GotowaniePrzepisyZapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora
Karolina

16.07.2012 23:20, aktual.: 12.09.2018 16:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie zdążyłaś zrzucić kilku zbędnych kilogramów wiosną albo też po prostu latem masz ochotę na odrobinę lżejsze posiłki? Jeżeli nie wiesz, w jaki sposób przygotować lekkie i smaczne potrawy, najwyższy czas poznać co najmniej kilka propozycji. To właśnie lato to najwdzięczniejszy okres, by zmienić swój jadłospis i wprowadzić do niego świeże owoce i warzywa. Nie przegap tych możliwości i odważ się samodzielnie przygotować tego rodzaju posiłek. Prostą i bardzo smaczną propozycją jest zapiekanka z kalafiora. Jeżeli słyszysz o niej pierwszy raz albo też z chęcią przypomnisz sobie jej znakomity smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając na to chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób ją zrobić, lecz także będziesz miała okazję poznać inne pomysły na przygotowanie tego niezwykłego kwiatu. Przekonasz się, że posiada on właściwości smakowe, które są niezastąpione w wielu potrawach.

Nie zdążyłaś zrzucić kilku zbędnych kilogramów wiosną albo też po prostu latem masz ochotę na odrobinę lżejsze posiłki? Jeżeli nie wiesz, w jaki sposób przygotować lekkie i smaczne potrawy, najwyższy czas poznać co najmniej kilka propozycji. To właśnie lato to najwdzięczniejszy okres, by zmienić swój jadłospis i wprowadzić do niego świeże owoce i warzywa. Nie przegap tych możliwości i odważ się samodzielnie przygotować tego rodzaju posiłek. Prostą i bardzo smaczną propozycją jest zapiekanka z kalafiora. Jeżeli słyszysz o niej pierwszy raz albo też z chęcią przypomnisz sobie jej znakomity smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając na to chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób ją zrobić, lecz także będziesz miała okazję poznać inne pomysły na przygotowanie tego niezwykłego kwiatu. Przekonasz się, że posiada on właściwości smakowe, które są niezastąpione w wielu potrawach.

Zapiekanka kalafiorowa

Kalafior gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (około 1 łyżeczki). Następnie odsączamy go i dzielimy na niewielkie różyczki. Następnie sparzamy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na niewielkie kawałki. Fetę wyjmujemy z wody i kroimy ją w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także