Domowe sposoby walki z grypą
Gorąca kąpiel, najlepiej z dodatkiem garści soli, oraz herbata z sokiem malinowym pomogą Ci pozbyć się dokuczliwych objawów.
21.09.2005 | aktual.: 28.05.2010 11:28
Babcie ratowały nas gorącym bulionem lub ciepłym mlekiem z miodem. Są to stare sposoby, ale zdaniem wielu fachowców nadal bardzo pomocne w leczeniu nie tylko przeziębień, lecz i grypy. Herbatki, syropy, ziółka *Syrop domowej roboty - Pokrój drobno 2 cebule, a do wyciśniętego z nich soku dodaj odrobinę miodu i sok z połówki cytryny. Syrop pij po jednej łyżce kilka razy dziennie. Wspomaga układ odpornościowy, dodaje sił, łagodzi przebieg choroby.
*Zioła- Herbatka z bzu czarnego, lipy lub rumianku skutecznie rozgrzeje i wzmocni organizm. Rumianek i lipa obniżają gorączkę. Czarny bez działa również przeciwbólowo.
Czosnek - Szczególnie zalecany na grypę ze względu na swoje wirusobójcze właściwości. Jedz cztery razy dziennie po dwa ząbki. Zawarte w nich lotne związki siarkowe przedostają się do płuc i działają odkażająco. Podobne, ale nie tak silne działanie mają fitoncydy obecne w spokrewnionej z czosnkiem cebuli.
*Niezwykła moc witaminy C *Uszczelnia nabłonek, między innymi w drogach oddechowych, i łagodzi objawy stanu zapalnego. Wzmacnia także układ odpornościowy. Większość zwierząt jest w stanie wytwarzać witaminę C. Jednak ludzie nie mają tej zdolności i mogą korzystać z witaminy C dostępnej tylko w jedzeniu. Spore jej ilości znajdziesz w owocach cytrusowych, kiwi, czarnych i czerwonych porzeczkach, malinach oraz jeżynach i żurwinie. Bogatym źródłem tej witaminy są też niektóre warzywa: papryka, sałata, kapusta i kalafior oraz natka pietruszki. Z owoców warto jeść pomarańcze i grejpfruty. W ich białej skórce znajduje się kompleks leczniczy - witamina C połączona z rutyną. Substancja ta przedłuża działanie witaminy C.
*Po antybiotykach *Antybiotyki niszczą bakteryjną florę jelit oraz źle wpływają na pracę wątroby i żołądka. Dlatego też pij jogurt lub kefir, łykaj 3 razy dziennie po 2 tabletki witaminy B kompleks lub 2 razy dziennie po 4 tabletki preparatu z drożdży.
*Inhalacje *Wdychanie pary wodnej z dodatkiem kilku kropli aromatycznego olejku eukaliptusowego, tymiankowego, kamforowego lub z drzewa herbacianego udrożnia nos i ułatwia odkrztuszanie. Najprostszy sposób: do pół szklanki wrzątku wpuść trzy kropelki olejku. Delikatnie wdychaj opary.
Jak pozbyć się dokuczliwych objawów? Masz chrypę? Pokrojoną cebulę i 1 łyżkę nasion anyżu gotuj 10 minut w 1/2 l wody. Jeśli to możliwe, wywar ten pij po 1 łyżce co 15 min przez 3 do 6 dni. Pomocne jest także płukanie gardła odwarem z biedrzeńca pospolitego. Jeśli przyczyną chrypki jest przeziębienie, pomoże herbatka z naparu lipy z dodatkiem odrobiny miodu lipowego. Możesz też zrobić sobie herbatkę z kwiatu i liści podbiału, do której dodaj wywar z siemienia lnianego.
Boli Cię gardło? Do pół szklanki soku z buraków dodaj 1 łyżkę stołową octu winnego i płucz gardło trzy razy dziennie.
Kaszel? Pokrojony korzeń chrzanu posyp cukrem i odstaw na kilka godzin. 1 łyżkę syropu pij trzy razy dziennie. 200 g pokrojonego korzenia pietruszki gotuj godzinę w 1 l wody. Tak przygotowany odwar pij raz dziennie przed snem.
Masz katar? Sproszkuj 100 g korzenia żywokostu i zażywaj łyżeczkę z miodem akacjowym lub spadziowym rano i wieczorem.