Kozi twarożek pachnący ziołami z grillowaną cukinią, papryką i bakłażanem, a do tego kieliszek czerwonego wina i wiejski chleb!
Masajowie to czarnoskórzy, wysocy i szczupli ludzie uwielbiający kolor czerwony, który stanowi nieodłączny element ich ubioru, biżuterii i malowideł na skórze.
Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem, selerem naciowym i ugotowanymi jajkami, podawać na ciepło.
Zorganizujcie wieczór w domu u którejś z koleżanek. Ten najprostszy pomysł ma wiele zalet.
Usmażyć na złoty kolor, osączyć na bibułowych serwetkach.
Festiwal symbolizuje zwycięstwo dobra nad złem i jest to jedyny dzień, w którym granice między kastami stają się mniej widoczne.
Boki obłożyć plasterkami rzodkiewek, ozdobić szczypiorkiem, wierzch torciku posypać pokrojoną papryką i natką pietruszki.
W Polsce kochamy kartofle. Przeciętnie każdy z nas zjada ich rocznie około 130 kg! Warto jednak czasem urozmaicić menu...
Ozdobić rozpuszczoną czekoladą, posypać wiórkami ze skórki pomarańczy.
Wyjeżdżasz i martwisz się, co będzie jadł twój mężczyzna. Albo – jego nie ma, a tobie nie chce się gotować. Zamiast więc tracić czas na samotne pichcenie lub naukę gotowania oraz robienie zakupów, warto wcześniej zgromadzić małe zapasy i przygotować kilka trwałych produktów.
Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.
Wraz z przekroczeniem każdego równoleżnika zmieniają się także zamieszkujące ten świat kobiety, czyli piękniejsza połowa naszego człowieczego gatunku.
Czy jedzenie zupy cebulowej lub bulionu może być testem poprawnych manier? Częściej niż nam się wydaje! Niektórzy twierdzą, że właśnie zupa jest pierwszym trudnym egzaminem przy stole.
Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.
Czas wakacji i odpoczynku sprzyja spotkaniom towarzyskim. Sami latem częściej uczestniczymy w imprezach i chętniej zapraszamy znajomych do siebie. Czy zawsze porafimy zachować się zgodnie z obowiązującymi zasadami? Nasz tekst pomoże Ci to sprawdzić.
W sklepach i na naszych stołach pojawia się coraz więcej rozmaitych napojów alkoholowych. Jak grzyby po deszczu mnożą się przytulne kawiarnie, coraz większy mamy wybór alkoholi, a oferta pubów i kawiarni niejednego amatora trunków może przyprawić o zawrót głowy.
Prawdopodobnie sztuka nakrywania stołu nigdy nie osiągnie już takiego stopnia wyrafinowania i przepychu, jak w dziewiętnastym stuleciu. Kiedy przegląda się katalogi firm produkujących wówczas srebra i platery stołowe - i w Paryżu i w Warszawie - budzi zdumienie różnorodność sztućców, chochelek, półmisków, waz, dzbanuszków, naczyń na przyprawy.
Menu niedawno zniknęło z domowych przyjęć i zachowały się tylko jako obowiązkowy akcent oficjalnych śniadań, obiadów i bankietów "siadanych". Dzisiaj przeżywają swój renesans i znów pojawiają się na eleganckich prywatnych przyjęciach.