GotowaniePrzepisyPankejki. Czy znasz świetny przepis na amerykańskie naleśniki? Skorzystaj z pomocnych wskazówek

Pankejki. Czy znasz świetny przepis na amerykańskie naleśniki? Skorzystaj z pomocnych wskazówek

Pankejki, czyli klasyczne amerykańskie pancakes to charakterystyczne puszyste naleśniki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Oczywiście można znaleźć wiele wariacji na temat tego rodzaju przysmaku, ale warto wykorzystać przepis, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Jeśli poczujesz ochotę na pankejki, sięgnij po idealną wersję.

Pankejki są bardziej puszyste i nieco mniejsze od klasycznych naleśników.
Pankejki są bardziej puszyste i nieco mniejsze od klasycznych naleśników.
Źródło zdjęć: © 123RF

Pankejki rozpływają się w ustach i mogą być serwowane na słono lub słodko. Wszystko zależy od naszych upodobań oraz gustu smakowego. Jeśli zamiast typowych cienkich placków naleśnikowych marzysz o puszystych pankejkach, nie zwlekaj i skorzystaj z poniższego przepisu, który pozwoli na cieszenie się z perfekcyjnie wykonanych amerykańskich naleśników.

Pankejki – czym się różnią od zwykłych naleśników?

Tradycyjne naleśniki są cienkie i mogą być wykonane z mąki pszennej, orkiszowej, owsianej, gryczanej i tak dalej. Ciasto jest rzadkie, aby dobrze rozlało się po całej patelni. Z kolei pankejki przyrządzane są mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej – dzięki temu będą wyrośnięte i pulchne. Pankejki są gęstsze, dlatego są małe i nierozlewane po całej patelni.

Pankejki – niezawodny przepis

Pamiętaj, że ciasto na pankejki powinno odstać przez cały noc, w ten sposób uzyskasz najlepsze i najbardziej puszyste naleśniki. Poniższy przepis jest inspirowany propozycją słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki miodu;
  • ¼ szklanki oleju;
  • 3 szklanki maślanki;
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

Dodaj składniki do dużej miski, wbij roztrzepane jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Nie musisz tego robić zbyt długo, ponieważ chodzi tylko o połączenie wszystkich elementów. Ciasto nie musi być gładkie, dlatego mniejsze grudki są jak najbardziej wskazane. Odstaw ciasto najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu wystarczy nawet kwadrans. Smaż pankejki na maśle na średnim ogniu. Przewróć, gdy zobaczysz na powierzchni bąbelki.

Pankejki – co dodać zamiast maślanki?

Do pankejków idealnie sprawdza się maślanka, ponieważ zawarte w niej kwasy dodają puszystości. Jeśli jednak nie przepadasz z maślanką, możesz ją zamienić na:

  • kefir – ma podobne właściwości, ale zawiera mniej tłuszczu;
  • mleko – szklanka mleka z łyżeczką octu zastąpi maślankę, choć pankejki nie będą aż tak puszyste, za to napowietrzone i nieco lżejsze.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)