Morwa biała - walczy z cukrzycą, zapobiega otyłości
Morwa biała - dla diabetyków
Drzewo morwy białej uprawiano w Chinach już kilka tysięcy lat temu. Do Europy roślina dotarła w średniowieczu, kiedy odkryto tajniki hodowli jedwabników. Zdrowotne właściwości wyciągu z liści i owoców poznano jednak dopiero w XX wieku.
Drzewo morwy białej uprawiano w Chinach już kilka tysięcy lat temu. Do Europy roślina dotarła w średniowieczu, kiedy odkryto tajniki hodowli jedwabników. Zdrowotne właściwości wyciągu z liści i owoców poznano jednak dopiero w XX wieku. Badania amerykańskiego naukowca i laureata Nagrody Nobla, Lelanda H. Hartwella, potwierdziły pozytywny wpływ morwy przy leczeniu cukrzycy i w walce z otyłością. Owoce można spożywać pod postacią świeżego soku, syropu, nalewki, konfitur, tabletek czy suszonych owoców.
Suplement diety idealny dla diabetyków
Wyciąg z liści morwy hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów i ogranicza ich przemianę w glukozę. W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Herbata z suszonych liści tej rośliny to idealny napój dla diabetyków. Opakowanie kosztuje około 5 złotych.
(mtr), WP Kobieta