Przepisy

Przepisy

Pizza z brokułami i bekonem
Zapisz na później
PrzepisyPizza z brokułami i bekonem

Posypać serem i oregano, zapiec w piekarniku.

Redakcja WP Kobieta
Wiosenna terina
Zapisz na później
PrzepisyWiosenna terina

Kozi twarożek pachnący ziołami z grillowaną cukinią, papryką i bakłażanem, a do tego kieliszek czerwonego wina i wiejski chleb!

Redakcja WP Kobieta
Ludy Afryki - dumni i energiczni Masajowie
Zapisz na później
PrzepisyLudy Afryki - dumni i energiczni Masajowie

Masajowie to czarnoskórzy, wysocy i szczupli ludzie uwielbiający kolor czerwony, który stanowi nieodłączny element ich ubioru, biżuterii i malowideł na skórze.

Redakcja WP Kobieta
Selerowe łódeczki z pastą
Zapisz na później
PrzepisySelerowe łódeczki z pastą

Przekąskę udekorować plasterkami rzodkiewek.

Redakcja WP Kobieta
Placek z jajkiem
Zapisz na później
PrzepisyPlacek z jajkiem

Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem, selerem naciowym i ugotowanymi jajkami, podawać na ciepło.

Redakcja WP Kobieta
Udany wieczór panieński
Zapisz na później
PrzepisyUdany wieczór panieński

Zorganizujcie wieczór w domu u którejś z koleżanek. Ten najprostszy pomysł ma wiele zalet.

Redakcja WP Kobieta
Chrupiący kurczak
Zapisz na później
PrzepisyChrupiący kurczak

Usmażyć na złoty kolor, osączyć na bibułowych serwetkach.

Redakcja WP Kobieta
Jarzyny z jajkiem
Zapisz na później
PrzepisyJarzyny z jajkiem

Pierwszy powiew wiosny na talerzu...

Redakcja WP Kobieta
Holi - święto kolorów i wiosny w Indiach
Zapisz na później
PrzepisyHoli - święto kolorów i wiosny w Indiach

Festiwal symbolizuje zwycięstwo dobra nad złem i jest to jedyny dzień, w którym granice między kastami stają się mniej widoczne.

Redakcja WP Kobieta
Chlebowy torcik z rzeżuchą
Zapisz na później
PrzepisyChlebowy torcik z rzeżuchą

Boki obłożyć plasterkami rzodkiewek, ozdobić szczypiorkiem, wierzch torciku posypać pokrojoną papryką i natką pietruszki.

Redakcja WP Kobieta
Nie tylko ziemniaki
Zapisz na później
PrzepisyNie tylko ziemniaki

W Polsce kochamy kartofle. Przeciętnie każdy z nas zjada ich rocznie około 130 kg! Warto jednak czasem urozmaicić menu...

Redakcja WP Kobieta
Omlet ziołowy z warzywami
Zapisz na później
PrzepisyOmlet ziołowy z warzywami

Podawać z pomidorkami i kiszonymi ogórkami.

Redakcja WP Kobieta
Naleśniki z orzechami i czekoladą
Zapisz na później
PrzepisyNaleśniki z orzechami i czekoladą

Ozdobić rozpuszczoną czekoladą, posypać wiórkami ze skórki pomarańczy.

Redakcja WP Kobieta
Daily Cafe
Zapisz na później
PrzepisyDaily Cafe

Kawa z klimatem. Zabierz go ze sobą.

Redakcja WP Kobieta
Tagliatelle buraczane
Zapisz na później
PrzepisyTagliatelle buraczane

Z sosem pesto, mulami i białym winem.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia kawalerska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia kawalerska

Wyjeżdżasz i martwisz się, co będzie jadł twój mężczyzna. Albo – jego nie ma, a tobie nie chce się gotować. Zamiast więc tracić czas na samotne pichcenie lub naukę gotowania oraz robienie zakupów, warto wcześniej zgromadzić małe zapasy i przygotować kilka trwałych produktów.

Redakcja WP Kobieta
Wiosenna sałatka
Zapisz na później
PrzepisyWiosenna sałatka

Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.

Redakcja WP Kobieta
Kobiety świata
Zapisz na później
PrzepisyKobiety świata

Wraz z przekroczeniem każdego równoleżnika zmieniają się także zamieszkujące ten świat kobiety, czyli piękniejsza połowa naszego człowieczego gatunku.

Redakcja WP Kobieta
Zdradliwe zupy
Zapisz na później
PrzepisyZdradliwe zupy

Czy jedzenie zupy cebulowej lub bulionu może być testem poprawnych manier? Częściej niż nam się wydaje! Niektórzy twierdzą, że właśnie zupa jest pierwszym trudnym egzaminem przy stole.

Redakcja WP Kobieta
Zasady podawania pieczywa
Zapisz na później
PrzepisyZasady podawania pieczywa

Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyUrządzamy przyjęcie

Czas wakacji i odpoczynku sprzyja spotkaniom towarzyskim. Sami latem częściej uczestniczymy w imprezach i chętniej zapraszamy znajomych do siebie. Czy zawsze porafimy zachować się zgodnie z obowiązującymi zasadami? Nasz tekst pomoże Ci to sprawdzić.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyTrudna sztuka trunkowania

W sklepach i na naszych stołach pojawia się coraz więcej rozmaitych napojów alkoholowych. Jak grzyby po deszczu mnożą się przytulne kawiarnie, coraz większy mamy wybór alkoholi, a oferta pubów i kawiarni niejednego amatora trunków może przyprawić o zawrót głowy.

Redakcja WP Kobieta
Stoliczku, nakryj się!
Zapisz na później
PrzepisyStoliczku, nakryj się!

Prawdopodobnie sztuka nakrywania stołu nigdy nie osiągnie już takiego stopnia wyrafinowania i przepychu, jak w dziewiętnastym stuleciu. Kiedy przegląda się katalogi firm produkujących wówczas srebra i platery stołowe - i w Paryżu i w Warszawie - budzi zdumienie różnorodność sztućców, chochelek, półmisków, waz, dzbanuszków, naczyń na przyprawy.

Redakcja WP Kobieta
Powrót małego kartonika
Zapisz na później
PrzepisyPowrót małego kartonika

Menu niedawno zniknęło z domowych przyjęć i zachowały się tylko jako obowiązkowy akcent oficjalnych śniadań, obiadów i bankietów "siadanych". Dzisiaj przeżywają swój renesans i znów pojawiają się na eleganckich prywatnych przyjęciach.

Redakcja WP Kobieta