprawić ich smak, ale także uniknąć zakażenia.