Gęsina a zdrowe żywienie. Dlaczego warto jeść gęsinę?
Gęsina to mięso z gęsi domowej, które niezbyt często gości na polskich stołach, mimo że Polska jest jednym z większych producentów tego mięsa. Gęsi uznaje się za arystokrację wśród pozostałego drobiu, dlatego znacznie częściej powinna pojawiać się w daniach obiadowych. Dlaczego warto włączyć gęsinę do swojego jadłospisu? Które części gęsi są najsmaczniejsze?
20.11.2018 20:35
Gęsina - krótka charakterystyka
Gęsina, podobnie jak mięso z kaczki jest mięsem czerwonym. Charakteryzuje je ciemna barwa, delikatny smak i aromatyczny zapach tuż po upieczeniu. W Polsce statystycznie zjada się niewiele mięsa z gęsi, bo ok. 17 g rocznie, co w porównaniu do wieprzowiny, której zjadamy aż 40 kg, wygląda bardzo marnie.
Niskie spożycie gęsiny dziwi również dlatego, że to właśnie Polska słynie z największej produkcji i eksportu ponad 20 tysięcy ton tego mięsa. Największymi smakoszami naszych polskich gęsi są Niemcy, którzy gęsinę importują w największych ilościach. W Polsce gęsina tylko raz w roku cieszy się większą popularnością. Mianowicie przyrządza się ją w okolicach dnia św. Marcina. Wynika to z faktu, że akurat w listopadzie przypada okres uboju gęsi.
Gęsina - które części gęsi wybrać?
Z gęsiny można przyrządzić przeróżne dania. Niektóre części gęsi bardziej nadają się do zupy czy wywarów, inne zaś sprawdzają się w wyrobie pasztetów, kiszek czy rolad. Wśród najważniejszych części gęsiny używanych w kulinariach, wymienia się:
- Tuszkę gęsi - charakteryzuje się delikatnym i lekko słodkim smakiem. Tuszkę podaje się pieczoną, grillowaną lub smażoną. Idealnie komponuje się z grzybami, śliwkami oraz jabłkami.
- Skrzydło gęsi - charakteryzuje się miękkim i soczystym mięsem, które można wykorzystać do gotowania zup czy wywarów. Świetnie smakuje w panierce jako przekąska.
- Udko gęsi - charakteryzuje się soczystym, ale również lekko twardym mięsem o bardzo aromatycznym zapachu. Sprawdza się w przyrządzaniu zup, bulionów i wywarów, ale także jako przekąska.
- Pierś z gęsi - charakteryzuje się lekko twardym mięsem o średnim przeroście tłuszczu. Przygotowanie smacznej piersi wymaga pracy, wprawy i doświadczenia z gęsiną. Świetnie smakuje z sosami na bazie jałowca, wiśni czy śliwek.
- Podroby z gęsi - w kuchni wykorzystuje się głównie serce, żołądek i wątrobę gęsi. Podroby z gęsiny wykorzystuje się najczęściej jako dodatek do rolad, farszów, kaszanek, kiełbas, kotletów czy kiszek.
Gęsina - kalorie i wartości odżywcze
Wśród drobiu gęsina wyróżnia się najwyższą kalorycznością. 100 g gęsiny to ok. 340 kcal. Trzeba jednak zaznaczyć, że są to zdrowe kalorie i gęsina w porównaniu z innym drobiem charakteryzuje się korzystniejszym składem tłuszczów. Zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Gęsina jest źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza takich aminokwasów, jak: leucyna, lizyna, walina, arginina, alanina czy glicyna.
Gęsina jest także źródłem potasu, fosforu, magnezu, sodu i żelaza. W mięsie z gęsi znajdują się także witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C. Warto również nadmienić, że ekologiczny sposób hodowli gęsi sprawia, że gęsina pozbawiona jest sztucznych barwników i środków chemicznych.
Zobacz także przepisy z gęsią w roli głównej: