Gęsina a zdrowe żywienie. Dlaczego warto jeść gęsinę?

Gęsina to mięso z gęsi domowej, które niezbyt często gości na polskich stołach, mimo że Polska jest jednym z większych producentów tego mięsa. Gęsi uznaje się za arystokrację wśród pozostałego drobiu, dlatego znacznie częściej powinna pojawiać się w daniach obiadowych. Dlaczego warto włączyć gęsinę do swojego jadłospisu? Które części gęsi są najsmaczniejsze?

Gęsina to czerwone mięso, które świetnie smakuje w towarzystwie śliwek, wiśni czy jałowca.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Gęsina - krótka charakterystyka

Gęsina, podobnie jak mięso z kaczki jest mięsem czerwonym. Charakteryzuje je ciemna barwa, delikatny smak i aromatyczny zapach tuż po upieczeniu. W Polsce statystycznie zjada się niewiele mięsa z gęsi, bo ok. 17 g rocznie, co w porównaniu do wieprzowiny, której zjadamy aż 40 kg, wygląda bardzo marnie.

Niskie spożycie gęsiny dziwi również dlatego, że to właśnie Polska słynie z największej produkcji i eksportu ponad 20 tysięcy ton tego mięsa. Największymi smakoszami naszych polskich gęsi są Niemcy, którzy gęsinę importują w największych ilościach. W Polsce gęsina tylko raz w roku cieszy się większą popularnością. Mianowicie przyrządza się ją w okolicach dnia św. Marcina. Wynika to z faktu, że akurat w listopadzie przypada okres uboju gęsi.

Gęsina - które części gęsi wybrać?

Z gęsiny można przyrządzić przeróżne dania. Niektóre części gęsi bardziej nadają się do zupy czy wywarów, inne zaś sprawdzają się w wyrobie pasztetów, kiszek czy rolad. Wśród najważniejszych części gęsiny używanych w kulinariach, wymienia się:

  • Tuszkę gęsi - charakteryzuje się delikatnym i lekko słodkim smakiem. Tuszkę podaje się pieczoną, grillowaną lub smażoną. Idealnie komponuje się z grzybami, śliwkami oraz jabłkami.
  • Skrzydło gęsi - charakteryzuje się miękkim i soczystym mięsem, które można wykorzystać do gotowania zup czy wywarów. Świetnie smakuje w panierce jako przekąska.
  • Udko gęsi - charakteryzuje się soczystym, ale również lekko twardym mięsem o bardzo aromatycznym zapachu. Sprawdza się w przyrządzaniu zup, bulionów i wywarów, ale także jako przekąska.
  • Pierś z gęsi - charakteryzuje się lekko twardym mięsem o średnim przeroście tłuszczu. Przygotowanie smacznej piersi wymaga pracy, wprawy i doświadczenia z gęsiną. Świetnie smakuje z sosami na bazie jałowca, wiśni czy śliwek.
  • Podroby z gęsi - w kuchni wykorzystuje się głównie serce, żołądek i wątrobę gęsi. Podroby z gęsiny wykorzystuje się najczęściej jako dodatek do rolad, farszów, kaszanek, kiełbas, kotletów czy kiszek.

Gęsina - kalorie i wartości odżywcze

Wśród drobiu gęsina wyróżnia się najwyższą kalorycznością. 100 g gęsiny to ok. 340 kcal. Trzeba jednak zaznaczyć, że są to zdrowe kalorie i gęsina w porównaniu z innym drobiem charakteryzuje się korzystniejszym składem tłuszczów. Zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Gęsina jest źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza takich aminokwasów, jak: leucyna, lizyna, walina, arginina, alanina czy glicyna.

Gęsina jest także źródłem potasu, fosforu, magnezu, sodu i żelaza. W mięsie z gęsi znajdują się także witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C. Warto również nadmienić, że ekologiczny sposób hodowli gęsi sprawia, że gęsina pozbawiona jest sztucznych barwników i środków chemicznych.

Wybrane dla Ciebie
Ćwiczenia dla kobiet po 50-tce. Trener wskazuje dwa najlepsze
Ćwiczenia dla kobiet po 50-tce. Trener wskazuje dwa najlepsze
Wsadź to zamiast tui. Takiego żywopłotu pozazdroszczą ci sąsiedzi
Wsadź to zamiast tui. Takiego żywopłotu pozazdroszczą ci sąsiedzi
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 minutach fetor zniknie
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 minutach fetor zniknie
Amy Slaton z "Sióstr wielkiej wagi" wyszła za mąż. Na zdjęciach jest nie do poznania
Amy Slaton z "Sióstr wielkiej wagi" wyszła za mąż. Na zdjęciach jest nie do poznania
Nie mogła powstrzymać łez. Katarzyna Dowbor wspominała zmarłą koleżankę
Nie mogła powstrzymać łez. Katarzyna Dowbor wspominała zmarłą koleżankę
Marta Chodorowska skończyła 44 lata. Niewielu wie, z kim jest związana
Marta Chodorowska skończyła 44 lata. Niewielu wie, z kim jest związana
Śpią ze sobą po "skandynawsku". Decyduje się coraz więcej par
Śpią ze sobą po "skandynawsku". Decyduje się coraz więcej par
Jest uzależniony od alkoholu. Tak ocenia nocą prohibicję w Polsce
Jest uzależniony od alkoholu. Tak ocenia nocą prohibicję w Polsce
Anna Lewandowska wskoczyła w najmodniejsze spodnie na jesień. Model uwielbiany przez Polki
Anna Lewandowska wskoczyła w najmodniejsze spodnie na jesień. Model uwielbiany przez Polki
Konrad Piasecki o walce mamy z bólem. "Nie była w stanie żyć bez leku"
Konrad Piasecki o walce mamy z bólem. "Nie była w stanie żyć bez leku"
Mąż Joanny Racewicz zmarł w Smoleńsku. Wyznała, jak często odwiedza jego grób
Mąż Joanny Racewicz zmarł w Smoleńsku. Wyznała, jak często odwiedza jego grób
Kontrola w domu rodziny pięcioraczków. "Pytali, gdzie reszta dzieci"
Kontrola w domu rodziny pięcioraczków. "Pytali, gdzie reszta dzieci"