Jadłospis w żółciowym zapaleniu błony śluzowej
Proszę o pomoc w ustaleniu jadłospisu w żółciowym zapaleniu błony śluzowej żołądka.
11.02.2010 15:43
Proszę o pomoc w ustaleniu jadłospisu w żółciowym zapaleniu błony śluzowej żołądka.
Dieta w zapaleniu błony śluzowej żołądka powinna mieć charakter diety lekkostrawnej z ograniczaniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (mocne wywary mięsna i warzywne, potrawy smażone, napoje gazowane, tytoń, alkohol, kawa, mocna herbata, ostre przyprawy np. chilli, ocet, musztarda, chrzan, ziele angielskie, liść laurowy, inne podrażniające). Należy ponadto:
wyłączyć z diety produkty wzdymające: warzywa kapustne i strączkowe, ograniczyć lub wykluczyć warzywa podrażniające takie jak cebula, czosnek, por oraz inne w zależności od indywidualnej tolerancji, wykluczyć produkty tłuste np. tłuszcz, tłuste mięsa i przetwory, zwłaszcza mielone takie jak kiełbasa, mielonki, pasztety, sery twarde, śmietana, warzywa i owoce powinny powinno się spożywać głównie w formie przetworzonej, należy spożywać posiłki i napoje o temperaturze umiarkowanie ciepłej.
Posiłki powinny być spożywane często ale w niewielkiej objętości, regularnie jedzone o stałych porach, dokładnie, powolnie przeżuwane. Posiłki powinny być spożywane w spokoju psychicznym.
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!