Jak zdrowo jeść - kilka złotych zasad
Zdrowe żywienie
Żeby zdrowo żyć, należy zdrowo jeść. Omijać białe pieczywo, odstawić słodycze, śmieciowe jedzenie. Czego nie powinniśmy spożywać - to jasne. Ale co jeść, żeby to zdrowie zachować, ewentualnie podreperować? Co jest dla nas dobre i dlaczego? Oto kilka porad.
Żeby zdrowo żyć, należy zdrowo jeść. Omijać białe pieczywo, odstawić słodycze, śmieciowe jedzenie. Czego nie powinniśmy spożywać - to jasne. Ale co jeść, żeby to zdrowie zachować, ewentualnie podreperować? Co jest dla nas dobre i dlaczego? Oto kilka porad.
Jedz kilogram warzyw dziennie
Najlepiej pół kilo surowych i pół kilo gotowanych. Niektóre składniki zwalczające komórki rakowe (znajdujące się na przykład w kapuście, brokułach czy jarmużu) najlepiej działają, jeśli podawane są w formie surowej. Inne warzywa (np. marchewki, kukurydza) zawierają dużo antyoksydantów, a gotowanie wydobywa z nich antyutleniacze i sprawia, że są lepiej przyswajalne przez organizm.
Joel Fuhrman, autor książki "Eat to Live Cookbook", radzi: "Wypełnienie codziennej diety warzywami w naturalny sposób wyeliminuje z niej produkty, których nie powinniśmy spożywać. Nie trzeba dokładnie odmierzać ich porcji, po prostu pamiętajmy, aby codziennie spożywać dużą ich ilość".
(ma/sr), kobieta.wp.pl