Trwa ładowanie...

Na patelnię wrzuć trzy kulki z folii. Genialny patent

Nie smażone, nie pieczone, a ugotowane na parze! Każdy z nas potrzebuje czasem zdrowszego jedzenia bez tłuszczu, które - jak się okazuje - nie wymaga użycia specjalnego sprzętu. Wystarczy, że mamy w szafce folię aluminiową. To ona pomoże stworzyć domowy sposób gotowania na parze.

Domowy sposób gotowania na parze. Pomogą kulki z folii aluminiowejDomowy sposób gotowania na parze. Pomogą kulki z folii aluminiowejŹródło: Archiwum prywatne
d2dqn4h

Niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie, warto czasem odstawić na bok to, co smażone na patelni bądź upieczone w piekarniku, a postawić na zdrowsze gotowanie na parze. Dlaczego? Dzięki niemu nie tylko możemy pozbyć się zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim wspomóc pracę układu pokarmowego. Jedzenie ugotowane na parze znacznie łatwiej się trawi, a organizm może przyswoić więcej makro- i mikroskładników.

Domowy sposób gotowania na parze

Sprzęty i akcesoria do gotowania na parze dostaniemy dziś w sklepach bez problemu. Jeżeli jednak takiego nie posiadacie, a chcecie przyrządzić danie zrobione właśnie w ten sposób - nie ma nic prostszego. Wystarczy, że znacie sprytny trik z folią aluminiową, która pomoże stworzyć domowy parowar. Jest tani i bardzo szybki!

Czego potrzebujemy? Przygotujcie folię aluminiową, patelnię oraz naczynie żaroodporne.

d2dqn4h

Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu

Oto, co należy zrobić krok po kroku, aby ugotować jedzenie na parze bez użycia specjalnego sprzętu.

  1. Z folii aluminiowej należy uformować najpierw trzy kulki o wielkości (mniej więcej) małej pięści.
  2. Następnie rozgrzać patelnię i umieścić na niej kulki. Wyłączyć kuchenkę na chwilę.
  3. Jedzenie, które chcemy ugotować na parze położyć na/w naczyniu żaroodpornym (może być talerz lub inne). Postawić na kulkach z folii.
  4. Na patelnię powoli wlewać wodę - do momentu, w którym będzie sięgała połowy wysokości kulek.
  5. Patelnię przykryć dobrze dopasowaną pokrywką.
  6. Włączyć palnik na mniejszy ogień i odczekać dziesięć minut. W tym czasie w środku wytworzy się para - praktycznie taka sama, jak w parowarze. I gotowe!

Zobacz także: Dania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?

Zagłosuj na #Wszechmocne 2022Źródło: WP Kobieta

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Gotowanie na parze - czy warto?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

d2dqn4h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dqn4h