Najgorsza wędlina. Nie daj się oszukać
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki z wędliną. Produkty, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, są często naszpikowane chemią. Podpowiadamy, jak wybrać wędlinę, która będzie zarówno smaczna, jak i zdrowa.
09.01.2024 | aktual.: 09.01.2024 14:14
Producenci żywności stosują różne sztuczki, które mają przedłużyć trwałość wędlin i sprawić, że będą one wyglądały bardziej smakowicie. Dietetyczka dr Hanna Stolińska podpowiada, na co zwracać uwagę podczas zakupów, aby wybrać te produkty, które są smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Spożywając wędliny niskiej jakości, narażamy się bowiem na problemy zdrowotne - nie tylko alergie pokarmowe, ale nawet choroby nowotworowe.
Nigdy nie kupuj takiej wędliny
Ekspertka podkreśla, że wybierając wędlinę powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na to, żeby nie ciekła z niej woda ani nie była zbyt różowa. Dietetyczka przyznaje, że chociaż odruchowo sięgamy po jak najbardziej różową wędlinę, to popełniamy wówczas błąd - im bardziej jest różowa, tym większą ma zawartość azotynu sodu, czyli konserwantu, który przekształca się do rakotwórczych nitrozoamin. Warto podkreślić, że chociaż składnik ten w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy, to szczególnie kobiety w ciąży oraz małe dzieci powinny go unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowe, naturalne wędliny nigdy nie mają idealnie różowego koloru i struktury. Zazwyczaj są szarawe i pozbawione dziurek, które powstają po dodaniu do mięsa wypełniaczy.
Na co zwracać uwagę kupując wędlinę?
Następnie trzeba wziąć pod lupę skład produktu. Najlepiej, żeby zabrakło w nim kilku składników. - Zwróć uwagę na procentową zawartość mięsa. Wybieraj tą bez oleju palmowego, który może podwyższać stężenie cholesterolu i powodować stany zapalne w organizmie - zaznacza ekspertka. - Kupuj wędlinę bez glutaminianu sodu, który prawdopodobnie może negatywnie wpływać na układ nerwowy i sprzyjać rozwojowi nadwagi - tłumaczy dr Hanna Stolińska.
Według dietetyczki warto także unikać całej długiej listy zagęszczaczy i stabilizatorów. - Dobra jakościowo wędlina będzie pozbawiona przede wszystkim cytrynianu sodu, polifosforanów, gumy ksantanowej, trifosforanów oraz karagenu - wylicza.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl