Klasyczny dziewięciodaniowy obiad odszedł w przeszłość i już tylko dla rozrywki można studiować obowiązującą kolejność dań: zimna przekąska, zupa, gorąca przystawka, danie rybne, pierwsze danie główne, entree (orzeźwiające "drobiazgi" - często sorbet), drugie danie główne, legumes (danie jarzynowe), deser gorący (słodka legumina), deser zimny, lody, sery i owoce.
Idąc na proszone, eleganckie przyjęcie, niejednokrotnie przeżywamy chwile wahania przy kim usiąść, za kim wejść, jak coś zjeść, a jak coś podać. Jak wybrnąć z opresji? Proponujemy kilka wskazań, które warto byłoby wykorzystać.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.
Najważniejsze w kuchni chińskiej są sosy i przyprawy. Jeśli nauczysz się jeść pałeczkami i gotować warzywa w oleju poczujesz się jak osoba wtajemniczona!
Toskania - strome, pokryte winoroślą i gajami oliwnymi wzgórza, dziko rosnące zioła o oszałamiającym aromacie i stare miasta z kamiennymi uliczkami, gdzie w każdej restauracyjce podają proste zarazem bardzo smaczne i dostojne potrawy.
Czy istnieje coś takiego jak kuchnia kanadyjska? To jest całkiem zasadne pytanie, bo co nazwać kuchnią w kraju, który od jednego krańca do drugiego mierzy 8 tysięcy kilometrów, składa się z 12 zupełnie różnych regionów (prowincji) i liczy 300 lat kulinarnej tradycji
Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.
Barmani wszystkich barów świata chętnie używają win musujących do swoich kompozycji, ponieważ dodają one finezji i elegancji.
Doskonały na sobotnie śniadanie do łóżka.
Dzień 26 kwietnia 1986 r. jest szczególną datą w historii ludzkości. To właśnie wtedy, miała miejsce katastrofa elektrowni atomowej. Czernobyl jest dzisiaj miastem wymarłym.
Podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.
Dzięki popularnemu ruchowi Slow Food tradycyjna kuchnia i naturalne produkty mają szansę przetrwać nie tylko w naszych wspomnieniach...
Ozdobić rurkami z białej i czarnej czekolady.
Nie powinno ich zabraknąć zwłaszcza w tłusty czwartek! Świetnie smakują z dobrze zaparzoną herbatą.
Kończy się wyjątkowo długi w tym roku karnawał. Na całym świecie oznacza to czas ostatkowych zabaw i biesiad. Nie bądźmy gorsi!
Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami bazylii.
Kupując mięso, zwracamy uwagę, by było chude, wybieramy też odtłuszczony nabiał. Nie popadajmy jednak w przesadę.
Sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.
Ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na talerzach, posypać bazylią, obłożyć filecikami anchois.
Najważniejszymi przedmiotami podczas Weneckiego karnawału stają się maski, które każdy zakłada na twarz, ukrywając swoje prawdziwe oblicze.