Część ludzi przyznaje się, do "uzależnienia
od czekolady", a nawet nazywa się "czekoladoholikami". Badania
przedstawione podczas BA Science Festival przez naukowców z
Wielkiej Brytanii wykluczyły możliwość, żeby czekolada naprawdę
uzależniała.
Tajlandzkie menu, podobnie jak wietnamskie czy kambodżańskie, zawiera sporo nietuzinkowych dań - włochate tarantule, gigantyczne żuki w sosie, potrawka z jadowitych węży, pieczone szczury, mrówki? Czemu nie...
Niektóre barwniki i inne sztuczne dodatki do
żywności mogą pogłębiać zachowania świadczące o nadpobudliwości u
dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat - informują naukowcy
brytyjscy na łamach pisma "The Lancet".
Halle Berry, zdobywczyni Oskara za rolę pierwszoplanową w filmie "Czekając na wyrok" oraz partnerka Pierce'a Brosmana w filmie o Jamesie Bondzie "Śmierć nadejdzie jutro" jest diabetyczką. Na jej stole znajdują się dania z ograniczoną ilością cukrów. skomponowane ze składników z ograniczoną ilością węglowodanów.
Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.
Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.
Dbają o zdrowie i urodę, walczą o prawa zwierząt.
Weź świeże banany, mango, cytrynę i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj trochę lodu, by schłodzić napój. To właśnie smoothie. A właściwie jeden z jego wariantów. Naucz się takich kompozycji, bo są modne i zdrowe.
Na pewno nie ma na świecie osoby, dla której jakieś potrawy nie byłyby niemożliwe do zjedzenia. Jednak, to co może wydawać się bardzo dziwne, obrzydliwe dla mieszkańców jakiegoś kraju, w innym kręgu kulturowym może uchodzić za prawdziwy przysmak.
Pojęcie „pustych kalorii” jest znane większości z nas. Używa się go w odniesieniu do jedzenia, które tuczy, ale jest pozbawione wartości odżywczych. Są to chipsy, słone paluszki, czekoladowe batoniki. Pomimo, iż wiemy, że szkodzą, tuczą, nie potrafimy się powstrzymać przed włożeniem do koszyka podczas zakupów paczki prażynek.
Krojenie, doprawianie, mieszanie... wszystkie te czynności zmierzają do jednego i tego samego celu. Smacznego posiłku. Czy muszą one jednak zajmować aż tyle czasu?
"Pizza przeciwko zmarszczkom" będzie przebojem
rozpoczynającego się w sobotę koło Salerno na południu Włoch
dziesiątego Festiwalu Pizzy Śródziemnomorskiej.
Cygara to luksus, elegancja, wyrafinowanie. Kiedyś rzeczywiście, przede wszystkim ze względu na cenę, paliła je wąska grupa najzamożniejszych. Dziś wyłaniają się nowe, różnorodne, a czasem zaskakujące oblicza ich wielbicieli.
Jak widać twój świat słodyczy nie musi ograniczać się do batoników z supermarketu, czekolady i cukierków. Jest bardzo wiele smacznych i zdrowych naturalnych słodyczy, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Podniosą poziom cukru we krwi, a jednocześnie dostarczą wiele cennych składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść ciemne warzywa i owoce? Odpowiedzi na to pytanie próbują udzielić amerykańscy naukowcy - o ich dokonaniach informuje serwis
internetowy EurekAlert.
Podróżując po krajach Azji, Afryki czy Ameryki Południowej możemy być zaskoczeni zachowaniem ich mieszkańców podczas posiłków. Z kolei nasze maniery przy stole również mogą się spotkać z niezrozumieniem i zostać odebrane jako brak kultury i dobrego wychowania.
Chudną, tyją, liczą kalorie lub zupełnie nie przejmują się zbędnymi kilogramami. Czy w Polsce, podobnie jak w Hollywood, w światku gwiazd panuje obsesja chudego ciała i wiecznej diety?
Niedożywienie dzieci to poważny problem, którego negatywne konsekwencje dla zdrowia mogą być odczuwane przez całe życie. Osobna sprawa to towarzyszące mu negatywne zjawiska społeczne.
Na straganach z warzywami zrobiło się kolorowo od soczystych wielobarwnych odmian papryki. Nastał bowiem sezon na to zdrowe i smakowite warzywo, które już dziś możemy przyrządzić tak, by cieszyć się jego smakiem przez wiele miesięcy zimy.
Najpopularniejszy napój świata, ma długą i egzotyczną historię. Niegdyś uważana była za luksus, doceniano jej wartości lecznicze, a buddyjscy mnisi żywili przekonanie, że sprzyja ona osiągnięciu stanu najwyższego uduchowienia.
Zbieranie grzybów jest doskonałym pretekstem do oderwania się od pracy, wyjścia z domu i spaceru po lesie. Dzięki temu nadarza się okazja do wysiłku fizycznego i relaksu. Jak mądrze zbierać grzyby i smacznie je przyrządzić? Prezentujemy przepisy na tanie i oryginalne potrawy!
Startujemy o godz. 19.15 na Placu Wolności. Wyjątkowe wydarzenie muzyczne.
W roku szkolnym 2006/2007 dzięki programowi „Podziel się Posiłkiem” przyczyniliśmy się do wydania 1 659 653 posiłków.
Upodobanie do potraw słonych czy słodkich pojawia się w życiu
człowieka bardzo wcześnie, nasila się, po czym zanika w wieku
dorosłym. "Wydaje się, że smak kwaśny również pasuje do tego
schematu" - uważa Julie Mennella z Monell Chemical Senses Centre w
Filadelfii.