Dieta wegańska – przepisy dla dzieci. Obiady i desery wege

Dieta wegańska – przepisy dla dzieci. Obiady i desery wege
Źródło zdjęć: © iStock.com

27.08.2018 14:48, aktual.: 13.06.2019 11:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Poznaj możliwości, jakie daje dieta wegańska. Przepisy dla dzieci prawie nie różnią się od propozycji dla dorosłych. Na obiad zupa z soczewicy i kotlety z marchewkowo-fasolowe, a na deser krem kokosowy z kaszy jaglanej? Brzmi pysznie i zdrowo!

Wegańskim dzieciom nie podaje się przetworzonych ani dosładzanych kaszek ze słoików. Rodzice skupieni na kwestiach żywienia dokonują bardziej świadomych wyborów podczas zakupów i przygotowywania posiłków, dlatego nie ma mowy o niezdrowych i kalorycznych przekąskach czy fast foodach, które mają w sobie wyłącznie puste kalorie.

Dieta wegańska, która obfituje w przepisy dla dzieci, sprawia, że na talerzach maluchów często goszczą fasolka szparagowa, brokuły, bataty, jarmuż, hummus, komosa ryżowa oraz kasza jaglana. Do domowych obiadów jako dodatki trafiają sezam, nasiona chia i amarantus. Dzieci chętnie jedzą warzywne posiłki, jeśli są do nich przyzwyczajane już od najmłodszych lat. Wcześnie nabyte prawidłowe nawyki żywieniowe procentują w przyszłości dobrym zdrowiem.

Przepis na zupę z soczewicy

W diecie wegańskiej u dzieci nie powinno zabraknąć soczewicy, która jest bogatym źródłem białka, potasu i kwasu foliowego. Białko z soczewicy zajmuje wśród białek pochodzenia roślinnego drugie miejsce (zaraz po białku z soi) pod względem przyswajalności. Warto więc zapamiętać prosty przepis na zupę z soczewicy.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Gotować bulion z soczewicą, rozdrobnionym i obranym ze skóry pomidorem, liściem laurowym i tymiankiem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pokroić w kostkę marchewkę, selera oraz cebulę, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy będę już miękkie dodać do nich sprasowany czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Po minucie wrzucić wszystko do garnka z bulionem i soczewicą. Gotować zupę do momentu, aż wszystkie składniki połącza się i zmiękną. Na koniec dodać łyżeczkę octu winnego.

Przepis na kotlety z marchewki i białej fasoli

Dieta wegańska u dzieci, podobnie jak u dorosłych, powinna być bogata w rośliny strączkowe. Do ulubionych składników dań weganie zaliczają fasolę, która zawiera mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, a także żelaza i magnezu. Kotlety z marchewki i białej fasoli to idealny dodatek do wegańskiego obiadu. Oto prosty przepis dla dzieci:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Fasolę zmiksować z cebulą, czosnkiem, olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym i imbirem. Powstałą pastę dodać do marchewki i wszystko dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi. Na patelni uprażyć słonecznik i sezam. Odłożyć odrobinę sezamu (do posypania po wierzchu kotletów), a do reszty dodać fasolowo-marchewkową papkę i doprawić ją według uznania. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi i układać je jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200ºC i piec kotlety z termoobiegiem przez około 40 minut (w połowie czasu przewrócić na drugą stronę).

Przepis na frytki z warzyw

W diecie wegańskiej jest miejsce również na przepisy dla dzieci pozwalające zaserwować tradycyjne przekąski w nieco zmodyfikowanej, a przez to znacznie zdrowszej formie. Zamiast frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju warto podać pieczone frytki z warzyw, np. z lekkim jogurtowym dipem.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Natrzeć warzywa oliwą i posypać je równomiernie przygotowaną mieszanką, najlepiej tak, by imbir znalazł się na marchewce i batatach, czerwona papryka na ziemniakach, a tymianek (lub zioła prowansalskie) na selerze. Wyłożyć frytki na blachę przykrytą papierem do pieczenia i na około 20 minut włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Przepis na krem kokosowy z kaszą jaglaną

Wśród wegańskich przepisów dla dzieci znajdują się też propozycje pysznych deserów, takich jak krem kokosowy z kaszą jaglaną, która ma mało skrobi, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblendować lub zmiksować na gładką masę. Krem podawać na ciepło albo po schłodzeniu w lodówce. Deser dzięki karobowi (mączce chleba świętojańskiego) ma czekoladowy kolor, ale przeważa w nim intensywny smak kokosa.

Komentarze (1)