Zapiekanka z kalafiora
Nie zdążyłaś zrzucić kilku zbędnych kilogramów wiosną albo też po prostu latem masz ochotę na odrobinę lżejsze posiłki? Jeżeli nie wiesz, w jaki sposób przygotować lekkie i smaczne potrawy, najwyższy czas poznać co najmniej kilka propozycji. To właśnie lato to najwdzięczniejszy okres, by zmienić swój jadłospis i wprowadzić do niego świeże owoce i warzywa. Nie przegap tych możliwości i odważ się samodzielnie przygotować tego rodzaju posiłek. Prostą i bardzo smaczną propozycją jest zapiekanka z kalafiora. Jeżeli słyszysz o niej pierwszy raz albo też z chęcią przypomnisz sobie jej znakomity smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając na to chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób ją zrobić, lecz także będziesz miała okazję poznać inne pomysły na przygotowanie tego niezwykłego kwiatu. Przekonasz się, że posiada on właściwości smakowe, które są niezastąpione w wielu potrawach.
Nie zdążyłaś zrzucić kilku zbędnych kilogramów wiosną albo też po prostu latem masz ochotę na odrobinę lżejsze posiłki? Jeżeli nie wiesz, w jaki sposób przygotować lekkie i smaczne potrawy, najwyższy czas poznać co najmniej kilka propozycji. To właśnie lato to najwdzięczniejszy okres, by zmienić swój jadłospis i wprowadzić do niego świeże owoce i warzywa. Nie przegap tych możliwości i odważ się samodzielnie przygotować tego rodzaju posiłek. Prostą i bardzo smaczną propozycją jest zapiekanka z kalafiora. Jeżeli słyszysz o niej pierwszy raz albo też z chęcią przypomnisz sobie jej znakomity smak, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając na to chwilę, nie tylko dowiesz się, w jaki sposób ją zrobić, lecz także będziesz miała okazję poznać inne pomysły na przygotowanie tego niezwykłego kwiatu. Przekonasz się, że posiada on właściwości smakowe, które są niezastąpione w wielu potrawach.
Zapiekanka kalafiorowa
- 1 kalafior,
- ½ opakowania sera fety,
- 3 świeże pomidory,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- natka pietruszki,
- masło,
- 100 g śmietany kremówki.
Kalafior gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (około 1 łyżeczki). Następnie odsączamy go i dzielimy na niewielkie różyczki. Następnie sparzamy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na niewielkie kawałki. Fetę wyjmujemy z wody i kroimy ją w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!