Pomaga na choroby układu oddechowego
Dzięki rozkurczowym właściwościom kofeiny, kawa zyskała duże znaczenie dla osób borykających się z chorobami układu oddechowego, w tym z astmą. Charakteryzując się podobnym działaniem, co teofilina, przyczynia się do rozszerzania oskrzeli i naczyń krwionośnych.
Z powodzeniem może być spożywana w celu zmniejszenie napadów duszności, jak i profilaktycznie. - Maksymalne stężenie kofeiny we krwi utrzymuje się godzinę od momentu spożycia - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. W przypadku osób z problemami układu oddechowego, jej pełne działanie wyczuwalne jest po upływie około półtorej godziny od przyjęcia dawki, utrzymuje się natomiast kolejne dwie. - Należy jednak pamiętać, że oprócz filiżanki espresso, która zawiera 90 mg kofeiny, można ją znaleźć również w herbacie czy napojach energetyzujących. Osoby z problemami zdrowotnymi powinny więc zwracać jeszcze większą uwagę na ogólną dawkę, jaką przyjmują. Przy spożyciu 1000 mg kofeiny, organizm traktuje ją bowiem jako truciznę - dodaje Joanna Sobyra.