Bakalie mają tyle samo witamin, co od świeże owoce - MIT
Suszone śliwki, morele, jabłka są bardzo zdrowe, ale podczas procesu suszenia tracą sporo odżywczych składników zwłaszcza witaminy C. - Suszone owoce mają mniejszą objętość i mniej wody. Trzeba zjeść ich sporo, by się nasycić. Odwrotnie jest ze świeżymi owocami. Wystarczy zjeść jeden owoc, by zaspokoić na jakiś czas głód. Minusem owoców suszonych jest również fakt, że jest w nich dużo więcej cukru- mówi Ewa Ceborska -Scheiterbauer, dietetyczka z Food& Diet. Mimo wszystko bakalie to wartościowe źródło wielu witamin, np. A, E oraz minerałów, np. potasu, miedzi i żelaza. Szczególnie wiele zdrowotnych właściwości mają orzechy, które nazywane są pożywieniem dla mózgu. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które chronią serce, a także zapobiegają nowotworom. Z kolei suszone śliwki powinny często podjadać osoby, które chcą wspomóc swoje trawienie, bo regulują one prace układu pokarmowego. W 100 g suszonych owoców jest ok 10 g błonnika. A to o wiele więcej niż w surowych śliwkach.