Na patelnię wrzuć trzy kulki z folii. Genialny patent
Nie smażone, nie pieczone, a ugotowane na parze! Każdy z nas potrzebuje czasem zdrowszego jedzenia bez tłuszczu, które - jak się okazuje - nie wymaga użycia specjalnego sprzętu. Wystarczy, że mamy w szafce folię aluminiową. To ona pomoże stworzyć domowy sposób gotowania na parze.
29.10.2022 | aktual.: 29.10.2022 15:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie, warto czasem odstawić na bok to, co smażone na patelni bądź upieczone w piekarniku, a postawić na zdrowsze gotowanie na parze. Dlaczego? Dzięki niemu nie tylko możemy pozbyć się zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim wspomóc pracę układu pokarmowego. Jedzenie ugotowane na parze znacznie łatwiej się trawi, a organizm może przyswoić więcej makro- i mikroskładników.
Domowy sposób gotowania na parze
Sprzęty i akcesoria do gotowania na parze dostaniemy dziś w sklepach bez problemu. Jeżeli jednak takiego nie posiadacie, a chcecie przyrządzić danie zrobione właśnie w ten sposób - nie ma nic prostszego. Wystarczy, że znacie sprytny trik z folią aluminiową, która pomoże stworzyć domowy parowar. Jest tani i bardzo szybki!
Czego potrzebujemy? Przygotujcie folię aluminiową, patelnię oraz naczynie żaroodporne.
Zobacz także: Co nam daje gotowanie na parze?
Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu
Oto, co należy zrobić krok po kroku, aby ugotować jedzenie na parze bez użycia specjalnego sprzętu.
- Z folii aluminiowej należy uformować najpierw trzy kulki o wielkości (mniej więcej) małej pięści.
- Następnie rozgrzać patelnię i umieścić na niej kulki. Wyłączyć kuchenkę na chwilę.
- Jedzenie, które chcemy ugotować na parze położyć na/w naczyniu żaroodpornym (może być talerz lub inne). Postawić na kulkach z folii.
- Na patelnię powoli wlewać wodę - do momentu, w którym będzie sięgała połowy wysokości kulek.
- Patelnię przykryć dobrze dopasowaną pokrywką.
- Włączyć palnik na mniejszy ogień i odczekać dziesięć minut. W tym czasie w środku wytworzy się para - praktycznie taka sama, jak w parowarze. I gotowe!
Zobacz także: Dania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.