Przepis na naleśniki z owocami
Sezon na truskawki niestety już za nami, jednak dla osób, które mają słabość do tych owoców, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzać ulubione potrawy z ich dodatkiem. Zawsze można przecież zakupić te w formie mrożonek i wykorzystać je jako nadzienie do naleśników. Podobnie można postąpić z jeżynami. Dziś kilka przepisów na owocowe placki, które jako przekąska na lato sprawdzą się idealnie. Zatem zaczynamy!
Przepis na wykonanie ciasta będzie taki sam we wszystkich przepisach. Aby je przygotować, należy połączyć 0,5 litra mleka z 2 jajkami oraz mąką tak, aby powstała gęsta masa. Aby placki naleśnikowe były bardziej pulchne, dobrym pomysłem jest połączenie masy z pianką białkową ubitą trzepaczką. W zależności od tego, jak bardzo słodki smak ciasta chce się uzyskać, należy dodać kilka łyżek cukru. To od niego zależy także kolor naleśników. Im więcej cukru, tym barwa ciasta będzie bardziej brązowa. Warto pamiętać jednak o tym, aby tego rodzaju naleśników nie smażyć na tłuszczu. Danie ma być lekkie i nie ma sensu zwiększać jego kaloryczności. Bez oleju czy masła także będą smakować wyśmienicie! Jeśli chodzi o farsz, to mrożone truskawkami należy połączyć w blenderze z cukrem, a następnie dodać je do twarogu i całość zagęścić śmietaną. Tak przyrządzonym farszem należy posmarować naleśniki, zwinąć je w rulon, a wierzch posypać cukrem pudrem i polać sosem czekoladowym.
W tym przypadku nadzienie można przygotować z jeżyn połączonych z serkiem waniliowym. Dobrym pomysłem będzie także wkomponowanie ich w masę twarogową przygotowaną z sera białego, połączonego z jogurtem naturalnym oraz kilkoma łyżkami cukru. Do farszu można także dorzucić garść rodzynek. Innym rozwiązaniem może być wcześniejsze podsmażenie owoców na patelni z cukrem, a następnie połączenie ich ze śmietaną. Kiedy naleśniki napełni się farszem jeżynowym, wierzch można posypać cukrem pudrem lub zalać placki śmietaną rozrobioną z cukrem i cynamonem. Do dekoracji przyda się także dodanie kilku świeżych owoców. Dla osób, które nie są na diecie można polecić także naleśniki z owocami ozdobione bitą śmietaną.
Jak zrobić naleśniki z jabłkami i gruszkami?
Jabłka i gruszki można wykonać na dwa sposoby. Jednym z nich jest obranie ich ze skórki, usunięcie gniazd nasiennych, pokrojenie w małe kawałki, a następnie posypanie cynamonem i pieczenie w piekarniku przez około 10 minut. Kiedy ładnie się zarumienią i staną miękkie, należy je ostudzić, a następnie połączyć z masą twarogową (ubity widelcem ser biały połączony ze śmietaną i cukrem). Drugim przepisem na farsz do naleśników z wykorzystaniem tych owoców jest pokrojenie ich w kostkę, wsypanie do garnka, zalanie ich kilkoma łyżkami wody i uprażenie wraz z dodatkiem goździków i cynamonu na małym ogniu. Po około 20 minutach z takiej mieszanki powinna powstać smakowita, gęsta papka, którą po ostudzeniu nakłada się na ciasto naleśnikowe. Przed podaniem takie danie można posypać cukrem pudrem i pokruszonymi bakaliami.