WAŻNE
TERAZ

Przedwczesny koniec meczu Świątek w Pekinie. Rywalka zrezygnowała z gry

Gęsina a zdrowe żywienie. Dlaczego warto jeść gęsinę?

Gęsina to mięso z gęsi domowej, które niezbyt często gości na polskich stołach, mimo że Polska jest jednym z większych producentów tego mięsa. Gęsi uznaje się za arystokrację wśród pozostałego drobiu, dlatego znacznie częściej powinna pojawiać się w daniach obiadowych. Dlaczego warto włączyć gęsinę do swojego jadłospisu? Które części gęsi są najsmaczniejsze?

Gęsina to czerwone mięso, które świetnie smakuje w towarzystwie śliwek, wiśni czy jałowca.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Gęsina - krótka charakterystyka

Gęsina, podobnie jak mięso z kaczki jest mięsem czerwonym. Charakteryzuje je ciemna barwa, delikatny smak i aromatyczny zapach tuż po upieczeniu. W Polsce statystycznie zjada się niewiele mięsa z gęsi, bo ok. 17 g rocznie, co w porównaniu do wieprzowiny, której zjadamy aż 40 kg, wygląda bardzo marnie.

Niskie spożycie gęsiny dziwi również dlatego, że to właśnie Polska słynie z największej produkcji i eksportu ponad 20 tysięcy ton tego mięsa. Największymi smakoszami naszych polskich gęsi są Niemcy, którzy gęsinę importują w największych ilościach. W Polsce gęsina tylko raz w roku cieszy się większą popularnością. Mianowicie przyrządza się ją w okolicach dnia św. Marcina. Wynika to z faktu, że akurat w listopadzie przypada okres uboju gęsi.

Gęsina - które części gęsi wybrać?

Z gęsiny można przyrządzić przeróżne dania. Niektóre części gęsi bardziej nadają się do zupy czy wywarów, inne zaś sprawdzają się w wyrobie pasztetów, kiszek czy rolad. Wśród najważniejszych części gęsiny używanych w kulinariach, wymienia się:

  • Tuszkę gęsi - charakteryzuje się delikatnym i lekko słodkim smakiem. Tuszkę podaje się pieczoną, grillowaną lub smażoną. Idealnie komponuje się z grzybami, śliwkami oraz jabłkami.
  • Skrzydło gęsi - charakteryzuje się miękkim i soczystym mięsem, które można wykorzystać do gotowania zup czy wywarów. Świetnie smakuje w panierce jako przekąska.
  • Udko gęsi - charakteryzuje się soczystym, ale również lekko twardym mięsem o bardzo aromatycznym zapachu. Sprawdza się w przyrządzaniu zup, bulionów i wywarów, ale także jako przekąska.
  • Pierś z gęsi - charakteryzuje się lekko twardym mięsem o średnim przeroście tłuszczu. Przygotowanie smacznej piersi wymaga pracy, wprawy i doświadczenia z gęsiną. Świetnie smakuje z sosami na bazie jałowca, wiśni czy śliwek.
  • Podroby z gęsi - w kuchni wykorzystuje się głównie serce, żołądek i wątrobę gęsi. Podroby z gęsiny wykorzystuje się najczęściej jako dodatek do rolad, farszów, kaszanek, kiełbas, kotletów czy kiszek.

Gęsina - kalorie i wartości odżywcze

Wśród drobiu gęsina wyróżnia się najwyższą kalorycznością. 100 g gęsiny to ok. 340 kcal. Trzeba jednak zaznaczyć, że są to zdrowe kalorie i gęsina w porównaniu z innym drobiem charakteryzuje się korzystniejszym składem tłuszczów. Zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Gęsina jest źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza takich aminokwasów, jak: leucyna, lizyna, walina, arginina, alanina czy glicyna.

Gęsina jest także źródłem potasu, fosforu, magnezu, sodu i żelaza. W mięsie z gęsi znajdują się także witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C. Warto również nadmienić, że ekologiczny sposób hodowli gęsi sprawia, że gęsina pozbawiona jest sztucznych barwników i środków chemicznych.

Wybrane dla Ciebie

Dostała paczkę od Nawrockiej. Wiemy, co było w środku
Dostała paczkę od Nawrockiej. Wiemy, co było w środku
Ksiądz odmówił mu ślubu. Wszystko przez głośny skecz
Ksiądz odmówił mu ślubu. Wszystko przez głośny skecz
"Ja, ja, ja i ja". Córka bez ogródek mówi, jakim był ojcem
"Ja, ja, ja i ja". Córka bez ogródek mówi, jakim był ojcem
Olśniła w "TzG". Suknia z nietypowym dekoltem to prawdziwy majstersztyk
Olśniła w "TzG". Suknia z nietypowym dekoltem to prawdziwy majstersztyk
Zniknęła na lata i odrzucała pomoc. Oto jak dziś wygląda życie Dmoch
Zniknęła na lata i odrzucała pomoc. Oto jak dziś wygląda życie Dmoch
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
"Lepiej nie kupuj". Najgorsze smarowidło do chleba
"Lepiej nie kupuj". Najgorsze smarowidło do chleba
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku