Blisko ludziKulinarna wpadka "The New York Times". Poszło o polską ogórkową

Kulinarna wpadka "The New York Times". Poszło o polską ogórkową

Na oficjalnym koncie na Twitterze jednego z najpopularniejszych amerykańskich magazynów pojawił się przepis na polską zupę ogórkową. Niestety zdjęcie sugeruje inną potrawę, podobnie jak sam przepis, który zdecydowanie nie jest tym, co w naszym kraju nazywamy ogórkową. W komentarzach rozpętała się burza.

"The New York Times" zaliczył kulinarną wpadkę
"The New York Times" zaliczył kulinarną wpadkę
Źródło zdjęć: © Twitter | New York Times

02.10.2022 | aktual.: 02.10.2022 11:19

"The New York Times" postanowił zaproponować swoim czytelnikom pomysł na niedzielne danie. Na Twitterze magazynu został udostępniony link z przepisem na potrawę, które nazwano zupą ogórkową, "doskonale wpisującą się w polskie tradycyjne kwaśne smaki". Internauci w komentarzach szybko zauważyli, że amerykańscy dziennikarze zaliczyli wpadkę. Ich "ogórkowa" zdecydowanie nie jest naszą, dobrze znaną zupą.

"Ogórkowa bez ogórków?"

Pod wpisem na profilu "The New York Times" szybko zaczęli się wypowiadać Polacy, którzy nie kryli swojego zdziwienia nazwą przedstawionej na fotografii zupy, która nijak ma się do naszej tradycyjnej ogórkowej.

"To nawet nie wygląda na ogórkową";
"Ta ogórkowa to chyba ogórków nie widziała";
"Podejrzany kolor paprykowo-tabaskowy jakiś" - czytamy na Twitterze.

Nazwa zupy wywołała też wiele emocji wśród obywateli Ukrainy, którzy zwrócili uwagę na to, że zupa ze zdjęcia bardziej przypomina tzw. rosolnik, czyli ukraińską krewną naszej ogórkowej, bądź też razolnik z kuchni rosyjskiej.

Rzeczywiście, patrząc na zdjęcie trudno się tu doszukać polskiej ogórkowej. Co natomiast przeczytamy w przepisie polecanym przez amerykański magazyn?

"Kwaśne smaki są powszechne w polskiej kuchni (...). Zupa ogórkowa doskonale wpisuje się w tę tradycję. Wariacji jest tyle, ile polskich kucharzy, ale kluczowy składnik - ogórki kiszone, jest zawsze obecny" - czytamy w artykule.

Patrząc na przepis i kolejne kroki przygotowania, rzeczywiście znajdziemy informację o ogórkach kiszonych, które należy zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Autorka artykułu o ogórkowej zaznaczyła, że dodanie śmietany, odpowiadającej za zmianę koloru i gęstości zupy, jest opcjonalne. Cały przepis jak najbardziej nawiązuje do naszej polskiej ogórkowej, zdjęcie - już mniej.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
wpadkikuchnianew york times
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)