FitnessDieta na zgagę

Dieta na zgagę

Dieta na zgagę
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

13.09.2010 23:36, aktual.: 29.05.2018 14:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zgaga to jedna z najczęściej występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawia się głównie dziwnym, piekącym bólem w okolicy przełyku i żołądka, pojawia zwykle po zbyt obfitym i ciężkostrawnym posiłku. To nie tylko czasowy dyskomfort - jej długotrwałe występowanie może prowadzić do poważnych zmian w układzie pokarmowym. Zmiany w stylu życia i diecie mogą jednak znacznie zmniejszyć ten problem.

Zgaga to jedna z najczęściej występujących dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawia się głównie dziwnym, piekącym bólem w okolicy przełyku i żołądka, pojawia zwykle po zbyt obfitym i ciężkostrawnym posiłku. To nie tylko czasowy dyskomfort - jej długotrwałe występowanie może prowadzić do poważnych zmian w układzie pokarmowym. Zmiany w stylu życia i diecie mogą jednak znacznie zmniejszyć ten problem.

Jak powstaje zgaga?Pokarm poprzez jamę ustną trafia do przełyku, a następnie do żołądka. W żołądku wydzielany jest bardzo silny kwas, niezbędny do trawienia. Ściany żołądka są na niego uodpornione, natomiast dla delikatniejszych ścian przełyku jest on już drażniący. Dlatego pomiędzy przełykiem, a żołądkiem znajduje się silny mięsień hamujący przedostawanie się kwasu do przełyku tzw. zwieracz dolny przełyku. Problem pojawia się, gdy mięsień ten nie działa prawidłowo – kwaśna treść żołądka przedostaję się do przełyku, co powoduje bolesne uczucie pieczenia - czyli zgagę.

Osoby cierpiące na zgagę zazwyczaj odczuwają piekący ból w dolnym odcinku przełyku, w okolicy zamostkowej, który może rozchodzić się nawet do karku i ramion. Bólowi temu mogą towarzyszyć uciążliwe odbijania, a nawet kwaśne wymioty. Opisane objawy zazwyczaj występują po spożytym posiłku i nasilają się w pozycji leżącej i przy schylaniu.

Jednorazowo występująca zgaga – np. po spożyciu obfitego, tłustego posiłku – nie powinna wywoływać zaniepokojenia, jeżeli jednak pojawia się często, warto zgłosić się do lekarza, ponieważ może być objawem choroby wrzodowej żołądka, lub refluksu żołądkowo–przełykowego.

Zgaga jest oznaką tego, że kwaśna treść z żołądka jest obecna w przełyku. Zaś zbyt długie zaleganie treści żołądkowej w przełyku może spowodować zapalenie jego błony, które z kolei może doprowadzić do jeszcze poważniejszych zaburzeń.

POLECAMY: * Wybierz urodzinowe logo WP!* Zgaga jest częstą dolegliwością w czasie ciąży. W pierwszym trymestrze jest to spowodowane zwiotczeniem ścian mięśni przewodu pokarmowego na skutek działania progesteronu, w późniejszych miesiącach, ma związek z uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i jelita, co zaburza pracę przewodu pokarmowego.

Leczenie zgagi wymaga przede wszystkim zmian w stylu życia. By zapobiegać pojawianiu się objawów należy zastosować się do poniższych rad.

  1. Osoby z nadwagą i otyłością powinny zrzucić zbędne kilogramy. Nadwaga powoduje zwiększenie ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej, co wpływa na nasilenie objawów zgagi. Należy unikać pozycji leżącej po posiłku.
  1. Po posiłku pozwolić sobie na chwilę relaksu – poczekać z aktywnością, aż w żołądku się wszystko „ułoży”.
  1. Spać w takiej pozycji, by tułów był wyżej od reszty ciała (podwyższyć łóżko lub użyć dodatkowej poduszki).
  1. Rzucić palenie! Wykazano, że palenie tytoniu zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, zwiększając tym samym częstotliwość występowania zgagi.
  1. Nie nosić zbyt obcisłych ubrań (szczególnie takich, które ściskają Ci brzuch).

Na czym polega dieta? By uniknąć uciążliwej zgagi trzeba odżywiać się regularnie - jeść często posiłki o małej objętości, by nie dopuścić do nadmiernego przepełnienia żołądka, jak również dbać o odpowiednie i stałe godziny posiłków, kolacje jeść przynajmniej na 3 godziny przed położeniem się spać. W zapobieganiu zgadze duże znaczenie ma odpowiedni wybór spożywanych produktów. Lista tych nasilających objawy jest sprawą bardzo indywidualną - to, co u jednego wywołuje zgagę, u innej osoby może nie powodować żadnych zaburzeń. Istnieją jednak produkty, po spożyciu których osoby ze skłonnością do zgagi, często się na nią uskarżają. Najczęściej wymieniane są tutaj potrawy i produkty tłuste, długo zalegające w żołądku. W diecie należy nie tylko ograniczyć produkty będące źródłem tłuszczu widocznego (masło, margaryny, oleje), ale również wszelkie tłuste mięsa, wędliny, podroby, produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu, np. śmietanę czy sery żółte.

Wykluczyć natomiast należy produkty typu fast food i wszelkie potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Smażenie potraw najlepiej zastąpić gotowaniem, gotowaniem na parze, grillowaniem lub pieczeniem. Kolejną rzeczą do wykluczenia są ostre potrawy. Pieprz, ostrą paprykę, musztardę, chrzan używane do przygotowywania posiłków należy zastąpić łagodnymi, świeżymi lub suszonymi ziołami. Warto również zrezygnować z picia zbyt mocnej kawy czy herbaty i alkoholu – zwiększają wydzielanie soków żołądkowych.

POLECAMY: * Wybierz urodzinowe logo WP!* Należy wyeliminować także wszelkie esencjonalne wywary, buliony (kostki bulionowe), potrawy marynowane, słone, jak również kwaśne owoce i przygotowywane z nich soki, napoje gazowane oraz słodycze – szczególnie czekoladę i domowe wypieki.

Warto również zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę potraw - unikać spożywania posiłków zbyt gorących i zbyt zimnych – najlepsza dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego jest umiarkowana temperatura spożywanych posiłków.

Jeżeli pomimo stosowania odpowiedniej diety i zmiany stylu życia – zgaga często się pojawia – warto udać się na wizytę do odpowiedniego lekarza np. gastrologa lub gastroenterologa – jest to bowiem znak, że prawdopodobnie potrzebne są dodatkowo środki farmakologiczne.

Przykładowy jadłospis
Śniadanie:
- bułka grahamka,
- łyżeczka margaryny,
- kilka plastrów sera twarogowego chudego,
- pomidor, sałata.

II śniadanie:

- opakowanie jogurtu naturalnego,
- klika łyżek płatków kukurydzianych,
- banan.

Obiad:
- kurczak z ryżem i warzywami: filet z piesi kurczaka gotowany na parze posypany ziołami (bazylia, oregano), ryż, cukinia, marchewka, łyżka oliwy lub oleju.

Przekąski:

- brzoskwinia, lub nektarynka.

Kolacja:

- grahamka,
- jajko gotowane na miękko,
- ogórek zielony, sałata.