Przepisy

    Przepisy

    Czekoladoholicy - słodkość uzależnia
    Zapisz na później
    PrzepisyCzekoladoholicy - słodkość uzależnia

    Część ludzi przyznaje się, do "uzależnienia
    od czekolady", a nawet nazywa się "czekoladoholikami". Badania
    przedstawione podczas BA Science Festival przez naukowców z
    Wielkiej Brytanii wykluczyły możliwość, żeby czekolada naprawdę
    uzależniała.

    Redakcja WP Kobieta
    Na bok opory
    Zapisz na później
    PrzepisyNa bok opory

    Tajlandzkie menu, podobnie jak wietnamskie czy kambodżańskie, zawiera sporo nietuzinkowych dań - włochate tarantule, gigantyczne żuki w sosie, potrawka z jadowitych węży, pieczone szczury, mrówki? Czemu nie...

    Redakcja WP Kobieta
    Dodatki do żywności
    Zapisz na później
    PrzepisyDodatki do żywności

    Niektóre barwniki i inne sztuczne dodatki do
    żywności mogą pogłębiać zachowania świadczące o nadpobudliwości u
    dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat - informują naukowcy
    brytyjscy na łamach pisma "The Lancet".

    Redakcja WP Kobieta
    Halle Berry - tyle, ile mieści się na dłoni
    Zapisz na później
    PrzepisyHalle Berry - tyle, ile mieści się na dłoni

    Halle Berry, zdobywczyni Oskara za rolę pierwszoplanową w filmie "Czekając na wyrok" oraz partnerka Pierce'a Brosmana w filmie o Jamesie Bondzie "Śmierć nadejdzie jutro" jest diabetyczką. Na jej stole znajdują się dania z ograniczoną ilością cukrów. skomponowane ze składników z ograniczoną ilością węglowodanów.

    Redakcja WP Kobieta
    Kawa kontra herbata
    Zapisz na później
    PrzepisyKawa kontra herbata

    Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.

    Redakcja WP Kobieta
    Miłość do trunków stara jak świat
    Zapisz na później
    PrzepisyMiłość do trunków stara jak świat

    Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.

    Redakcja WP Kobieta
    Piękne i sławne zwierząt nie jadają
    Zapisz na później
    PrzepisyPiękne i sławne zwierząt nie jadają

    Dbają o zdrowie i urodę, walczą o prawa zwierząt.

    Redakcja WP Kobieta
    Bomba witamin, która jest trendy
    Zapisz na później
    PrzepisyBomba witamin, która jest trendy

    Weź świeże banany, mango, cytrynę i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj trochę lodu, by schłodzić napój. To właśnie smoothie. A właściwie jeden z jego wariantów. Naucz się takich kompozycji, bo są modne i zdrowe.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia w wersji extreme
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia w wersji extreme

    Na pewno nie ma na świecie osoby, dla której jakieś potrawy nie byłyby niemożliwe do zjedzenia. Jednak, to co może wydawać się bardzo dziwne, obrzydliwe dla mieszkańców jakiegoś kraju, w innym kręgu kulturowym może uchodzić za prawdziwy przysmak.

    Redakcja WP Kobieta
    Alternatywa dla chipsów
    Zapisz na później
    PrzepisyAlternatywa dla chipsów

    Pojęcie „pustych kalorii” jest znane większości z nas. Używa się go w odniesieniu do jedzenia, które tuczy, ale jest pozbawione wartości odżywczych. Są to chipsy, słone paluszki, czekoladowe batoniki. Pomimo, iż wiemy, że szkodzą, tuczą, nie potrafimy się powstrzymać przed włożeniem do koszyka podczas zakupów paczki prażynek.

    Redakcja WP Kobieta
    Co zrobić, aby nie stać przy garach?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo zrobić, aby nie stać przy garach?

    Krojenie, doprawianie, mieszanie... wszystkie te czynności zmierzają do jednego i tego samego celu. Smacznego posiłku. Czy muszą one jednak zajmować aż tyle czasu?

    Agnieszka Buczek
    Pizza dla pięknych kobiet
    Zapisz na później
    PrzepisyPizza dla pięknych kobiet

    "Pizza przeciwko zmarszczkom" będzie przebojem
    rozpoczynającego się w sobotę koło Salerno na południu Włoch
    dziesiątego Festiwalu Pizzy Śródziemnomorskiej.

    Redakcja WP Kobieta
    Cygaro zamiast deseru?
    Zapisz na później
    PrzepisyCygaro zamiast deseru?

    Cygara to luksus, elegancja, wyrafinowanie. Kiedyś rzeczywiście, przede wszystkim ze względu na cenę, paliła je wąska grupa najzamożniejszych. Dziś wyłaniają się nowe, różnorodne, a czasem zaskakujące oblicza ich wielbicieli.

    Redakcja WP Kobieta
    Zdrowe słodycze
    Zapisz na później
    PrzepisyZdrowe słodycze

    Jak widać twój świat słodyczy nie musi ograniczać się do batoników z supermarketu, czekolady i cukierków. Jest bardzo wiele smacznych i zdrowych naturalnych słodyczy, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Podniosą poziom cukru we krwi, a jednocześnie dostarczą wiele cennych składników odżywczych.

    Marzena Okoń
    Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
    Zapisz na później
    PrzepisyDlaczego warto jeść owoce i warzywa?

    Dlaczego warto jeść ciemne warzywa i owoce? Odpowiedzi na to pytanie próbują udzielić amerykańscy naukowcy - o ich dokonaniach informuje serwis
    internetowy EurekAlert.

    Redakcja WP Kobieta
    Wspólnota talerza, czyli co kraj to obyczaj
    Zapisz na później
    PrzepisyWspólnota talerza, czyli co kraj to obyczaj

    Podróżując po krajach Azji, Afryki czy Ameryki Południowej możemy być zaskoczeni zachowaniem ich mieszkańców podczas posiłków. Z kolei nasze maniery przy stole również mogą się spotkać z niezrozumieniem i zostać odebrane jako brak kultury i dobrego wychowania.

    Redakcja WP Kobieta
    Znane panie od kuchni
    Zapisz na później
    PrzepisyZnane panie od kuchni

    Chudną, tyją, liczą kalorie lub zupełnie nie przejmują się zbędnymi kilogramami. Czy w Polsce, podobnie jak w Hollywood, w światku gwiazd panuje obsesja chudego ciała i wiecznej diety?

    Redakcja WP Kobieta
    Zapisz na później
    PrzepisyKolejny milion posiłków, czyli 5. edycja programu „Podziel się Posiłkiem”.

    Niedożywienie dzieci to poważny problem, którego negatywne konsekwencje dla zdrowia mogą być odczuwane przez całe życie. Osobna sprawa to towarzyszące mu negatywne zjawiska społeczne.

    Redakcja WP Kobieta
    Sezon na czerwone złoto
    Zapisz na później
    PrzepisySezon na czerwone złoto

    Na straganach z warzywami zrobiło się kolorowo od soczystych wielobarwnych odmian papryki. Nastał bowiem sezon na to zdrowe i smakowite warzywo, które już dziś możemy przyrządzić tak, by cieszyć się jego smakiem przez wiele miesięcy zimy.

    Agnieszka Buczek
    Napój cesarzy i buddyjskich kapłanów
    Zapisz na później
    PrzepisyNapój cesarzy i buddyjskich kapłanów

    Najpopularniejszy napój świata, ma długą i egzotyczną historię. Niegdyś uważana była za luksus, doceniano jej wartości lecznicze, a buddyjscy mnisi żywili przekonanie, że sprzyja ona osiągnięciu stanu najwyższego uduchowienia.

    Redakcja WP Kobieta
    Im częściej w las, tym więcej grzybów
    Zapisz na później
    PrzepisyIm częściej w las, tym więcej grzybów

    Zbieranie grzybów jest doskonałym pretekstem do oderwania się od pracy, wyjścia z domu i spaceru po lesie. Dzięki temu nadarza się okazja do wysiłku fizycznego i relaksu. Jak mądrze zbierać grzyby i smacznie je przyrządzić? Prezentujemy przepisy na tanie i oryginalne potrawy!

    Redakcja WP Kobieta
    Zapisz na później
    PrzepisyGwiazdy zagrają dla "Podziel się Posiłkiem" 24 sierpnia w Poznaniu

    Startujemy o godz. 19.15 na Placu Wolności. Wyjątkowe wydarzenie muzyczne.

    Redakcja WP Kobieta
    Zapisz na później
    PrzepisyPodsumowanie czwartej edycji "Podziel się Posiłkiem" 2006/2007

    W roku szkolnym 2006/2007 dzięki programowi „Podziel się Posiłkiem” przyczyniliśmy się do wydania 1 659 653 posiłków.

    Redakcja WP Kobieta
    Co najlepiej nam smakuje?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo najlepiej nam smakuje?

    Upodobanie do potraw słonych czy słodkich pojawia się w życiu
    człowieka bardzo wcześnie, nasila się, po czym zanika w wieku
    dorosłym. "Wydaje się, że smak kwaśny również pasuje do tego
    schematu" - uważa Julie Mennella z Monell Chemical Senses Centre w
    Filadelfii.

    Redakcja WP Kobieta