FitnessGroźba nowej epidemii

Groźba nowej epidemii

Groźba nowej epidemii
30.06.2008 14:30, aktualizacja: 25.05.2010 19:18

W Polsce doszło do kilkudziesięciu zakażeń wyjątkowo zjadliwym szczepem bakterii, wywołującym jersiniozę - zakaźną chorobę układu pokarmowego, pisze "Rzeczpospolita".

W Polsce doszło do kilkudziesięciu zakażeń wyjątkowo zjadliwym szczepem bakterii, wywołującym jersiniozę - zakaźną chorobę układu pokarmowego, pisze "Rzeczpospolita".

Jej objawy u małych dzieci to ostra biegunka. Natomiast u starszych dzieci i dorosłych przypominają one występujące przy zapaleniu wyrostka robaczkowego. Bakteria przedostaje się do organizmu człowieka z surowego mięsa. Bakterie wywołujące jersiniozę najczęściej występują w wieprzowinie.

Od 2004 r. do 2006 r. mieliśmy rocznie po dwa przypadki choroby wywołanej przez ten szczep. W 2007 roku już kilkanaście, a w tym kilkadziesiąt. Jak powiedziała gazecie dr Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny -"być może stoimy na progu groźnej epidemii". Jej groźbę pogłębia fakt, że lekarze nie kierują pacjentów na badania, bo ich koszt muszą pokrywać z pieniędzy, które daje im NFZ - stwierdza gazeta.

Objawy zakażenia czasem przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe. Pojawia się biegunka, gorączka i bóle brzucha. Często bóle brzucha tak bardzo przypominają objawy zapalenia wyrostka robaczkowego, że lekarze decydują się operować chorego. Najgroźniejsza jest jednak następująca u niektórych osób reakcja układu odpornościowego, występująca, kiedy organizm upora się już z bakteriami.

"To tzw. autoimmunoagresja. Organizm człowieka rozpoznaje własne tkanki jako obce. W ogóle pałeczki Yersinia są znane z tego, że u niektórych osób wywołują pozakaźne następstwa. To są ciężkie, uciążliwe choroby" - wyjaśniła dr Szych.

Jak dodała, następstwem zakażenia może być reaktywne zapalenie stawów, czasem połączone z innymi objawami w tzw. zespole Reitera. Wtedy chory cierpi jednocześnie na zapalenie stawów, spojówek oraz cewki moczowej. Może się pojawić też rumień guzowaty - reakcja skóry, przypominająca guzkowate, bolesne owrzodzenie, któremu często towarzyszą bóle stawów.

Objawy mogą trwać kilka miesięcy a nawet lat. Dlatego po wystąpieniu objawów zatrucia pokarmowego należy koniecznie skonsultować się z lekarzem i wykonać badania mikrobiologiczne.

Źródło artykułu:PAP