GotowaniePrzepisyGofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną
15.04.2005 14:46, aktualizacja: 20.02.2006 14:44

Ozdobić śmietaną, obłożyć owocami.

Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- po 1/4 l mleka i wody
- 10 dag masła
- sól
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- 300 ml śmietany kremówki
- po 2 łyżki cukru waniliowego i cukru pudru
- owoce
Do mąki dodać jajka, cukier, mleko, wodę, miękkie masło, sól i proszek do pieczenia; zmiksować, by powstało gęste ciasto, jeśli jest za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki; gofrownicę posmarować olejem, dobrze rozgrzać, wylać ciasto, gofry piec ok. 5 min.; śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym; gofry ozdobić bitą śmietaną, obłożyć owocami.