GotowaniePrzepisyNigdy nie dodawaj do kawy. Najgorszy dodatek ze wszystkich

Nigdy nie dodawaj do kawy. Najgorszy dodatek ze wszystkich

Czarna, aromatyczna, pobudzająca. Dla wielu dzień nie może rozpocząć się bez kawy. Choć sama w sobie ma wiele zalet zdrowotnych, dodatki do niej mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególnie niebezpieczny jest jeden z nich, którzy Polacy wręcz uwielbiają.

Najgorszy dodatek do kawy
Najgorszy dodatek do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.07.2024 | aktual.: 21.07.2024 13:24

Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu z nas rytuał rozpoczynający każdy dzień. Naukowcy od lat badają wpływ tego napoju na nasz organizm, a wyniki są obiecujące. Okazuje się, że kawa może mieć wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych - ale tylko wtedy, gdy pijemy ją bez dodatków takich jak cukier czy mleko.

Właściwości kawy

Czarna kawa jest bogata w antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne jej spożycie może zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofeina zawarta w kawie poprawia koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną i przyspiesza metabolizm. Niektóre badania sugerują nawet, że kawa może obniżać ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów. Warto jednak pamiętać, że przyjętą normą są dwie filiżanki w ciągu dnia i nie należy jej przekraczać.

Korzyści zdrowotne kawy mogą zostać zniweczone, gdy do kawy dodajemy różne dodatki. Szczególnie niebezpieczna jest popularna śmietanka w proszku, którą wiele osób uważa za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej śmietanki.

Uważaj na śmietankę w proszku

Chociaż śmietanka w proszku była popularna w czasach PRL-u, to wciąż wiele Polaków po nią sięga. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a jego skład daleko odbiega od naturalnej śmietanki. Głównym składnikiem jest zazwyczaj syrop glukozowy lub cukier, a następnie utwardzane tłuszcze roślinne, które przyczyniają się do powstawania nowotworów np. raka jelita grubego. W śmietance w proszku są także polifosforany E452, które używane są również do produkcji detergentów nawozów sztucznych.

Co więcej, badania pokazują, że regularne spożywanie produktów wysoko przetworzonych, takich jak śmietanka w proszku, może zwiększać ryzyko otyłości, nadciśnienia i innych chorób cywilizacyjnych.

Jak zatem cieszyć się kawą bez ryzyka dla zdrowia? Najlepszym rozwiązaniem jest picie kawy czarnej lub z niewielką ilością mleka. Jeśli nie możesz zrezygnować ze słodkiego smaku, rozważ naturalne alternatywy, takie jak cynamon czy wanilia. Warto też zastąpić cukier zdrowszym odpowiednikiem np. erytrytolem. Możesz też stopniowo zmniejszać ilość dodawanej śmietanki, dając swoim kubkom smakowym czas na przyzwyczajenie się do mniej słodkiego smaku.

Pamiętajmy, że kawa sama w sobie może być zdrowym napojem. To dodatki, które do niej wrzucamy, mogą zamienić ją w kaloryczną bombę i potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (21)