Frytki z batatów – dlaczego warto jeść bataty?
Słodkie bataty z powodzeniem mogą zastąpić często pojawiające się na polskim stole ziemniaki. Co warto wiedzieć o batatach? Dlaczego słodkie ziemniaki powinny częściej pojawiać się w codziennym menu? Przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące batatów, a także przepis na pyszne frytki z batatów.
17.12.2018 | aktual.: 31.05.2019 16:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bataty – ogólna charakterystyka słodkich ziemniaków
Bataty to ogólna nazwa słodkich ziemniaków nazywanych również wijcami ziemniaczami. Na świecie istnieje ponad 400 odmian batatów, które różnią się między sobą kolorem skórki oraz miąższu – może mieć barwę pomarańczową, białą lub czerwoną. Najpopularniejsze są bataty czerwone.
Słodkie ziemniaki zostały przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba podczas jego podróży do Ameryki Południowej i Środkowej. Są również uprawiane w Chinach.
Bataty można kupić w różnych marketach oraz sklepach oferujących zdrową żywność. Poza popularnymi frytkami z batatów można zrobić mąkę, chrupki oraz alkohol.
Bataty – wartości odżywcze
Bataty są skarbnicą minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń, sód oraz potas. Ponadto słodkie ziemniaki to bogactwo witamin: witaminy A, witaminy B (niacyny czy witaminy B1), witaminy E oraz polifenoli.
Warto również wiedzieć, że bataty czerwone zawierają likopen. Jest to aktywny składnik, który zapobiega chorobom serca oraz zwalcza komórki nowotworowe. Natomiast żółte bataty mają w składzie kartenoidy, w tym substancję nazywaną luteiną odpowiadającą za prawidłowe widzenie, a także piękną skórę.
Bataty – właściwości
Bataty powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 54. Słodkie ziemniaki ze względu na dużą ilość beta-karotenu (pochodną witaminy A) wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Bataty mogą również urozmaicić menu osób aktywnych fizycznie, ponieważ są bogate w węglowodany.
Frytki z batatów – składniki
Do przygotowania frytek z batatów będziemy potrzebować następujących składników:
Do frytek z batatów możemy zrobić również sos, do którego przygotowania potrzebujemy:
- jogurtu greckiego;
- czosnku, który przeciśniemy przez praskę;
- soli;
- pieprzu.
Frytki z batatów – jak przyrządzić?
Najpierw nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Następnie bataty kroimy tak jak frytki lub w plasterki (w ten sposób zrobimy pyszne chipsy z batatów). Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie posmarować tłuszczem. Olej rzepakowy mieszamy z przyprawami, a następnie smarujemy miksem każdą frytkę (lub chipsa), którą układamy na blasze.
Frytki z batatów w piekarniku powinny się piec przez maksymalnie 25 minut. W międzyczasie możemy przygotować smaczny dip do frytek z batatów. Cztery łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czosnkiem i przyprawami.
Pieczone bataty można podać na obiad lub przyrządzić jako świetną przekąskę na przyjęcie dla rodziny bądź przyjaciół.