Jak schudnąć w ciągu tygodnia? Nowatorska dieta!
Nie musisz już stosować żadnej radykalnej diety, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Zdaniem dr Oz i dr Fuhrman schudniesz szybciej i efektywniej, jeśli będziesz spożywał produkty bogate w składniki odżywcze. Dietetyk dr Joel Fuhrman opracował zrównoważoną dietę, która opiera się na zdrowym stylu życia.
21.08.2012 | aktual.: 25.05.2018 15:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie musisz już stosować żadnej radykalnej diety, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Zdaniem dr Oz i dr Fuhrman schudniesz szybciej i efektywniej, jeśli będziesz spożywał produkty bogate w składniki odżywcze. Dietetyk dr Joel Fuhrman opracował zrównoważoną dietę, która opiera się na zdrowym stylu życia. Dzięki niej już w ciągu tygodnia możesz zgubić kilka kilogramów. Jaki jest jej sekret?
Należy wybierać produkty, które są niskokaloryczne i równocześnie bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyoksydanty oraz związki fitochemiczne. Poza tym doskonale zaspokajają głód. Zdaniem dr Fuhrman zrównoważona dieta nie tylko prowadzi do utraty zbędnych kilogramów, ale również do poprawy stanu zdrowia. Co istotne w odchudzaniu, wyróżnione pokarmy hamują łaknienie. Dzięki temu nie kusi cię, aby sięgać po niezdrowe przekąski między posiłkami. Ekspert zapewnia, że prawidłowe nawyki żywieniowe, których nauczysz się w ciągu tygodnia, mogą szybko stać się częścią twojego stylu życia. Zatem spożywanie tych produktów jest kluczem do sukcesu. Oto 3 proste kroki, które pozwolą ci szybko schudnąć w ciągu siedmiu dni.
1. Zasada 90/10
Zasadę 90/10 należy stosować każdego dnia. Przez cały tydzień trzeba spożywać 90 proc. produktów, które są bogate w składniki odżywcze: warzywa, owoce, nasiona i orzechy, fasolę oraz pieczywo pełnoziarniste. Pozostałe 10 proc. może stanowić zdrowe mięso, oleje i przetwory mleczne. Jak może wyglądać typowy dzień?
Śniadanie: Dr Fuhrman nie zaleca zaczynać dnia od jajka, gdyż ma za dużo kalorycznego białka. Jego zdaniem jogurt też nie jest dobrym pomysłem. Specjalista radzi, aby zamiast tego sięgnąć po owoce i warzywa, które zawierają wapń. Płatki owsiane również będą dobrym posiłkiem na początek dnia.
Obiad: Zdaniem dr Fuhrman to fasola jest twoim sprzymierzeńcem w walce z dodatkowymi kilogramami. Świetnie zaspokaja głód, jest bogata w skrobię, a także zmniejsza stężenie cukru we krwi. Fasola to cenne źródło błonnika, protein i żelaza, które regulują trawienie i spalają tłuszcz. Poza tym zapobiega nie tylko otyłości, ale także chroni przed chorobami serca i nadciśnieniem.
Kolacja: Powinna składać się przede wszystkim z warzyw. Jest wiele pomysłów: pizza wegetariańska, bakłażany, itd. Dla urozmaicenia można dodać trochę kurczaka.
2. Tajna broń
Dr Fuhrman zaleca, aby wybierać jedzenie, które jest tzw. „tajną bronią”, ponieważ spala tłuszcz niezwykle szybko i efektywnie. Takimi pokarmami są między innymi jagody, cebula i grzyby, które mają właściwości antyangiogenne. Dlaczego odgrywa to tak ważną rolę? Pokarmy antyangiogenne poprzez odcięcie dopływu krwi do tkanki tłuszczowej uniemożliwiają powstawanie i rozwój nowych komórek tłuszczowych. Dodatkowo blokują rozwój komórek nowotworowych. Ekspert twierdzi, że im więcej ich zjesz, tym szybciej schudniesz.
Jagody przyspieszają przemianę materii, skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi i zapobiegają nowotworom. Ponadto naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health dowiedli, że jeśli w jednej potrawie tygodniowo zamienisz mięso na grzyby, możesz „zaoszczędzić” około 400 kalorii. Grzyby są świetnym uzupełnieniem diety – nie tylko wspomagają proces odchudzania, ale zawierają także cenne związki fitochemiczne, które pomagają w walce z chorobami.
3. Oczyszczanie
Aby pozbyć się dodatkowych kilogramów, należy oczyścić organizm z toksyn. W tym przypadku sprawdzają się odchudzające soki i koktajle. Dr Fuhrman poleca sok z granatu, truskawki i cytryny. Granaty są antyangiogenne i pomagają zmniejszyć stan zapalny. Truskawki zawierają przeciwutleniacze, które niszczą wodne rodniki. Z kolei sok z cytryny zawiera witaminę C, ma naturalne właściwości antybakteryjne oraz wspomaga proces trawienia.
Tekst: na podst. doctoroz.com/(ms/sr)