Słone, słodkie, smażone na głębokim tłuszczu i pyszne. Tobie też tak kojarzy się kultowy "chińczyk"? Okazuje się, że nie ma on nic wspólnego z chińskim jedzeniem. To jedynie zachodnia podróbka tego, co tak naprawdę jedzą w Chinach.
Kiedy wchodzę z Kubą Rośkiem do piwnego pubu, barmani zaczynają skandować jego nazwisko. Nic dziwnego, w Warszawie bywa "zaledwie" raz w miesiącu, zdążyli się już stęsknić. Kuba jest - dość ironicznie, ale ciepło - nazywany przez przyjaciół piwnym profesorem.
W Ameryce Południowej lucuma jest znana i ceniona od wieków. Nic dziwnego, miąższ tego owocu to skarbnica witamin i składników mineralnych. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja, jednak do nas dociera częściej w formie proszku lub granulatu. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Nie ma nic lepszego o poranku niż szklanka świeżego, pełnego witamin soku. Najwyższy czas zapomnieć o sklepowych odpowiednikach i spróbować przygotowywać je w domowych warunkach. Wybraliśmy najlepsze wyciskarki w różnych cenach, dzięki którym sok będzie najwyższej możliwej jakości.
Choć wydawać by się mogło to absurdalne, to Hindusi znaleźli nowy sposób na gotowanie. Zamiast w oleju przekąski smażą w piasku. Czy tak można?
Naleśniki bez mleka i jaj? To możliwe! Do przygotowania idealnego wegańskiego naleśnika w zasadzie wystarczą… dwa składniki. Ale bardziej urozmaicone przepisy również warto wziąć pod uwagę.
11 marca będzie pierwszą niedzielą, w którą większość sklepów będzie zamknięta. Zakupy należy zatem przemyśleć wcześniej, tak aby mieć co do garnka włożyć. Podpowiadamy produkty, o których nie możesz zapomnieć.
Proteiny, czyli białko to podstawowy budulec organizmu. Buduje mięśnie, wspomaga w ich regeneracji, a także jest niezbędne do produkcji hormonów i enzymów. Aby dostarczyć odpowiednią ilość protein do organizmu, wcale nie trzeba jeść samego mięsa. Przedstawiamy ciekawe alternatywy.
Lekarze i dietetycy grożą nam palcem, że owoców wieczorem jeść nie należy. Okazuje się, że to nieprawda - niektóre z nich mogą być wręcz wskazane przy zaburzeniach snu.
Choć znana twarz naczelnej restauratorki Rzeczpospolitej pomaga w zyskaniu klienteli, to warszawskich wielbicieli stołowania się na mieście bardziej przekonuje pan Matsuki – Japończyk, który podaje im gorącą herbatę, kiedy stoją na mrozie w kolejce do jego lokalu. Dlatego czekają, nawet przy -15 stopniach.
Niezależnie czy często przyjmujesz gości, czy lubisz raczyć się kawą w samotności, przyda ci się ekspres do kawy. Jeśli nie chcesz wydać fortuny, możesz zdecydować się na wersję kapsułkową lub manualną. Obie mają swoje zalety.
Zapomniane jarzyny powoli wracają na polskie stoły. Wśród nich jest także wężymord, inaczej zwany skorzonerą. Kryje w sobie mnóstwo cennych substancji. Ma też delikatny smak, nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia.
Ma ciemny kolor, ostry smak i intensywny zapach. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów miodu. Uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia pamięć i zapobiega anemii. Dlaczego jeszcze warto jeść miód gryczany?
Pierwszy czerwca to wyjątkowy pretekst do świętowania – nie tylko dla najmłodszych! Za sprawą marki Wawel ten dzień będzie naprawdę słodki. Co wybierzesz spośród pyszności marki Wawel? Żelki jak SMOK, extra mleczny batonik Milkizz…, legendarną Mieszankę Krakowską, a może wyjątkowe mleczne Krówki?
Naukowcy stwierdzili, że kwasy omega-3 zawarte w takich rybach, jak sardynka, łosoś czy tuńczyk mają korzystny wpływ na zdrowie. Jedzenie tłustych ryb nawet raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane prawie o połowę - tak wynika z najnowszych badań.
Jajka zawierają ok. 7 gramów białka i są jednym z najzdrowszych pomysłów na śniadanie. Chyba że wybiera się te w wersji sadzonej i do ich przygotowania używa się zbyt dużej ilości oleju. Wystarczy mała zmiana, aby wciąż były pyszne i zdrowe.
Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania.
Jedni trzymają masło w maselniczkach na stole, inni wybierają lodówki. Problem z masłem pojawia się w prawie każdym domu, bo każdemu wydaje się, że jest ekspertem w tej dziedzinie. Gdzie zatem powinniśmy trzymać masło?
Co chwilę w sieci pojawiają się kolejne wyzwania. Tym razem nastolatki chcą być tak szczupłe jak bohaterka animacji Disneya. Dietetyk wyjaśnia, jakie konsekwencje może mieć nowa moda.
Coraz więcej osób odwiedza internetowe sklepy z butami, decydując się na zakup obuwia na odległość. Jest to bardzo wygodne – eliminuje wiele ograniczeń, m.in. związanych z godzinami otwarcia sklepów. Aby jednak zakupy były satysfakcjonujące, musisz pamiętać o kilku zasadach. Sprawdź, jak kupować obuwie w internecie.
Często zabieramy je do pracy czy do szkoły. W końcu banany idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę. Większość z nas je te owoce bez zastanowienia. A jeden wyraźny sygnał może świadczyć o tym, że banan nie nadaje się w żadnym wypadku do spożycia.
Na cienkim czy na grubym? Z ostrym sosem, a może łagodnym? Polacy coraz częściej zajadają się kebabami. A, gdy nie mogą ich dostać na mieście, to próbują sami przyrządzać je w domu.
Czym zastąpić biały cukier? Ksylitolem, syropem, a może stewią? My podpowiadamy jeszcze jeden produkt spożywczy. Jest to melasa buraczana.
Nowy sezon "Ugotowanych" otworzył odcinek specjalny z udziałem gwiazd. Mogliśmy podglądać w kulinarne zmagania Michała Piróga, Barbary Pasek, Sławka Uniatowskiego i Joanny Przetakiewicz. Projektantka przygotowała dania według babcinych receptur.