Gotowanie

Gotowanie

Wyróżnij się albo zgiń, czyli jak Instagram pociąga za sznurki warszawskich restauracji
Zapisz na później
PrzepisyWyróżnij się albo zgiń, czyli jak Instagram pociąga za sznurki warszawskich restauracji

Od talerzyka, przez pudroworóżowy fotel z monsterą w rogu, po fotogeniczny pancake z owocami. Knajpy w Polsce urządzają wnętrza i przygotowują dania przez pryzmat Instagrama. A klienci chodzą do restauracji już nie tylko po to, by zjeść, ale po to, by zrobić sobie zdjęcie.

Marta Dragan
Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki
PrzepisyPoprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki

Są górskie, zbożowe i błyskawiczne. Płatki owsiane kosztują kilka złotych i każdy ma je w kuchni. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet robić z nich kotlety. Ale najlepiej przygotować z nich owsiankę, którą zjemy na śniadanie.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Naturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiru
PrzepisyNaturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiru

Świeży, mielony, kandyzowany i marynowany. Imbir to tania przyprawa, którą możemy dodać nie tylko do piwa i ciasteczek. Podpowiadamy, jak i dlaczego warto wykorzystać remedium, które jest m.in. niezastąpione na przeziębienie.

Monika Katarzyna Krupska
Chcesz schudnąć? Zamiast liczyć kalorie, zmień nawyki
Zapisz na później
PrzepisyChcesz schudnąć? Zamiast liczyć kalorie, zmień nawyki

Amerykańscy naukowcy dokonali interesującego odkrycia. Kluczem do uzyskania szczupłej sylwetki nie jest obsesyjne liczenie kalorii. Musimy natomiast zwracać uwagę na jakość produktów, które lądują na naszych talerzach.

oprac. Katarzyna Gileta
Teraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy
PrzepisyTeraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy

Sezon na cytrusy już niebawem się skończy. A to oznacza, że w wielu dyskontach dostaniemy je teraz w promocji. Pomarańcze kupimy nawet za 2,95 zł za kilogram. Podpowiadamy, jak wykorzystać te owoce.

Monika Katarzyna Krupska
Panie Kurski, za 10 zł można było kupić całkiem dobre wino. Kilka z nich polecił nam ekspert
Zapisz na później
PrzepisyPanie Kurski, za 10 zł można było kupić całkiem dobre wino. Kilka z nich polecił nam ekspert

"Sikacz za 10 zł" – tak na Twitterze Zbigniew Boniek określił wino podarowane mu przez Jacka Kurskiego. Czy naprawdę za tę kwotę nie dało się kupić nic lepszego? Oczywiście, że się dało.

Ewa Bukowiecka-Janik
Magda Mołek w zimowej stylizacji. Postawiła na słynną "kołdrę"
Zapisz na później
PrzepisyMagda Mołek w zimowej stylizacji. Postawiła na słynną "kołdrę"

Druga ciąża Magdy Mołek była miłą, choć nieoczekiwaną informacją dla jej fanów. Teraz gwiazda regularnie zaskakuje ciążowymi stylizacjami. Zarówno domowymi i w studiu telewizyjnym, jak i odzieniami wierzchnimi na zimowe spacery.

oprac. Magda Pomorska
Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże
PrzepisyZapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką to doskonały przepis na udany dzień. Co zrobić, by pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wystarczy poznać kilka prostych zasad. Bochenek nie wyschnie ani nie spleśnieje.

oprac. Katarzyna Gileta
Niedzielny rosół. Dzięki tym sztuczkom wyjdzie doskonały
PrzepisyNiedzielny rosół. Dzięki tym sztuczkom wyjdzie doskonały

Na niedzielnym stole nie może go zabraknąć. Przygotowanie rosołu jest proste, ale czasochłonne. Jak ugotować esencjonalny, rozgrzewający i klarowny wywar? Poznaj kilka sprawdzonych babcinych porad.

oprac. Katarzyna Gileta
Tak pościli w średniowieczu. Królewska kuchnia na Wawelu
PrzepisyTak pościli w średniowieczu. Królewska kuchnia na Wawelu

Pierwsze odcinki "Korony Królów" były szeroko komentowane w sieci. Internauci wytykali twórcom historycznej telenoweli nieścisłości historyczne, drewnianą grę aktorską, ubogie stroje i scenografię. Wyśmiewano kolejne sceny i współczesny język bohaterów. Po kilku tygodniach od premiery emocje nieco ucichły.

Katarzyna Gileta
Zastanów się, zanim wyrzucisz. Z resztek kurczaka zrobisz pyszny obiad
PrzepisyZastanów się, zanim wyrzucisz. Z resztek kurczaka zrobisz pyszny obiad

Zostało wam trochę kurczaka z rosołu? A może nie wiecie, co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka po obiedzie? Nie musicie ich wyrzucać. Resztki kurczaka mogą posłużyć do przygotowania nowego, pysznego dania.

oprac. Lidia Pustelnik
Super żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach
PrzepisySuper żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach

Nie trzeba wydawać fortuny, aby się zdrowo odżywiać. Dietetyczną żywność możemy kupić za grosze i na dodatek wcale nie zawsze leży ona na półce bio i eko. Przypominamy pięć superfoods, które powinniśmy uwzględnić w swojej diecie.

Monika Katarzyna Krupska
5 mikstur, które rano obudzą cię lepiej niż kawa
Przepisy5 mikstur, które rano obudzą cię lepiej niż kawa

Każdego ranka wstając z łóżka tworzysz w swojej głowie scenariusze wyobrażonych chorób, które pozwolą ci wziąć urlop na żądanie? Może powinnaś zmienić pracę. Albo poranne nawyki żywieniowe! Podajemy 5 łatwych do przyrządzenia mikstur, które zastąpią ci poranną kawę i sprawią, że będziesz się czuła jak bogini dobrobytu i obfitości.

oprac. Katarzyna Chudzik
"Zabierz kobietę do baru mlecznego, a dowiesz się, czy nadaje się na twoją partnerkę"
Zapisz na później
Przepisy"Zabierz kobietę do baru mlecznego, a dowiesz się, czy nadaje się na twoją partnerkę"

"Moja kobieta w pierwszych dniach spotykania się ze mną dostała do spróbowania bycze jądro" - zdradza miłośnik jedzenia i gotowania Kamil Jabłoński. I podpowiada, jak uwieść wybrankę w kuchni i jaki jest najlepszy test na partnerkę.

Katarzyna Chudzik
Osłabiają wzrok i mogą powodować raka. Zupki chińskie są groźne dla zdrowia
PrzepisyOsłabiają wzrok i mogą powodować raka. Zupki chińskie są groźne dla zdrowia

Pomidorowa, serowa, rosół, a nawet i grzybowa. Zupka chińska jest tania, prosta i szybka w przygotowaniu. I choć studencki rarytas jemy też po ukończeniu uniwersytetu, naukowcy przestrzegają przed kupowaniem go.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Matka dwójki dzieci schudła 20 kilogramów. Bez głodówek i ciężkich ćwiczeń
PrzepisyMatka dwójki dzieci schudła 20 kilogramów. Bez głodówek i ciężkich ćwiczeń

Jak każda pracująca mama, Simone Harbinson nie ma zbyt wiele czasu w ciągu dnia dla siebie. Mimo to kobiecie udało się schudnąć w 7 miesięcy aż 20 kilogramów. I to bez pomocy trenera personalnego. Teraz uczy innych, jak to zrobić.

oprac. Lidia Pustelnik
Fitozwiązki - substancje do zadań specjalnych
Zapisz na później
PrzepisyFitozwiązki - substancje do zadań specjalnych

Oprócz najważniejszych elementów pożywienia, jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i minerały, w produktach roślinnych występuje jeszcze jedna kategoria składników. Fitozwiązki, czyli wytwarzane przez rośliny substancje chemiczne, nierzadko wykazują działanie podobne do substancji czynnych w lekach.

Redakcja WP Kobieta
Czosnek niedźwiedzi – dzika roślina i lek
Zapisz na później
PrzepisyCzosnek niedźwiedzi – dzika roślina i lek

Rośnie w naszych lasach, szczególnie w Polsce Południowej, ale można go również spotkać w Puszczy Białowieskiej, Knyszyńskiej, a czasami także w starych parkach.

Mirosław Angielczyk
Składnik szparagów odpowiedzialny za rozprzestrzenianie raka piersi? Nowe badania
PrzepisySkładnik szparagów odpowiedzialny za rozprzestrzenianie raka piersi? Nowe badania

Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń. Wykazano, że asparagina, znajdująca się w szparagach i wielu innych pokarmach, "pomaga" w rozprzestrzenianiu się raka piersi na inne narządy ciała.

oprac. Paulina Ermel
5 pomysłów na dania z cebuli
Przepisy5 pomysłów na dania z cebuli

Cebula zamiast pączka? Tak, to świetny zamiennik. Przynajmniej tak mówi jedna z mieszkanek Lublina, którą w Tłusty Czwartek zatrzymała reporterka z kamerą. Gafę szybko wychwycili internauci. A my sprawdzamy, ile przepisów z wykorzystaniem cebuli znamy.

Monika Katarzyna Krupska
Najlepsze cukiernie na Tłusty Czwartek. Ranking z Krytyką Kulinarną i czytelnikami
PrzepisyNajlepsze cukiernie na Tłusty Czwartek. Ranking z Krytyką Kulinarną i czytelnikami

Cztery godziny w kolejce po pączki? Tak, to realne. Tłusty Czwartek już jutro, więc razem z wami i Krytyką Kulinarną przygotowałyśmy listę najlepszych cukierni. Nie było łatwo, ale jesteśmy pewne. Z tych wyborów będziecie zadowoleni.

Monika Katarzyna Krupska
Co zamiast pączka? Proponujemy fit smakołyki
PrzepisyCo zamiast pączka? Proponujemy fit smakołyki

Najsłodszy dzień w roku, czyli Tłusty Czwartek już jutro. W pracy jak i na mieście, wszędzie będą czekały na nas pokusy. Zdradzamy kilka przepisów, które nie wyłamią nas z diet Chodakowskiej i Lewandowskiej. Nie są to pączki, ale też jest smacznie.

Monika Katarzyna Krupska
Jak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy
PrzepisyJak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy

Pewnie nie raz zdarzyło ci się przynieść do domu owoce, którego już następnego dnia do niczego się nie nadawały. Podpowiadamy zatem, jak wybrać te świeże i smaczne.

Paulina Ermel
5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana
Przepisy5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana

Bananów z czarną skórką nie należy wyrzucać. Z tych tropikalnych owoców możemy zrobić smoothie, chleb, lody, a także ciasteczka. Sposobów na nie jest co nie miara. Podpowiadamy smaczne przepisy.

oprac. Monika Katarzyna Krupska