Najbardziej doceniamy je zimą. Wtedy rodzime owoce nie są zbyt smaczne, za to te sprowadzane z ciepłych krajów kuszą aromatem i bogactwem witamin.
Udekorować kawałkami czekolady i posypać szczyptą peperoncino.
Niewątpliwie każdy prawdziwy mężczyzna lubi dobrze zjeść. Zamiast więc główkować, jak uczcić walentynki, po prostu przygotuj przepyszną kolację!
Ułożyć na wierzchu cieniutkie płatki szynki parmeńskiej, listki rukoli oraz kawałeczki czerwonej papryki lub pomidorków.
Parada karnawałowa w Nicei nawiązuje do tradycji sięgającej swoimi korzeniami XII wieku. Od dawien dawna w ciasnych uliczkach tego miasta odbywały się maskarady i zabawy. Uczestnicy tych imprez, skrywając twarze za maskami, obrzucali się nawzajem jajkami, mąką albo gipsem. Dzisiaj, ze względów bezpieczeństwa, dozwolone jest jedynie papierowe konfetti.
Smak egzotycznej limonki w połączeniu z krystalicznie czystą wódką daje niezwykle orzeźwiający efekt.
Gęsty, gorzki, ciemnobrązowy napój przyrządzany przez Majów z ziarna kakaowego miał moc magiczną.
Rytuał przyciąga setki tysięcy wiernych, wyznawców dżainizmu. Aby zobaczyć posąg z bliska, należy pokonać schody, liczące sobie 500 stopni.
Dla wszystkich zakochanych Prima przygotowała przepis na walentynkową kawę.
Ozdobić natką pietruszki lub selera i połówkami koktajlowych pomidorków.
Obchody Nowego Roku są silnie zakorzenione w chińskiej tradycji. Miejscem imprez są tereny wokół świątyń i rozległe kompleksy parkowe.
Pozwólmy więc sobie na odrobinę szaleństwa i zapomnijmy o kaloriach. Mamy na to czas aż do ostatków, czyli do 28 lutego.
Na zastygniętej piance ułożyć cząstki brzoskwiń i połówki winogron.
Wikingowie, skandynawscy wojownicy, byli postrachem nadmorskich osad w okresie pomiędzy VIII a XII wiekiem. Warto zaznaczyć, że oprócz napadów, grabieży i gwałtów, zakładali też własne miasta. Tak powstały między innymi Dublin i Kijów.
Ułożyć na talerzyku, polać sosem, udekorować listkami bazylii.
Ten włoski specjał zna cały świat. Bardzo łatwo go przygotować, więc jeśli dotąd nie miałaś odwagi, dłużej nie zwlekaj!
Zapiekać ok. 25 min w piekarniku, posypać listkami oregano i bazylii.
Podawać z marynowanym imbirem i chrzanem, najlepiej ostrym japońskim wasabe.