L‑karnityna - właściwości, dawkowanie, naturalne źródła
L-karnityna to aminokwas naturalnego pochodzenia, który znajduje się w wielu popularnych produktach mięsnych oraz w nabiale. Wytwarza go również organizm. Prawidłowa suplementacja l-karnityny wspomaga spalanie tłuszczu. Jak stosować l-karnitynę i jak rozpoznać jej niedobór?
L-karnityna – co to jest?
L-karnityna jest aminokwasem naturalnego pochodzenia, ułatwiającym spalanie tkanki tłuszczowej.
Najszersze zastosowanie znalazła w medycynia. Jej najczystsza odmiana, czyli ALCAR, stosowana jest od wielu lat, aby usprawnić pracę mózgu, a wszystko dzięki właściwościom wspomagajacym komunikację między neuronami. Oprócz tego stosowana regularnie karnityna pomaga pokonać skutki zmęczenia oraz usprawnia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, łagodząc powstające w nich uszkodzenia.
Nie sposób nie wspomnieć również o wykorzystaniu l-karnityny do usprawnienia procesu odchudzania. Przyspiesza ona metabolizm tłuszczy oraz umożliwia szybszą regenerację po wymagającym treningu, np. na siłowni.
L-karnityna – właściwości
L-karnityna stosowana jest przede wszystkim w celu spalania tkanki tłuszczowej. Nie można jednak zapominać, że aby substancja była skuteczna, niezbędne są zdrowa, zbilansowana dieta oraz prawidłowo dobrana aktywność fizyczna. Oprócz tego l-karnityna powinna być przyjmowana regularnie.
Warto również pamiętać, że l-karnityna posiada właściwości odmładzające. Hamuje starzenie się skóry i powstawanie pierwszych zmarszczek. Inne nie mniej ważne zalety l-karnityny to podkręcenie metabolizmu dzięki obecności w jej strukturze aminokwasów rozgałęzionych oraz regulacja poziomu hormonów, m.in. testosteronu i hormonów tarczycy.
L-karnityna – jak stosować?
Aby l-karnityna była jak najskuteczniejsza, powinna być stosowana regularnie i w odpowiedniej dawce, za którą uważa się ok. 500-2000 mg na dobę. Najczęściej spotkać ją można w formie tabletek w sklepach z suplementami dla aktywnych, ze względu na wysoką popularność wśród trenujących dyscypliny siłowe i wytrzymałościowe.
Oprócz tego karnityna znajduje się w składzie popularnych produktów spożywczych takich jak mięso w postaci: wołowiny, ryb, wieprzowiny i baraniny. Do źródeł l-karnityny zaliczamy także popularne grzyby, drożdże, nabiał oraz produkty pochodzenia roślinnego takie jak warzywa (np. ogórek i kalafior)
czy owoce (banany i jabłka).
L-karnityna – przeciwwskazania
Sięgając po literaturę naukową ciężko znaleźć jakiekolwiek przeciwwskazania odnośnie stosowania tego aminokwasu. Podobnie jak w przypadku każdej substancji należy zwracać uwagę na zalecenia zawarte na opakowaniu produktu, w przeciwnym razie możemy doświadczyć skutków ubocznych w postaci m.in.: bólów brzucha, nudności czy biegunek.
L-karnityna – niedobory
L-karnityna produkowana jest w organizmie człowieka. Mimo to nieprawidłowa dieta i brak snu mogą spowodować niedobory, które niosą za sobą objawy w postaci m.in.: ogólnego zmęczenia organizmu odczuwalnego nawet po niewielkim wysiłku oraz osłabienia sprawności intelektualnej i fizycznej. Oprócz tego skrajny niedobór l-karnityny w organizmie może skutkować nieprawidłową pracą nerek, serca i wątroby.