Macała pieczywo w Biedronce. Przy kasie czekała na nią niemiła niespodzianka
Pewna kobieta codziennie kupowała pieczywo w Biedronce i za każdym razem wybierała je bez rękawiczek ochronnych. Jedna z kasjerek postanowiła dać jej nauczkę, a kierowniczka sklepu stanęła w obronie swojej pracownicy.
22.12.2023 | aktual.: 22.12.2023 19:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielu Polaków codziennie kupuje pieczywo. Jak wynika z przeprowadzonego przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat badania, coraz mniej osób decyduje się na zakup pieczywa w tradycyjnych piekarniach, które specjalizują się wyłącznie w sprzedaży chleba i bułek.
Zamiast tego, aż 65 procent Polaków wybiera pieczywo z dużych supermarketów lub pobliskich dyskontów. Wybór ten jest podyktowany przede wszystkim szybkością, ale i niską ceną. Jednak czy jest higieniczny?
Macała pieczywo w Biedronce. Kasjerka dała jej nauczkę
Największe sieci handlowe przyciągają klientów, oferując "świeżo wypieczone" pieczywo. Jednak nie wszyscy klienci zdają sobie sprawę z tego, co to oznacza. Bochenki reklamowane jako "prosto z pieca" są w rzeczywistości wstępnie upieczone i zamrożone, a zanim trafi do konsumenta, przechowuje się je w chłodni nawet przez pół roku. W sklepie zamrożone pieczywo jest tylko podpiekane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ważnym aspektem jest również sposób, w jaki sprzedawane jest pieczywo. Zazwyczaj jest ono dostępne luzem na specjalnych półkach i wymaga samodzielnego zapakowani. Wiele osób ma jednak problem z zachowaniem odpowiedniej higieny i zamiast korzystać z jednorazowych rękawiczek, dotykają pieczywa gołymi rękami.
Katarzyna, która od lat pracuje w Biedronce, opowiedziała o swoim doświadczeniu z jedną z klientek.
- Przychodzi do nas elegancka i dobrze ubrana pani po 50. Płaszczyk, kozaczki, wymalowana jak modelka, ale notorycznie kupowała pieczywo bez rękawiczek. Miała do mnie pecha, bo co rano zwracałam jej uwagę. Pewnego dnia nie wytrzymałam, kiedy na moich oczach wymacała cztery różne chleby, po czym wzięła inny. Przyniosłam je wszystkie do kasy i kazałam policzyć. Zdziwiona poszła do kierowniczki na skargę, ale ta przyznała mi rację. Od tamtej pory klientka zawsze ubiera rękawiczki - wspominała w rozmowie z Wirtualną Polską.
Zobacz także: Kupujesz pieczywo w dyskoncie? Musisz o tym wiedzieć
Nie zakładasz rękawiczek w sklepie? To ci grozi
Jak tłumaczy mikrobiolożka dr Karolina Rudnicka - dotykanie pieczywa gołymi rękami może prowadzić do jego zanieczyszczenia drobnoustrojami, które następnie, gdy jemy, wprowadzamy do naszego organizmu.
Skutkiem takiego zanieczyszczenia może być zatrucie lub zakażenie pokarmowe, które objawiają się np. biegunką czy wymiotami. Najbardziej narażeni na takie zagrożenia są starsi klienci o osłabionej odporności.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl