FitnessJajka chronią pamięć

Jajka chronią pamięć

Jajka chronią pamięć
Źródło zdjęć: © Fotolia

08.01.2015 09:38, aktual.: 08.01.2015 15:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

My­le­nie dat, za­po­mi­na­nie o spo­tka­niach, to zmora wielu z nas. Tymczasem od­po­wied­nie składniki codziennej diety mogą wpły­nąć na po­pra­wę pa­mię­ci.
Badacze postanowili sprawdzić związek pomiędzy pamięcią, rozumowaniem, uwagą a jedzeniem jaj.

My­le­nie dat, za­po­mi­na­nie o spo­tka­niach, to zmora wielu z nas. Tymczasem od­po­wied­nie składniki codziennej diety mogą wpły­nąć na po­pra­wę pa­mię­ci. Badacze postanowili sprawdzić związek pomiędzy pamięcią, rozumowaniem, uwagą a jedzeniem jaj.

Jaja zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze są związane z poprawą funkcji poznawczych. W toku badań przeprowadzonych przez uczonych z amerykańskiego UniwersytetuTufts, okazało się, że pamięć czy płynność werbalna u ludzi do pewnego stopnia zależy od poziomu zeaksantyny. Co więcej, na płynność słowną miał również wpływ poziom luteiny, który jest związany ze zdolnością do gromadzenia i powracania do wspomnień.

Jaja zawierają cholesterol, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego, a więc funkcji poznawczych. Mają kwasy omega 3, które wspierają rozwój mózgu. W ich składzie jest też cholina, witamina z grupy B, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu, wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, uczenie się.

Dotychczas wykazano m. in., że przyjmowanie 12 mg luteiny dziennie poprawia zarówno pamięć, jak i zdolności do uczenia się. Zawierające więc wspomniane antyoksydanty jaja mogą wpływać na funkcje poznawcze u ludzi.

Połowa uczestników, biorących udział w badaniu na Uniwersytecie Tufts, jadła dwa jaja dziennie przez sześć miesięcy. Pozostali w ogóle nie umieszczali ich w diecie. W końcowych testach umiejętności rozumowania i pamięci, uwagi oraz werbalnej płynności lepiej wypadli ci, którzy regularnie jedli jaja. Wyniki badań opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.

Jajko to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zawiera doskonałej jakości tłuszcze i białko.

Warto także wiedzieć, że cholesterol bie­rze udział w wytwarzaniu hormonów seksualnych (estrogenu, proge­steronu i testosteronu). Zjadanie jajek nie prowadzi do choroby serca. Dr Alfin Slater z Uniwersytetu Kalifornijskiego przez osiem ty­godni podawał 25 zdrowym osobom z normalnym poziomem choleste­rolu we krwi dwa jajka dziennie (oprócz innych wysokocholesterolowych produktów, obecnych w ich zwykłej diecie). Inna grupa 25 zdro­wych osób zjadała codziennie przez cztery tygodnie jedno jajko dodatkowo, a przez następne cztery tygodnie – dwa. Nie zanotowano żadnych zmian poziomu cholesterolu we krwi. Takie same wyniki uzyskiwano też w innych badaniach.

Bogatą w jaja dietę ostrożnie powinni stosować ci, którzy są zagrożeni wysokim poziomem cholesterolu. Szczególnie żółtka sprzyjają intensyfikacji powstawania blaszek miażdżycowych.

Jaja najlepiej jeść po wcześniejszym ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. Wtedy neutralizuje się niekorzystne właściwości awidyny (białka zawartego w jaju), polegającego na unieszkodliwieniu biotyny (witaminy H), która jest niezbędna dla człowieka, mimo że sprzyja rozwojowi wielu drobnoustrojów. Awidyna niszcząc biotynę w surowym jaju chroni je przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Po obróbce termicznej awidyna traci te właściwości.

Na podstawie ajcn.nutrition.org/(gabi), WP Kobieta

POLECAMY:

Źródło artykułu:WP Kobieta