Przepisy

Przepisy

Kanony eleganckiego menu
Zapisz na później
PrzepisyKanony eleganckiego menu

Klasyczny dziewięciodaniowy obiad odszedł w przeszłość i już tylko dla rozrywki można studiować obowiązującą kolejność dań: zimna przekąska, zupa, gorąca przystawka, danie rybne, pierwsze danie główne, entree (orzeźwiające "drobiazgi" - często sorbet), drugie danie główne, legumes (danie jarzynowe), deser gorący (słodka legumina), deser zimny, lody, sery i owoce.

Redakcja WP Kobieta
Grzecznościowe zasady podczas przyjęć
Zapisz na później
PrzepisyGrzecznościowe zasady podczas przyjęć

Idąc na proszone, eleganckie przyjęcie, niejednokrotnie przeżywamy chwile wahania przy kim usiąść, za kim wejść, jak coś zjeść, a jak coś podać. Jak wybrnąć z opresji? Proponujemy kilka wskazań, które warto byłoby wykorzystać.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia skandynawska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.

Redakcja WP Kobieta
Przewodnik dla wielbicieli azjatyckich przysmaków
Zapisz na później
PrzepisyPrzewodnik dla wielbicieli azjatyckich przysmaków

Najważniejsze w kuchni chińskiej są sosy i przyprawy. Jeśli nauczysz się jeść pałeczkami i gotować warzywa w oleju poczujesz się jak osoba wtajemniczona!

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia Toskanii
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia Toskanii

Toskania - strome, pokryte winoroślą i gajami oliwnymi wzgórza, dziko rosnące zioła o oszałamiającym aromacie i stare miasta z kamiennymi uliczkami, gdzie w każdej restauracyjce podają proste zarazem bardzo smaczne i dostojne potrawy.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia kanadyjska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia kanadyjska

Czy istnieje coś takiego jak kuchnia kanadyjska? To jest całkiem zasadne pytanie, bo co nazwać kuchnią w kraju, który od jednego krańca do drugiego mierzy 8 tysięcy kilometrów, składa się z 12 zupełnie różnych regionów (prowincji) i liczy 300 lat kulinarnej tradycji

Redakcja WP Kobieta
Melon zawijany w bekon
Zapisz na później
PrzepisyMelon zawijany w bekon

Udekorować gałązkami koperku lub natki pietruszki.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia meksykańska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia meksykańska

Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.

Redakcja WP Kobieta
Boskie spumante
Zapisz na później
PrzepisyBoskie spumante

Barmani wszystkich barów świata chętnie używają win musujących do swoich kompozycji, ponieważ dodają one finezji i elegancji.

Redakcja WP Kobieta
Pieczony omlet z warzywami i oregano
Zapisz na później
PrzepisyPieczony omlet z warzywami i oregano

Doskonały na sobotnie śniadanie do łóżka.

Redakcja WP Kobieta
Czarnobyl - miasto wymarłe
Zapisz na później
PrzepisyCzarnobyl - miasto wymarłe

Dzień 26 kwietnia 1986 r. jest szczególną datą w historii ludzkości. To właśnie wtedy, miała miejsce katastrofa elektrowni atomowej. Czernobyl jest dzisiaj miastem wymarłym.

Redakcja WP Kobieta
Kurczak z ziołami
Zapisz na później
PrzepisyKurczak z ziołami

Klasyczna potrawa w wydaniu wiosennym.

Redakcja WP Kobieta
Bliny z kawiorem
Zapisz na później
PrzepisyBliny z kawiorem

Ozdobić śmietaną.

Redakcja WP Kobieta
Ravioli z serem
Zapisz na później
PrzepisyRavioli z serem

Podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.

Redakcja WP Kobieta
W obronie smaku
Zapisz na później
PrzepisyW obronie smaku

Dzięki popularnemu ruchowi Slow Food tradycyjna kuchnia i naturalne produkty mają szansę przetrwać nie tylko w naszych wspomnieniach...

Redakcja WP Kobieta
Creme brulée
Zapisz na później
PrzepisyCreme brulée

Deser można podawać ciepły lub zimny.

Redakcja WP Kobieta
Tort z białej czekolady pachnący malinami
Zapisz na później
PrzepisyTort z białej czekolady pachnący malinami

Ozdobić rurkami z białej i czarnej czekolady.

Redakcja WP Kobieta
Wyśmienite pączki i faworki
Zapisz na później
PrzepisyWyśmienite pączki i faworki

Nie powinno ich zabraknąć zwłaszcza w tłusty czwartek! Świetnie smakują z dobrze zaparzoną herbatą.

Redakcja WP Kobieta
Ostatki ze szczyptą egzotyki
Zapisz na później
PrzepisyOstatki ze szczyptą egzotyki

Kończy się wyjątkowo długi w tym roku karnawał. Na całym świecie oznacza to czas ostatkowych zabaw i biesiad. Nie bądźmy gorsi!

Redakcja WP Kobieta
Pierś indyka z papryką i pesto
Zapisz na później
PrzepisyPierś indyka z papryką i pesto

Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami bazylii.

Redakcja WP Kobieta
Co za mało, to niezdrowo
Zapisz na później
PrzepisyCo za mało, to niezdrowo

Kupując mięso, zwracamy uwagę, by było chude, wybieramy też odtłuszczony nabiał. Nie popadajmy jednak w przesadę.

Redakcja WP Kobieta
Ailloli do warzyw
Zapisz na później
PrzepisyAilloli do warzyw

Sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.

Redakcja WP Kobieta
Anchois z ziemniakami i bazylią
Zapisz na później
PrzepisyAnchois z ziemniakami i bazylią

Ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na talerzach, posypać bazylią, obłożyć filecikami anchois.

Redakcja WP Kobieta
Początek karnawału w Wenecji
Zapisz na później
PrzepisyPoczątek karnawału w Wenecji

Najważniejszymi przedmiotami podczas Weneckiego karnawału stają się maski, które każdy zakłada na twarz, ukrywając swoje prawdziwe oblicze.

Redakcja WP Kobieta