Jedzenie czekolady spowalnia proces starzenia. Trzeba dodać do niej jeden składnik
Dobra wiadomość dla miłośników słodkości: jedzenie czekolady odmładza i spowalnia proces starzenia się organizmu. Jest jednak jeden haczyk. Aby skorzystać z odmładzających właściwości czekolady, trzeba jednak dodać do niej jeden składnik.
Badanie zespołu naukowców z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg dowiodło, że spożywanie czekolady lub kawy w połączeniu z cynkiem może aktywować proces chroniący organizm przed przyspieszającym starzenie stresem oksydacyjnym.
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi między antyoksydantami (przeciwutleniaczami) a prooksydantami (utleniaczami). Wśród jego przyczyn wyróżnia się m.in. życie w stresie, złe nawyki żywieniowe czy nadmierna ekspozycja na słońce lub smog.
Stres oksydacyjny może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, dlatego tak ważne jest, aby się przed nim chronić. Jednym ze sposobów walki ze stresem oksydacyjnym może być właśnie jedzenie czekolady z cynkiem. Autorzy badania nie wyjaśniają jednak, w jaki sposób łączyć te dwa produkty, aby zmaksymalizować pozytywne działanie tego połączenia.
Gdy następnym razem sięgniesz po czekoladę, połącz ją z produktami bogatymi w cynk, takimi jak pestki słonecznika czy nasiona dyni. W ten sposób wzbogacisz smak czekolady i urozmaicisz nieco swój deser, a przy tym skorzystasz z odmładzających efektów tego połączenia.
– To całkiem możliwe, że w przyszłości cynk będzie dodawany do produktów naturalnie zawierających hydrochinony, takich jak czekolada, kawa czy herbata – komentuje dr Ivana Ivanovi-Burmazovi, autorka badania. – Dodanie jakiegokolwiek alkoholu niweluje pozytywne efekty tej kombinacji składników – dodaje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl