Grzyby shiitake wzmacniają odporność
Codzienne spożycie gotowanych grzybów shiitake (twardników japońskich) wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny w organizmie – informuje „Journal of the American College of Nutrition”.
Codzienne spożycie gotowanych grzybów shiitake (twardników japońskich) wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny w organizmie – informuje „Journal of the American College of Nutrition”.
Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie (USA) wykazali, że grzyby shiitake (Lentinula edodes) są korzystne dla funkcjonowania systemu immunologicznego człowieka. Codzienna dawka gotowanych grzybów sprzyja aktywacji limfocytów T (gamma delta), kontrolujących reakcję odpornościową organizmu, i redukcji białek ostrej fazy, które są wskaźnikami stanu zapalnego.
Badacze zaopatrzyli 52 osoby badane w wieku od 21 do 41 lat w pokaźną ilość suszonych twardników japońskich i polecili im, aby po powrocie do domu oczyścili i ugotowali otrzymane grzyby, a następnie przez 4 tygodnie codziennie spożywali po jednej porcji (ok. 113 gramów) azjatyckiego przysmaku.
Przed badaniem i w trakcie jego trwania uczestnicy nie mogli przebywać na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, pić herbaty oraz przyjmować suplementów o właściwościach przeciwutleniających i probiotyków. Ponadto nie mogli wypijać więcej niż 14 szklanek napojów alkoholowych tygodniowo i spożywać więcej niż 7 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.
Obostrzenia zastosowano w celu wyeliminowania czynników, które mogłyby zmodyfikować działanie układu odpornościowego, gdyż, jak informują autorzy badania, błonnik, herbata i probiotyki sprzyjają wzmocnieniu systemu immunologicznego, a alkohol prowadzi do jego osłabienia.
Przed i po zakończeniu eksperymentu od badanych pobrano próbki krwi i stwierdzono, że 4-tygodniowa dieta uwzględniająca konsumpcję grzybów shiitake poskutkowała pobudzeniem do działania limfocytów, co świadczyło o lepszym funkcjonowaniu układu odpornościowego i obniżeniu stanu zapalnego organizmu.
- Codzienne spożycie grzybów shiitake sprzyja korzystnym zmianom w obrębie systemu immunologicznego – krótko podsumowuje prof. Sue Percival, jedna z badaczy.
(PAP) ooo/ agt/