Co ma wartość w Hollywood? Sława, pieniądze, przychylne media, piękno ciała i dobry dietetyk, który to ciało uczyni atrakcyjnym.
W efekcie czterech dotychczasowych edycji programu do najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce trafiły 3 877 044 posiłki.
„Niedożywienie dzieci w Polsce – na drodze do skutecznego rozwiązania problemu. Raport otwarcia.”
W czerwcu 2007 r. Danone opublikował „Niedożywienie dzieci w Polsce – na drodze do skutecznego rozwiązania problemu. Raport otwarcia.” Zaprezentowano w nim wybrane poglądy, obserwacje, wyniki badań i statystyki zaczerpnięte z publikacji.
Jak wynika z badań co 3 dziecko w Polsce jest niedożywione. To ciągle aktualny i wstydliwy problem niosący negatywne konsekwencje na całe życie tak w sferze medycznej, jak psychologicznej i społecznej. Niedożywienie obniża odporność organizmu, podnosi ryzyko pojawienia się przewlekłych chorób i dysfunkcji, niesie niebezpieczeństwo wykluczenia z grupy rówieśniczej i gorszych wyników w nauce – to z kolei przekłada się na gorsze szanse na rynku pracy i pozycję społeczną.
Zdaniem medioznawcy, prof. Macieja Mrozowskiego z Uniwersytetu Warszawskiego, jest to jeden z pozytywnych przejawów globalizacji. – Niektórzy antropolodzy uważają, że kuchnia jest bodaj najważniejszym i najbardziej namacalnym z przejawów kultury – mówi profesor. – Ucząc się danego kraju, warto poznać jego gust, smak, a nawet filozofię poprzez specyficzne tradycje kulinarne. Tutaj bowiem również mają swe odbicie legendy i mity, lokalne obrzędy, a nawet ślady wydarzeń historycznych.
Biura podróży proponują coraz bardziej wyspecjalizowane wyjazdy. Przelot i hotel to dla wielu amatorów podróży już za mało. Nowością są aktywne wyjazdy – tylko dla kobiet. Razem pływają, wspinają się, poznają lokalną kulturę, religię i kuchnię, a także uczą się afrykańskiego tańca, malują sobie zmywalne tatuaże i... kupują ciuchy i korale.
Brytyjska organizacja "Mind", zajmująca się
zdrowiem psychicznym, opublikowała kulinarny poradnik dla
zestresowanych. Według "The Mind Guide to Food and Mood ", najwyraźniej na
nastrój wpływają sztuczne aromaty i konserwanty, czekolada, kawa,
jaja, produkty mleczne, pomarańcze, cukier i przetwory zbożowe.
Dr Howard Hay na podstawie własnych obserwacji i badań stworzył plan diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania i łączenia pokarmów, która pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i pozbyć się nadwagi.
Mleko w łatwostrawny sposób dostarcza białka, wapnia i witaminy D. Kryje też wiele innych możliwości, dlatego naukowcy szukają rozwiązań pozwalających do maksimum wykorzystać to, co dobre w mleku.
Choć kawie przypisuje się wiele
korzystnych właściwości, jej nadmiar może poważnie zaszkodzić.
Przekonała się o tym brytyjska 17-latka.
O swoich inspiracjach opowiada nasza internautka - Pani Anna Krupotow - Carrim, mieszkająca w Londynie. Pani Anna jest lekarzem, z zamiłowaniem do kulinarnego eksperymentowania i poznawania nowych aromatów i smaków. Inspiruje ją kuchnia hindusów - bogactwo zapachów i przypraw...
Odkrywamy inspiracje internautów. O swoich kulinarnych przygodach opowiada Pani Maya Kowalczyk z Gliwic. "Biada temu, kto odczuwa smaki i kolory, a jest nieczuły na zapachy, albowiem smak potrawy zależy głównie od naszego powonienia. Przyrządzenie każdej potrawy wymaga olbrzymiej wiedzy kulinarnej. Gra zapachów i aromatów jest tu niesłychanie istotna".
Przekonaj się, że żeglarstwo może być wspaniałą i pasjonującą przygodą, także dla najmłodszych.
Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Niewielki odsetek stanowią ci, którzy z różnych przyczyn mięsa nie jedzą - jedni ze względów zdrowotnych lub dlatego, że go po prostu nie lubią, inni - bo to nieetyczne i niemoralne.
Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze, gdyż podnoszą w mózgu poziom serotoniny, związku poprawiającego nastrój. "Nie należy jednak dawać się temu zwieść; nadmiar słodyczy może mieć szkodliwy wpływ na wiele organów.
Liczba osób stosujących w Polsce dietę wegetariańską wciąż rośnie. W każdym większym mieście można znaleźć przynajmniej jeden bar wegetariański. Coraz częściej słyszy się, że człowiek nie potrzebuje mięsa, by być zdrowym. Co jednak, gdy w rodzinie ma pojawić się dziecko – czy ono też powinno przestrzegać diety swoich rodziców?
Kofeina zawarta w kawie może chronić
zdolności pamięciowe u starszych kobiet - wynika z najnowszych
francuskich badań, o których informuje pismo "Neurology".
Naturalne, legendarne i chemiczne. Mają za zadanie rozpalać nasze żądze i sprawiać, by nikt nie oparł się naszemu urokowi. Czy jednak rzeczywiście są idealnym lekiem na ten odwieczny ambaras, “żeby dwoje chciało naraz”?
Przedstawiamy propozycje dla smakoszy, którzy są gotowi sięgnąć naprawdę głęboko do kieszeni, by na ich talerzu wylądowała potrawa niepowtarzalna.
Przeciętny Polak wypija co tydzień ponad półtora litra piwa. Dziesięć lat temu – niecały litr. Choć pijemy coraz więcej, nasza wiedza o piwie ciągle jest niewielka. Czas nadrobić zaległości.