Gotowanie

Gotowanie

Dlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie
PrzepisyDlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich.

Paulina Ermel
Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach
PrzepisyJedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach

Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.

Ewa Bukowiecka-Janik
Cud miód. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w swojej kuchnii
Zapisz na później
PrzepisyCud miód. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w swojej kuchnii

Rosa niebieska zbierana przez pszczoły z kwiatów i górnych warstw powietrza według wierzeń starożytnych. Panaceum stosowane na wiele schorzeń. Przed państwem w roli głównej miód.

Redakcja WP Kobieta
Makaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste
PrzepisyMakaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste

Najszybszy obiad na świecie? Makaron. Na dodatek nigdy się nie znudzi. Najróżniejsze kształty, sosy, dodatki. Przygotowanie zajmie najwyżej 30 min. Jak jeszcze bardziej skrócić ten czas i ułatwić sobie pracę? Poznaj kilka prostych sztuczek.

Katarzyna Gileta
Sprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej
Zapisz na później
PrzepisySprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej

Ekologiczny, zdrowy i pyszny. Mus kokosowy to jeden z bestsellerów w sklepie Anny Lewandowskiej. Zamiast przepłacać, możesz przygotować go w domu. Wystarczy 10 minut.

Katarzyna Gileta
Katowice znów staną się stolicą sztuki kulinarnej
Zapisz na później
PrzepisyKatowice znów staną się stolicą sztuki kulinarnej

Udział w Food Show 2018 potwierdziło już kilkudziesięciu topowych szefów kuchni i przedstawicieli branży kulinarnej.

Redakcja WP Kobieta
Chude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców
Zapisz na później
PrzepisyChude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców

Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, by sięgać po mleko, jogurty i sery o niskiej zawartości tłuszczu. Jednak jak się okazuje, wcale nie są one zdrowsze od pełnotłustych produktów. Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze opublikowali właśnie zaskakujące wyniki badań.

oprac. Katarzyna Gileta
Nowa właściwość łososia. Kolejny powód, dla którego warto kupować tę rybę
Zapisz na później
PrzepisyNowa właściwość łososia. Kolejny powód, dla którego warto kupować tę rybę

Kupujemy, bo jest pyszny i można przyrządzić go na wiele sposobów. Wędzony, pieczony, smażony w kawałkach. Rozpływa się w ustach. Łosoś jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jak bardzo zdrowy, przekonuje najnowsze badanie naukowców. Mają wyjątkowo dobre wiadomości dla fanów tej ryby.

oprac. Magdalena Drozdek
Owoce i warzywa będą dłużej świeże. Wypróbuj proste sztuczki
PrzepisyOwoce i warzywa będą dłużej świeże. Wypróbuj proste sztuczki

Sięgasz do lodówki po sałatę czy pomidory i okazało się, że są już nieświeże? Zapomnij o tym raz na zawsze. Wystarczy, że będziesz odpowiednio przechowywać owoce i warzywa. Dzięki temu przedłużysz ich trwałość i zaoszczędzisz pieniądze. Poznaj kilka prostych sztuczek.

Katarzyna Gileta
5 sposobów, jak wykorzystać skórkę po pomarańczach
Przepisy5 sposobów, jak wykorzystać skórkę po pomarańczach

Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych egzotycznych owoców w polskiej kuchni. Supermarkety i sieci dyskontów regularnie oferuję te produkty w okazyjnych cenach. Najważniejszy oczywiście jest miąższ - wzbogaci napoje, desery, sałatki, a także dania obiadowe. Skóra z kolei zazwyczaj ląduje w koszu. To błąd, bo możemy nadać jej nową odsłonę i wykorzystać do gotowania albo... sprzątania.

oprac. Magda Pomorska
Herbata nie tylko do kubka. Nietypowe zastosowanie naparu
PrzepisyHerbata nie tylko do kubka. Nietypowe zastosowanie naparu

Triumfy święciły najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Ten rok również będzie należał do herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tego naparu czy kolejne egzotyczne odmiany. Będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań. Zaskoczeni?

Katarzyna Gileta
6 ziół, które zregenerują twój organizm. Z nimi przeziębienie niestraszne
Zapisz na później
Przepisy6 ziół, które zregenerują twój organizm. Z nimi przeziębienie niestraszne

Rok dopiero się zaczął, a już pociągasz nosem? Możemy przybić sobie piątki. Witajcie w klubie tych, którzy początek roku powitali przeziębieniem. Wizyta u lekarza, dawka leków i… ziółka. Zestaw, który sprawdzi się idealnie. Tylko co pić, żeby organizm dostał dodatkowe wsparcie?

oprac. Magdalena Drozdek
Naturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie
Zapisz na później
PrzepisyNaturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Dzięki swojemu charakterystycznemu, niepowtarzalnemu smakowi jest też powszechnie używany w kuchni. Dopadła cię infekcja? Przygotuj leczniczą miksturę.

Katarzyna Gileta
Jedna filiżanka dziennie wystarczy. Naukowcy odkryli cudowne właściwości ulubionego napoju Polaków
Zapisz na później
PrzepisyJedna filiżanka dziennie wystarczy. Naukowcy odkryli cudowne właściwości ulubionego napoju Polaków

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije się ją w wielu krajach, a w niektórych jej parzenie to prawdziwy rytuał. Po tej wiadomości miłośnicy herbaty zaczną chyba jej filiżankami wznosić toasty "na zdrowie!". Naukowcy bowiem odkryli, że ulubiony napój Polaków ma nieoceniony wpływ na procesy myślowe.

Marta Dragan
Już nie awokado i komosa. W 2018 roku królować będą... buraki
PrzepisyJuż nie awokado i komosa. W 2018 roku królować będą... buraki

Do tej pory superfood traktowane były w kategoriach mniej popularnych produktów, które nie tak łatwo znaleźć. Awokado, chia, komosa, algi - wiemy, że są wartościowe i smaczne, ale nie wszędzie dostępne. Mamy jednak bardzo dobrą wiadomość. W 2018 roku znów królować będzie warzywo, które mamy praktycznie "pod nosem". Jest pyszne, nadaje się do wielu potraw, a do tego niewiele kosztuje. Mowa o buraku.

Paulina Ermel
Smoczy owoc. Uznawany za najpiękniejszy i jeden z najbardziej wartościowych
PrzepisySmoczy owoc. Uznawany za najpiękniejszy i jeden z najbardziej wartościowych

Jest uważany za jeden za najładniejszych owoców egzotycznych na świecie. Mowa oczywiście o pitaji, nazywanej także smoczym owocem i truskawkową gruszką. Wygląda obłędnie, jest smaczna i ma szereg cudownych właściwości. Zapobiega otyłości i ochrania wątrobę. Co jeszcze możemy z niej "wyciągnąć"?

Paulina Ermel
Kasia Tusk serwuje klasyk polskiej kuchni. To smak naszego dzieciństwa
Zapisz na później
PrzepisyKasia Tusk serwuje klasyk polskiej kuchni. To smak naszego dzieciństwa

"Make Life Easier" to blog Kasi Tusk, który - jak sama nazwa wskazuje - ma ułatwiać życie. Córka Donalda Tusk dzieli się na nim z fanami tym, jak stylowo się ubrać, jak urządzić dom, co czytać, a także jak w prosty sposób przygotować pyszny posiłek. Zobaczcie, jaki smakołyk z dzieciństwa zaserwowała swoim fanom blogerka.

Marta Dragan
Przejadły nam się ośmiorniczki. W polskiej kuchni znowu rządzi regionalizm
Zapisz na później
PrzepisyPrzejadły nam się ośmiorniczki. W polskiej kuchni znowu rządzi regionalizm

Homary, małże i krewetki weszły w jadłospis Polaków nie tylko na zagranicznych wojażach. Promocje w dyskontach na egzotyczne przysmaki sprawiły, że klasyki kuchni świata zaczęły gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dziś coraz chętniej wracamy do korzeni. Nie brakuje przy tym kombinowania.

Magdalena Pomorska
"Cenzura dietetyczna" wytyka błędy Anny Lewandowskiej. Tak trenerka mija się z prawdą
Zapisz na później
Przepisy"Cenzura dietetyczna" wytyka błędy Anny Lewandowskiej. Tak trenerka mija się z prawdą

Bycie fit jest modne. Trenerzy i eksperci od zdrowego odżywiania robią oszałamiającą karierę. Niestety często zarabiają na naszej niewiedzy. To, co próbują nam sprzedać, nie zawsze jest bezpieczne i zdrowe. Anna Lewandowska została nominowana w plebiscycie na Biologiczną Bzdurę Roku. Trenerka chciała przekonać, że gęsi smalec jest świetnym źródłem białka. Jak się okazuje to niejedyna jej wpadka.

Katarzyna Gileta
Dla małych syrenek i dużych dziewczynek – nowe superfood wygląda ślicznie i jest dostępne w Polsce
PrzepisyDla małych syrenek i dużych dziewczynek – nowe superfood wygląda ślicznie i jest dostępne w Polsce

Blue Majik, bo o nim mowa, brzmi trochę jak nazwa cocktailu podawanego na Copacabanie, a trochę jak imię kolejnego dziecka Beyoncé. W istocie to kolejny glon o supermocach.

Helena Łygas
Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu
Zapisz na później
PrzepisyCukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?

Katarzyna Gileta
Switchel. Odmładzająca mikstura, którą piją gwiazdy Hollywood
PrzepisySwitchel. Odmładzająca mikstura, którą piją gwiazdy Hollywood

Sezon przyznawania najważniejszych nagród filmowych trwa w najlepsze. Na czerwonym dywanie nie brakuje gwiazd światowego formatu. Nie tylko przed samą imprezą dbają o to, żeby zabłysnąć na ściance. Cały rok dbają o to, żeby zachwycać świeżym i młodym wyglądem. I pomaga im w tym łatwy do przygotowania napój – switchel. Odmładza, oczyszcza i jest pyszny. Czym jest i jakie jeszcze ma zalety?

Paulina Ermel
Dieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza
Zapisz na później
PrzepisyDieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza

Badania opublikowane w "Journal of the Federation of American Society for Experimental Biology" wykazują, że angielskie śniadanie to idealny wybór dla kobiet w ciąży. Okazuje się, że jajka na bekonie mogą pochwalić się takim samym wpływem na rozwój mózgu u płodu, co brokuły, ryby, drób, mleko, orzechy oraz warzywa strączkowe. Wynika to z zawartości choliny, cennego składnika odżywczego.

Ewa Bukowiecka-Janik
Mąka z manioku. Ma szanse trafić na nasze stoły?
Zapisz na później
PrzepisyMąka z manioku. Ma szanse trafić na nasze stoły?

Bezglutenowa, lekkostrawna, idealna do deserów i zagęszczania potraw. Kassava, czyli mąką z manioku, bo o niej mowa, jest wskazywana jako jeden z żywieniowych trendów tego roku. Można jej używać jako zamiennika mąki pszennej. Jest też źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.

Katarzyna Gileta