Gotowanie

Gotowanie

Chińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie
Zapisz na później
PrzepisyChińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie

Słone, słodkie, smażone na głębokim tłuszczu i pyszne. Tobie też tak kojarzy się kultowy "chińczyk"? Okazuje się, że nie ma on nic wspólnego z chińskim jedzeniem. To jedynie zachodnia podróbka tego, co tak naprawdę jedzą w Chinach.

Paulina Ermel
Piwo z truskawek, "beergeeks" i piwny profesor
PrzepisyPiwo z truskawek, "beergeeks" i piwny profesor

Kiedy wchodzę z Kubą Rośkiem do piwnego pubu, barmani zaczynają skandować jego nazwisko. Nic dziwnego, w Warszawie bywa "zaledwie" raz w miesiącu, zdążyli się już stęsknić. Kuba jest - dość ironicznie, ale ciepło - nazywany przez przyjaciół piwnym profesorem.

Katarzyna Chudzik
Złoto Inków. Jak wykorzystać lucumę w kuchni?
PrzepisyZłoto Inków. Jak wykorzystać lucumę w kuchni?

W Ameryce Południowej lucuma jest znana i ceniona od wieków. Nic dziwnego, miąższ tego owocu to skarbnica witamin i składników mineralnych. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja, jednak do nas dociera częściej w formie proszku lub granulatu. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

oprac. Katarzyna Gileta
Domowy sok wzmocni odporność i usunie toksyny z organizmu. Wystarczy używać właściwego sprzętu
Zapisz na później
PrzepisyDomowy sok wzmocni odporność i usunie toksyny z organizmu. Wystarczy używać właściwego sprzętu

Nie ma nic lepszego o poranku niż szklanka świeżego, pełnego witamin soku. Najwyższy czas zapomnieć o sklepowych odpowiednikach i spróbować przygotowywać je w domowych warunkach. Wybraliśmy najlepsze wyciskarki w różnych cenach, dzięki którym sok będzie najwyższej możliwej jakości.

Monika Zonenberg
Nowy trend zza granicy. Smażenie w piasku
PrzepisyNowy trend zza granicy. Smażenie w piasku

Choć wydawać by się mogło to absurdalne, to Hindusi znaleźli nowy sposób na gotowanie. Zamiast w oleju przekąski smażą w piasku. Czy tak można?

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie ma mleka ani jajek? Zrób bajeczne wegańskie naleśniki
PrzepisyNie ma mleka ani jajek? Zrób bajeczne wegańskie naleśniki

Naleśniki bez mleka i jaj? To możliwe! Do przygotowania idealnego wegańskiego naleśnika w zasadzie wystarczą… dwa składniki. Ale bardziej urozmaicone przepisy również warto wziąć pod uwagę.

Rafał Natorski
Ostatni dzwonek na zakupy. Czego nie może zabraknąć ci w domu
PrzepisyOstatni dzwonek na zakupy. Czego nie może zabraknąć ci w domu

11 marca będzie pierwszą niedzielą, w którą większość sklepów będzie zamknięta. Zakupy należy zatem przemyśleć wcześniej, tak aby mieć co do garnka włożyć. Podpowiadamy produkty, o których nie możesz zapomnieć.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie musisz jeść mięsa, aby dostarczyć do organizmu protein. Przedstawiamy 12 sposobów
PrzepisyNie musisz jeść mięsa, aby dostarczyć do organizmu protein. Przedstawiamy 12 sposobów

Proteiny, czyli białko to podstawowy budulec organizmu. Buduje mięśnie, wspomaga w ich regeneracji, a także jest niezbędne do produkcji hormonów i enzymów. Aby dostarczyć odpowiednią ilość protein do organizmu, wcale nie trzeba jeść samego mięsa. Przedstawiamy ciekawe alternatywy.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Myślisz, że nie można jeść owoców przed snem? Wyprowadzimy cię z błędu
Zapisz na później
PrzepisyMyślisz, że nie można jeść owoców przed snem? Wyprowadzimy cię z błędu

Lekarze i dietetycy grożą nam palcem, że owoców wieczorem jeść nie należy. Okazuje się, że to nieprawda - niektóre z nich mogą być wręcz wskazane przy zaburzeniach snu.

oprac. Katarzyna Chudzik
Magda Gessler mogłaby się uczyć od… Japończyka. Kolejki do jego knajpy przypominają nam PRL
PrzepisyMagda Gessler mogłaby się uczyć od… Japończyka. Kolejki do jego knajpy przypominają nam PRL

Choć znana twarz naczelnej restauratorki Rzeczpospolitej pomaga w zyskaniu klienteli, to warszawskich wielbicieli stołowania się na mieście bardziej przekonuje pan Matsuki – Japończyk, który podaje im gorącą herbatę, kiedy stoją na mrozie w kolejce do jego lokalu. Dlatego czekają, nawet przy -15 stopniach.

Katarzyna Chudzik
Ekspresy ciśnieniowe i kapsułkowe. Nawet od 189 zł
Zapisz na później
PrzepisyEkspresy ciśnieniowe i kapsułkowe. Nawet od 189 zł

Niezależnie czy często przyjmujesz gości, czy lubisz raczyć się kawą w samotności, przyda ci się ekspres do kawy. Jeśli nie chcesz wydać fortuny, możesz zdecydować się na wersję kapsułkową lub manualną. Obie mają swoje zalety.

Patryk Wieczorek
Zapomniane warzywo wraca do łask. Kupisz w dyskoncie
Zapisz na później
PrzepisyZapomniane warzywo wraca do łask. Kupisz w dyskoncie

Zapomniane jarzyny powoli wracają na polskie stoły. Wśród nich jest także wężymord, inaczej zwany skorzonerą. Kryje w sobie mnóstwo cennych substancji. Ma też delikatny smak, nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia.

oprac. Katarzyna Gileta
Miód gryczany dla zdrowia i pięknej skóry.  Płynne złoto z dyskontu
Zapisz na później
PrzepisyMiód gryczany dla zdrowia i pięknej skóry. Płynne złoto z dyskontu

Ma ciemny kolor, ostry smak i intensywny zapach. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów miodu. Uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia pamięć i zapobiega anemii. Dlaczego jeszcze warto jeść miód gryczany?

Katarzyna Gileta
Słodki Dzień Dziecka z marką Wawel
Zapisz na później
PrzepisySłodki Dzień Dziecka z marką Wawel

Pierwszy czerwca to wyjątkowy pretekst do świętowania – nie tylko dla najmłodszych! Za sprawą marki Wawel ten dzień będzie naprawdę słodki. Co wybierzesz spośród pyszności marki Wawel? Żelki jak SMOK, extra mleczny batonik Milkizz…, legendarną Mieszankę Krakowską, a może wyjątkowe mleczne Krówki?

Redakcja WP Kobieta
Jesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd
Zapisz na później
PrzepisyJesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd

Naukowcy stwierdzili, że kwasy omega-3 zawarte w takich rybach, jak sardynka, łosoś czy tuńczyk mają korzystny wpływ na zdrowie. Jedzenie tłustych ryb nawet raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane prawie o połowę - tak wynika z najnowszych badań.

oprac. Marta Dragan
Prosty trik, żeby jajko sadzone było zdrowsze i smaczniejsze
Zapisz na później
PrzepisyProsty trik, żeby jajko sadzone było zdrowsze i smaczniejsze

Jajka zawierają ok. 7 gramów białka i są jednym z najzdrowszych pomysłów na śniadanie. Chyba że wybiera się te w wersji sadzonej i do ich przygotowania używa się zbyt dużej ilości oleju. Wystarczy mała zmiana, aby wciąż były pyszne i zdrowe.

Paulina Ermel
Jak przygotować domowy smalec? Polski specjał na kilka sposobów
PrzepisyJak przygotować domowy smalec? Polski specjał na kilka sposobów

Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania.

oprac. Marta Dragan
Masło poza lodówką. Jak długo możemy je trzymać?
PrzepisyMasło poza lodówką. Jak długo możemy je trzymać?

Jedni trzymają masło w maselniczkach na stole, inni wybierają lodówki. Problem z masłem pojawia się w prawie każdym domu, bo każdemu wydaje się, że jest ekspertem w tej dziedzinie. Gdzie zatem powinniśmy trzymać masło?

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Talia jak u Kopciuszka. Niebezpieczny trend podbija internet
Zapisz na później
PrzepisyTalia jak u Kopciuszka. Niebezpieczny trend podbija internet

Co chwilę w sieci pojawiają się kolejne wyzwania. Tym razem nastolatki chcą być tak szczupłe jak bohaterka animacji Disneya. Dietetyk wyjaśnia, jakie konsekwencje może mieć nowa moda.

Katarzyna Gileta
5 rzeczy, o których powinieneś pamiętać, kupując buty przez Internet
Zapisz na później
Przepisy5 rzeczy, o których powinieneś pamiętać, kupując buty przez Internet

Coraz więcej osób odwiedza internetowe sklepy z butami, decydując się na zakup obuwia na odległość. Jest to bardzo wygodne – eliminuje wiele ograniczeń, m.in. związanych z godzinami otwarcia sklepów. Aby jednak zakupy były satysfakcjonujące, musisz pamiętać o kilku zasadach. Sprawdź, jak kupować obuwie w internecie.

Redakcja WP Kobieta
Kupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz
PrzepisyKupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz

Często zabieramy je do pracy czy do szkoły. W końcu banany idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę. Większość z nas je te owoce bez zastanowienia. A jeden wyraźny sygnał może świadczyć o tym, że banan nie nadaje się w żadnym wypadku do spożycia.

Paulina Ermel
Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis
PrzepisyDomowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Na cienkim czy na grubym? Z ostrym sosem, a może łagodnym? Polacy coraz częściej zajadają się kebabami. A, gdy nie mogą ich dostać na mieście, to próbują sami przyrządzać je w domu.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną
PrzepisyNie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną

Czym zastąpić biały cukier? Ksylitolem, syropem, a może stewią? My podpowiadamy jeszcze jeden produkt spożywczy. Jest to melasa buraczana.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz
PrzepisyWspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz

Nowy sezon "Ugotowanych" otworzył odcinek specjalny z udziałem gwiazd. Mogliśmy podglądać w kulinarne zmagania Michała Piróga, Barbary Pasek, Sławka Uniatowskiego i Joanny Przetakiewicz. Projektantka przygotowała dania według babcinych receptur.

oprac. Katarzyna Gileta