GotowaniePrzepisySprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej

Sprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej

Sprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
01.02.2018 16:40

Ekologiczny, zdrowy i pyszny. Mus kokosowy to jeden z bestsellerów w sklepie Anny Lewandowskiej. Zamiast przepłacać, możesz przygotować go w domu. Wystarczy 10 minut.

- Mój ekologiczny mus kokosowy pochodzi w 100% z certyfikowanych ekologicznych upraw i jest wytwarzany poprzez zmielenie miąższu kokosa. W wyższej temperaturze przyjmuje postać gęstego kremu. Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, jest smacznym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne. W odróżnieniu od oleju kokosowego jest bardziej zwarty – czytamy na stronie trenerki.

Za słoiczek o pojemności 270 g zapłacimy ok. 20 zł. Jednak możemy go przygotować w domu. Będzie szybko i tanio. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w ekologiczne wiórki kokosowe i blender kielichowy. Za 500 g ekologicznych wiórków kokosowych zapłacimy ok 13 zł. aby przygotować z nich mus wystarczy je zblendować na gładką masę. Zajmie to około 10 minut.

Najpierw otrzymamy mąkę kokosową, po chwili zacznie się wydzielać tłuszcz, który nada masie kremowej i gładkiej konsystencji. Pamiętajmy jednak, by co jakiś czas zgarniać masę ze ścianek kielicha. Gotowy mus powinien mieć konsystencję śmietany. Przekładamy go do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Popularne wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamy B i E.

Pamiętajmy też, że zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne (1 g trójglicerydów średniołańcuchowych dostarcza 8,3 kcal), mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza. Warto pamiętać, by kupować niesiarkowane wiórki kokosowe. Są nieco droższe, ale zdrowsza.

Mus kokosowy sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Po podgrzaniu stanie się pyszną polewą. Anna Lewandowska radzi, by używać go jako zamiennika śmietany. Możemy go również dodawać do koktajli, smoothies, owsianki, omletów, kawy, naleśników czy domowych batoników i kulek mocy. Zmiksowany z wodą zastąpi klasyczne mleko kokosowe.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (31)
Zobacz także